Cum explică directorul RADET Constanţa situaţia din weekend-ul trecut, când oraşul a rămas fără apă caldă
Publicat de , 28 octombrie 2020, 14:36
Constănțenii s-au confruntat, în weekend-ul trecut, cu lipsa apei calde, în urma unei avarii majore în sistemul RADET. Nu este prima dată când se întâmplă așa. Situația ridică semne de întrebare privind perspectiva de la iarnă, când o avarie de asemenea proporții ar lăsa municipiul Constanța și făra căldură.
O avarie aparent banală survenită în reţeaua de transport a energiei termice, preluate anul trecut de către RADET de la CET Palas s-a dovedit, până la urmă, mult mai serioasă şi a fost nevoie de o intervenţie complicată, cu întreruperea furnizării apei calde. Aşa ne-a explicat directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, situaţia din weekend-ul trecut, când oraşul a fost lipsit de apă caldă. Cauza mai profundă este starea avansată de degradare a conductelor preluate de la CET: „Desigur că se întâmplă astfel de evenimente pe o infrastructură care a fost folosită timp îndelungat şi fără să se intervină asupra ei cu investiţii şi din această cauză conductele au îmbătrânit şi inevitabil apar avarii.“
Decizia de preluare a reţelei deţinute de CET Palas a permis începerea unor intervenţii de urgenţă în punctele critice. „Primăria, stabilind gravitatea situaţiei, că dacă nu se intervine la un moment dat pentru investiţii care să eficientizeze această reţea, există riscul la care şi dumneavoastră aţi făcut referire – să se întrerupă furnizarea căldurii în plin sezon rece.“
Pe termen lung, este în derulare un program de modernizare completă a reţelei de termoficare centralizată a municipiului Constanţa, pe modelul pus în practică la Oradea. „La Oradea, autorităţile locale au preluat unitatea de producere, au făcut un CET nou, au luat fonduri europene şi au înlocuit mare parte din reţeaua de transport, ceea ce vrem să facem şi noi, la Constanţa. Consecinţa acestor investiţii se regăseşte în faptul că, natural, scade preţul energiei termice în municipiu, scad costurile cu avariile, cu reparaţiile, cu manoperă, cu materiale, cu utilaje. Evident că şi noi ne dorim acest lucru, suntem la început de drum…“, a declarat directorul RADET.
Liviu Popa spune că regia este pregătită să înceapă furnizarea căldurii, însă momentul este reglementat prin lege: „Suntem pregătiţi să furnizăm căldură, urmărim prognoza meteo şi, în momentul în care, timp de trei nopţi consecutive, temperatura medie exterioară va fi de 10 sau sub 10 grade, în intervalul orar 18 până a doua zi de dimineaţă, la 6, sunt îndeplinite, atunci, condiţiile de începere a furnizării.“
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – Arhivă