INTERVIU | Dr. Gindrovel Dumitra, despre pandemia COVID-19: „Această luptă nu o s-o câștige Guvernul, nu o s-o câștige niciun fel de autoritate publică. O s-o câștigăm noi pentru noi. Suntem în fața unei responsabilități sociale enorme!“
Publicat de , 24 octombrie 2020, 10:44
Este sezonul gripelor și al virozelor. În contextul pandemiei de COVID-19 pare mai important ca niciodată să ne vaccinăm de gripă. Faptul că ești bolnav de gripă nu înseamnă că nu poți avea concomitent și infecție cu noul coronavirus, iar despre asocierea celor două se știe extrem de puțin. Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei, a vorbit, la Interviul dimineţii, de la Radio Constanţa, despre premisele realizării cât mai curând a unui vaccin anti-Covid.
În ceea ce privește campania de vaccinare antigripală, ea va fi etalată pe o perioadă mai lungă: va începe practic acum și va dura chiar și în luna decembrie. Sunt programate a sosi în țară 550 de mii de doze de vaccin antigripal. Medicina de familie va administra aproximativ 3 milioane de doze de vaccin (dublu față de anul trecut) deoarece este o cerere imensă din partea populației.
Care este rolul medicilor de familie în această perioadă?
Dr. Gindrovel Dumitra: Mi-ați pus o întrebare care are un răspuns destul de lung. Am să mă limitez un pic pentru că noi, medicii de familie, am fost în contact cu pacienții încă de la începutul acestei perioade, a acestei pandemii, din momentul în care în Lombardia a început să apară un număr semnificativ de cazuri. Am trecut de la consiliere, într-o primă etapă pentru persoane care se întorceau din zone galbene și apoi din zone roșii la situația din momentul actual, când un număr semnificativ de persoane ne sună la telefon. Ni se spune că au simptomatologie respiratorie sau poate chiar vin la cabinet, contrar recomandărilor noastre. Deci rolul nostru este esențial, atât în managementul inițial al acestor cazuti cât și în monitorizarea de la distanță pe care noi deja o facem pentru pacienții care sunt izolați la domiciliu, monitorizare care se face telefonic. Și nu în ultimul rând, într-un fel sau altul putem spune că aceste plasează în prima linie în ceea ce privește lupta împotriva COVID. Dar faptul că medicina de familie în această perioadă asigură într-un fel sau altul la întreaga capacitate tot restul activităților pe care le aveam și până acum (și aici mă refer la managementul afecțiunilor cu boli cronice sau consultații și tratament pentru afecțiuni acute plus prevenție) practic ne duce în zona de a ne plasa și în ultima linie. Putem spune că medicii de familie se află acum atât în fața frontului, cât și în spatele acestuia.
În ce măsură își pot asuma activitatea de prevenție și educație în lupta cu noul coronavirus?
Dr. Gindrovel Dumitra: Este zona în care trebuie să câștigăm această bătălie. Pentru că, practic, bătălia nu se câștigă în secția de terapie intensivă la nivel populațional. Ea se câștigă în teritoriu, iar noi ne aflăm în acest moment atât la nivel organizațional, la nivelul Societății Naționale de Medicină a Familiei, într-un amplu efort de a transmite informații corecte către pacienți, în scopul prevenirii virusului SARS-COV-2. În același timp, fiecare medic de familie duce în cabinetul propriu un efort zilnic de a informa pacienții în ceea ce privește respectarea măsurilor, astfel încât să limităm răspândirea acestei pandemii.
Suntați Coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină a Familiei. Credeți că există premisele realizării cât mai curând unui vaccin anti Covid -19?
Dr. Gindrovel Dumitra: Rezultatele sunt încurajatoare. Cu toate că nu putem să tragem o linie și să spunem că vom avea un vaccin sigur și eficace în cel mai scurt timp. Dar rezultatele preliminare care urmează să fie date publicității chiar în luna aceasta sau cel târziu la începutul lunii noiembrie ar trebui să ne aducă date care să ne spună că acest vaccin este sigur (adică nu a produs un număr semnificativ de reacții adverse), are o calitate foarte bună și este eficace nu doar prin apariția unui anumit tip de anticorpi la nivel sanguin (pentru că acest lucru deja îl știm), ci mai ales în prevenirea îmbolnăvirilor, în prevenirea infectării și transmiterii mai departe a acestei boli. Așteptăm cu nerăbdare aceste date. Noi suntem optimiști și sperăm ca la începutul anului viitor să avem disponibil acest vaccin pentru principalele grupe la risc. Și probabil vom începe cu vaccinarea personalului medical, iar undeva în cursul verii viitoare este foarte posibil ca acest vaccin să fie disponibil pentru întreaga populație.
Cum ați aprecia rata infectării cu noul coronavirus la nivel național, la nivel european și mondial?
