În memoriam, prof. univ. dr. Octavian Dumitru Unc | Prof. dr. Sorin Rugină: „Este o pierdere foarte grea, dincolo de factorul uman …A fost un om deosebit, o mare personalitate a vieţii medicale, dar şi a vieţii literare naţionale”
Publicat de , 24 octombrie 2020, 17:21
Ucenic al Şcolii de Chirurgie constănţene, întemeiate în anii ’90 de profesorul Vasile Sârbu, căreia i-a preluat ulterior destinul, profesorul universitar dr. Octavian Dumitru Unc a încetat din viaţă astăzi, la vârsta de 63 de ani.
Era internat la Spitalul de Urgenţă Constanţa, în urma infecţiei cu noul coronavirus. Doctorul Octavian Unc era unul dintre cei mai cunoscuţi chirurgi din Constanţa şi, totodată, un ales om de cultură, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din Dobrogea. Personalitatea profesorului universitar dr. Octavian Unc a fost evocată astăzi, la Radio Constanţa, de colegul său de catedră şi de profesie, prof. dr. Sorin Rugină.
Sorin Rugină: „A fost un om deosebit. S-a perfecţionat şi a ajuns un bun profesionist, urmaş demn al mentorului său, recunoscut pentru calităţile sale profesionale, dar şi pentru calităţile sale de om de cultură, pentru că era şi un foarte bun scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor. Era în vârful ierarhiei chirugicale, în acest moment, conducea destinele Şcolii de Chirurgie, pe care profesorul Vasile Sârbu i-a predat-o. Este o pierdere foarte grea, dincolo de factorul uman. Din nefericire, a avut o soartă nemiloasă, complicându-se infecţia, care ne bântuie pe toţi acum, cu o serie de complicaţii, inclusiv chirurgicale. Deci, un destin tragic să ajungi pe mâna colegilor tăi, care să încerce şi să nu te poată salva. Mă aflu încă sub şocul acestei veşti, pentru că era un om încă tânăr, avea 63 de ani… Repet, o mare personalitate a vieţii medicale, dar şi a vieţii literare naţionale. Noi, medicii, avem o vorbă, le ştim pe toate, facem bolile cele mai grave, pentru că le ştim, dar întotdeauna spunem că nouă nu ni se întâmplă. Este complicat de descris. Nimeni nu va putea înţelege vreodată ce înseamnă să stai faţă în faţă cu un pacient, un pacient grav şi, mai ales, când îţi este un coleg, pe care ştii că gândurile îl duc spre ce este mai grav. Este o lege nescrisă, medicii fac formele cele mai grave de îmbolnăvire, pentru că au învăţat în timp şi în subconştientul lor rămân manifestările cele mai severe ale oricărei boli. Este o victimă a pandemiei, în mod cert”.
Redactor – Cristina Ghelasie / Foto – facebook.com