INTERVIU | Viorel Ionescu, primarul oraşului Hârşova: „Racordarea la rețeaua de gaze o facem pentru cetățeni, pentru asigurarea unui confort normal pentru secolul XXI“
Publicat de Doina Sirbu, 15 octombrie 2020, 10:12
Așa cum v-am obișnuit în ultima perioadă, Radio Constanța îi prezintă în fiecare dimineață pe aleșii locali, oferindu-le posibilitatea de a-și expune viziunea și proiectele de dezvoltare. Astăzi am discutat cu Viorel Ionescu, primarul ales al orașului Hârșova.
Ați câștigat un nou mandat de primar. Cu ce planuri, dorințe, aspirații plecați la drum?
Viorel Ionescu: Viziunea va fi aceeași, proiectele sunt unele începute, altele în fază incipientă sau avansată, dar una peste alta vor fi proiecte ce vor continua pentru că acest lucru și-au dorit cetățenii, hârșovenii, pe aceeași direcție de dezvoltare și de modernizare a orașului nostru.
Pe ce se axează orașul Hârșova?
Viorel Ionescu: În primul rând pe turism ne vom axa. Și pescuitul este important pentru noi. Chiar acum două zile am fost înștiințat de faptul că un proiect pe care l-am depus noi privind un festival de promovare a valorilor tradiționale și a consumului de pește la Hârșova a fost aprobat. Iar agricultura aici în zonă este făcută de întreprinzători locali, vom încerca ușor-ușor să abordăm și o axă hai să-i spunem industrială a orașului Hârșova.
Aveți proiecte mici și mari. Care ar fi un „Top 3” al celor mai importante proiecte?
Viorel Ionescu: Primul se situează proiectul de racordare a orașului la rețeaua naționlă de gaze, care va continua. Al doilea este cel de obținere a statutului de stațiune balneară și valorificarea apelor termale de la Hârșova și al treilea (aici cred că vor intra toate celelalte proiecte: dezvoltarea infrstructurii portuare, construirea unui complex sportiv de 180 de locuri și a unui bazin de înot, construirea a două blocuri pe fonduri europene pentru că proiectul acesta a fost aprobat și am semnat contractul de finanțare cu o săptămână înainte de alegeri).
Racordarea la gaze vă va aduce și o dezvoltare economică…
Viorel Ionescu: Racordarea la rețeaua de gaze o facem pentru cetățeni, pentru asigurarea unui confort normal pentru secolul XXI. În paralel cu acest confort al cetățenilor discutăm și despre premisa dezvoltării orașului Hârșova. În primul rând pentru susținerea întreprinzătorilor locali care au și ei nevoie de gaze naturale și ulterior de alți potențiali investitori care vor veni aici pentru că vor găsi o forță de muncă probabil mai ieftină comparativ cu restul țării. Vor găsi o locație mult mai aproape de Constanța, unde prin ceea ce produc vor avea posibilitatea să-și transmită bunurile peste tot în lume și atunci beneficiem și de o valorificare portuară(ceea ce discutam mai devreme).Racordarea la rețeaua de gaze acoperă și din punct de vedere social și din punct de vedere economic nevoile orașului Hârșova.
În ce stadiu vă aflați co racordarea? Se implică și Guvernul României să vă ajute?
Viorel Ionescu: Este un proiect susținut de Guvernul României. Suntem în stadiul în care am făcut studiul de fezabilitate, noi acum trebuie să-l actualizăm conform indicatorilor ceruți, pentru că acest proiect se va realiza prin fonduri europene, cu susținerea Guvernului prin Compania Națională de Investiții. Avem și setul de documente aprobat prin Consiliul Local, ceea ce înseamnă Regulamentul de Organizare și Furnizare a Serviciului de Distribuție a gazelor naturale în orașul Hârșova. Suntem, zic eu, într-o etapă destul de avansată.
De ce vă doriți acest statut de stațiune balneară la Hârșova ?
Viorel Ionescu: Pentru că dacă nu avem acest statut nu vom putea valorifica niciodată apele termale pe care le avem aici. Înființarea unei stașiuni balneare este condiționată de acest statut. În perioada 2021-2029 știm cu toții că se vor deschide noi axe pentru atragerea de fonduri europene. O asftel de axă este și special pentru investiții în stațiunile balneare și atunci, pentru a putea fi eligibili, noi trebuie să avem acest statut. Până nu îl avem, acele fonduri(cel puțin pe Hârșova) nu vor putea fi accesate.
Când credeți că vor fi finalizate aceste proiecte din „Top 3” ale mandatului dumneavoastră?
Viorel Ionescu: Dacă ar ține efectiv numai de noi, de orașul Hârșova, aș putea da un termen. De exemplu racordarea la sistemul național de gaze nu ține doar de Hârșova. Gazele vin de la o distanță de mii de kilonetri. Aici sunt mulți factori. Eu mi-am propus așa : ca în acest mandat orașul Hârșova să fie racordat la rețeaua de gaze. Vizavi de stațiunea balneară vreau ca în primă fază să obțin statutul de stațiune balneară în prima jumătate a acestui al doilea mandat al meu. Că discutăm de 6 lini, că discutăm de un ansau de doi ani, vom vedea. Poate părea mult, dar vreau să spun că numai scoaterea din circuitul agricol, din extravilan și introducerea în intravilan a unei suprafețe de 3 hectare de la marginea orașului tocmai pentru acest proiect de dezvoltare balneară a durat doi ani și jumătate. Din experiența primului mandat consider că un termen de 2 ani de zile pentru obținerea statutului de stațiune balneară este unul rezonabil. Aici discutăm și despre procedurile de la nivel național, de birocrație dar și de încercările de modificare legistalivă în bine a legii (cu care voi veni la momentul respectiv). Una peste alta am 4 ani în față, eu și echipa mea de consilieri, Consiliul Local, echipa din Primărie. Avem de muncă și trebuie să muncim pentru realizarea proiectelor pe care ni le-am propus, proiecte benefice pentru hârșoveni.
Interviu realizat de Larisa Calistru