Avram Iancu înoată pe Brațul Sfântu Gheorghe pentru prietenie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 octombrie 2020, 10:36
Bibliotecarul din Petroșani Avram Iancu se află în acest final de săptămână în fața unei noi provocări. El și-a propus să străbată înot cei 70 de kilometri al Brațului Sfântu Gheorghe de pe Dunăre, fără a folosi costumul de neopren.
Startul a fost dat joi dimineață din locul de bifurcație al brațelor Sulina și Sfântu Gheorghe. Unde se află sportivul în acest demers? I-au încurcat socotelile condițiile meteorologice nefavorabile?
Am aflat detaliile cursei la „Interviul dimineții” Radio Constanța.
După cum observăm, cuceriți braț după braț…
Avram Iancu : Da, braț după braț muncind cu brațele!
De ce v-ați hotărât să înotați acest braț?
Avram Iancu : Da, dar mi-am adus aminte de provocarea pe care mi-a lansat-o un profesor din Sulina după ce am înotat toată Dunărea, inclusiv brațul Sulina. Sigur că am ajuns la kilometrul zero. Și spunea domnul profesor că ar fi foarte interesant să înot toate cele 3 brațe ale Dunării. Iar eu am îmbrățișat ideea și iată-mă acum pe brațul Sfântu Gheorghe. Îmi doresc să ajung din nou la Marea Neagră, înbotând acest braț minunat al Deltei.
Câți kilometri ați parcurs de joi (când ați luat startul) și până în prezent?
Avram Iancu : Sunt undeva la jumătatea drumului, astăzi nu înot pentru că ne vom duce la evenimentul prietenului nostru Ulise Galu care organizează un concurs de caiac la Sfântu Gheorghe. Aceasta este și ideea, înotăm pentru prietenie de data aceasta, îmi doresc să mă reîntâlnesc cu toți caiaciștii care m-au urmat pe Dunăre în anul 2017. Am parcurs aproximativ 35 de kilometri și mai sunt încă 35 cel puțin. Mâine voi avea o zi deosebit de grea, va trebui să înot de dimineața până seara și probabil vom intra un pic și în noapte.
Vremea v-a cam încurcat puțin…
Avram Iancu : Sigur, așa este. Au fost două zile deosebit de dificle. La început am avut valuri chiar și de 80 de centimetri în față, am înaintat greu. Ieri a plouat toată ziua, a fost foarte greu și pentru caiaciști. Chiar mai greu pentru ei decât pentru mine pentru că ploaia nu poate fi mai udă decât Dunărea. Dar ei au fost supuși unor încercări grele. Într-adevăr, se întârzie puțin proiectul(cu o zi) dar nu este nicio problemă! Voi ajunge la final așa cum mi-am propus.
Mâine veți avea o zi foarte grea, veți înota de dimineață până seara. Cum vă refaceți astăzi?
Avram Iancu : Astăzi va trebui să mă odihnesc mai mult, voi mânca foarte bine, la noapte nu voi dormi în cort, ci într-o căsuță cu un pat normal și mâine dimineață, cu bateriile încărcate, ne vom arunca în apă indiferent de cum va fi vremea(sper să fie mai bună) și vom avea și un randament mai mare decât până acum.
Dar cum vă refaceți după o zi obositoare de înotat câte 35-40 de kilometri?
Avram Iancu : Nu există o formulă magică, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru organismul acesta puternic pe care mi l-a dăruit, care are o capacitate de refacere, de transformare, de adaptare foarte mare.
Le reamintim ascultătorilor noștri că sunteți omul care a traversat înot Canalul Mânecii și ați parcurs tot înot Dunărea de la izvoare la Marea Neagră, fără costum de neopren. Privind retrospectiv, cum ați caracteriza aceste curse?
Avram Iancu : Uitându-mă în trecut parcă este totul un vis. Dar atunci fiecare cursă a constituit o provocare deosebită, o muncă, o pregătire și un efort deosebit pentru a putea să termin aceste curse deosebit de dificile.
Credeți că fiicele dumneavoastră vă vor călca pe urme?
Avram Iancu : Am trei fetițe, toate au calități dar ce mă bucură cel mai mult este faptul că au calități la școală – învață foarte bine – și datorită acestui fapt nu îmi permit să le sugerez alte lucruri în afară de școală. Nu aș vrea să fiu chiar eu cel care îl disturbă de la un drum excelent pe care îl au până acum. Bineînțeles că eu le prezint fetițelor mele toate pachetele vieții dar decizia le aparține în totalitate în ceea ce privește dorința lor de a face pe mai departe cu propria viață.
Cum v-au întâmpinat spectatorii de pe brațul Sfântu Gheorghe?
Avram Iancu : Sigur că da, au venit să mă încurajeze, să facem poze peste tot unde am oprit. Am găsit foarte mulți pescari pe acest braț, localnici care mi-au făcut o primire călduroasă. Sunt mirați că pot să înot într-o apă atât de rece (apa are puțin sub 20 de grade), în vreme ce ei sunt îmbrăcați gros, înfofoliți mai ales că au fost niște zile dificile din punct de vedere meteorologic. Și normal că pentru ei constituie un lucru neobișnuit să vadă pe cineva în mijlocul Dunării înotând, însoțit de doi caiaciști minunați: Călin Ene de la Sulina și un băiat de la Hârșova. Îl cheamă Moroianu dar porecla lui este „Moritz”.
Următoarea promovare… sau provocare… care va fi?
Avram Iancu : Dacă tot suntem aici în Deltă, vă spun că anul viitor îmi doresc să înot și Brațul Chilia alături de prietenii mei. Și cu asta am făcut conturul Deltei pentru că, vedeți dumneavoastră, avem o țară atât de mare și de frumoasă încât eu, de la Petroșani, nu am ajuns în Deltă niciodată decât după ce am înotat un fluviu întreg. Cu siguranță sunt mulți oameni la noi în țară care au învățat despre Deltă dar nu au ajuns aici. Eu îi îndemn să ajungă în Deltă pentru că este un tărâm de vis care ne-a fost dat nouă, românilor!
Realizator – Lasrisa Calistru