Dr. Gindrovel Dumitra: Ne aflăm din păcate într-un trend ascendent atât la nivel european, cât și la nivel național. Acest lucru are foarte multe cauze. Dacă e să ne uităm în spate, la perioada vacanței de vară, în care practic nu s-au respectat regulile, apoi la perioada începerii școlilor, la campania electorală care s-a defășurat de foarte multe ori la un nivel destul de paroxistic și în foarte multe localități. În acest moment culegem roadele acestor provocări pe care le-am avut în luna septembrie. Este momentul în care practic noi trebuie să luăm niște măsuri ferme. Și văd că se implementează măsuri la nivel regional sau județean, astfel încât acolo unde avem un număr crescut de cazuri să reducem cât se poate de mult activitatea (unde se poate reduce) și în același timp să reușim să stăpânim această pandemie. Va trebui să facem un efort. Fac apel la ascultătorii dumneavoastră: această luptă nu o s-o câștige Guvernul, nu o s-o câștige niciun fel de autoritate publică. O s-o câștigăm noi pentru noi. Chiar dacă suntem o persoană în putere, tânără, care nu se numără în acest moment printre victimele favorite ale acestui virus, dacă ne îmbolnăvim putem constitui o verigă dintr-un lanț care va duce într-un final la bunicul/bunica/vecinul/vecina și așa mai departe care au o anumită vârstă și anumite comorbidități și care își pot pierde viața. Suntem în fața unei responsabilități sociale enorme. Pentru fiecare dintre noi respectarea normelor trebuie să reprezinte Biblia pe care trebuie s-o citim și s-o respectăm de fiecare dată în aceste zile.
Am înțeles de la dumneavoastră că vaccinul anti-Covid mai durează. Să vorbim atunci despre vaccinul antigripal. Cine ar trebui să se vaccineze? Când se face vaccinul antigripal?
Dr. Gindrovel Dumitra: Începând cu sfârșitul lunii octombrie, deci practic ne aflăm în perioada optimă în care trebuie să administrăm accest vaccin. Campania de vaccinare va fi etalată pe o perioadă mai lungă. Ea începe practic acum, la sfârșitul lunii octombrie, va dura toată luna noiembrie și chiar și în luna decembrie. Sunt programate a sosi în țară 550 de mii de doze de vaccin antigripal. Noi, medicina de familie, vom administra aproximativ 3 milioane de doze de vaccin, dublu față de cât am administrat anul trecut. Este o cerere imensă din partea populației legat de acest vaccin, dar trebuie să atrag atenția că acest vaccin va fi disponibil doar pentru grupele la risc : copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani, gravidele (indiferent de vârstă), personalul medical din unitățile sanitare publice sau private, orice persoană care are o boală cronică și orice persoană care are peste 65 de ani. Deja noi am realizat o catagrafie în ceea ce privește vaccinarea antigripală iar pacienții trebuie să ia legătura telefonic cu medicul de familie, ca să se programeze. De ce este nevoie de o programare? Pentru că vaccinul vine în tranșă. Nu o să putem vaccina pe toată lumea în luna octombrie. Va trebui să vaccinăm progresiv, pe măsură ce vin cantitățile necesare de vaccin.
Ce reacții adverse are?
Dr. Gindrovel Dumitra: Vaccinul se administrează intramuscular (de preferat în umăr). Copiii sub un an pot să primescă vaccinul antigripal în picioruș. Reacțiile adverse sunt minime. Nu sunt mai multe decât la un alt vaccin. Sunt reacții care pot apărea local (o durere la locul de înțepătură, o tumefacție adică se înroșește un pic și se umflă zona respectivă, o stare febrilă de o zi sau cel mult două). Dar aceste manifestări sunt absolut trecătoare pentru că ele dispar tot atât de repede precum apar. Iar intensitatea lor este mult mai mică decât în cazul în care o persoană face boala. De cele mai multe ori, persoanele care se vaccinează fac o comparație între a nu se vaccina și simptomele care apar după vaccinare. Nu, comparația trebuie făcută între reacțiile adverse care pot apărea după vaccinare și complicațiile bolii. Iar în cazul gripei, orice persoană prezintă o stare de sănătate profund alterată. Este acea boală în care simți că te lovește trenul, ai dureri musculare, dureri de cap, febră, tuse iritativă, uneori tulburări de respirație, dispnee. Sunt aspecte foarte îngrijorătoare pe care noi încercăm să o înlăturăm prin această vaccinare.
Cum putem împiedica răspandirea gripei?
Dr. Gindrovel Dumitra: În cel puțin două moduri. Sunt acele mijloace nespecifice care sunt comune pentru orice afecțiune respiratorie. Și aici ne referim la păstrarea unei distanțe de minimum doi metri, la purtarea măștii și dezinfectarea suprafețelor, respectiv a mâinilor. În cazul mâinilor vorbim despre spălarea cu apă și săpun plus folosirea unui dezinfectant. Este foarte important ca aceste măsuri nespecifice să fie aplicate pe scară largă pentru că ele previn COVID-19, previn gripa, dar și alte infecții respiratorii. Din fericire, în cazul gripei există și un mijloc de vaccinare specific în acest moment. Și aici vorbim de vaccinarea antigripală, care nu obține performanțele unui vaccin polio sau disteric, dar este cel mai bun lucru pe care îl poți face. Și din fericire salvează vieți.
Sunteți optimist că vom scăpa în curând de această perioadă nefastă, în care iată, ne confruntăm și cu gripa și cu COVID-19?
Dr. Gindrovel Dumitra: La nivel populațional cu siguranță vom scăpa, dar problema este prețul. Cât vom plăti pentru a scăpa? Câți vom ajunge, să zicem, la anul? Este o întrebare foarte importantă și nu vreau să fie un mijloc de panică în acest moment. Dar trebuie să înțelegem că acest preț depinde de fiecare dintre noi.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto: facebook.com