Laptele şi mierea curg mai puţin în ţara noastră
Publicat de Bogdan Comșa, 19 ianuarie 2015, 16:59
O treime din fabricile de lapte din ţara noastră s-au închis anul trecut. Cererea mică de pe piaţa internă şi costurile de producţie tot mai mari au dus la falimentul acestora.
În plus, importurile masive şi majorarea taxelor de raft din marile magazine îngreunează şi mai mult situaţia fermierilor, a precizat preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru:
„Trebuie să urmărim o singură chestie: amploarea pe care a luat-o marca proprie pe rafturile hipermarketului şi a discounterilor, pentru că această marcă proprie nu înglobează şi taxe de raft cum înglobează celelalte produse, branduri cunoscute sau produse româneşti. 60% din laptele vândut pe marcă proprie în România provine din Polonia şi Ungaria, iar dacă ne uităm la marca proprie, private label, s-a dublat ca şi volum vândut în România, comparativ cu anii trecuţi. Cred totuşi că reducerea TVA-ului pe filieră, pe lapte şi pe întreaga industrie alimentară, ar relansa pe de o parte consumul, iar pe de altă parte ar veni cu un plus de valoare nutritivă pentru consumatorii români”.
Dorin Cojocaru mai atrage atenţia asupra faptului că cele aproape 130 de fabrici, care mai funcţionează acum în România, riscă să se confrunte cu noi probleme de la 1 aprilie, când vor fi eliminate cotele de lapte în Uniunea Europeană.
Anul trecut a fost unul dezastruos şi pentru apicultori, după cum v-am informat la momentul respectiv.