Care este situaţia cazurilor de infectare cu noul coronavirus, în judeţul Tulcea
Publicat de Doina Sirbu, 9 octombrie 2020, 10:37
Pe teritoriul României au fost confirmate 145.700 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 113.112 pacienți au fost declarați vindecați.
Despre situația de la Tulcea ne-a vorbit astăzi, la „Interviul dimineții”, prefectul județului Tulcea, Cristian Iordan.
Care este situația infectărilor cu SARS COV 2 în județul Tulcea?
Cristian Iordan: În data de 8.10.2020, situația epidemiologică privind persoanele confirmate cu virusul SARS-COV-2 din județul Tulcea se prezintă în felul următor: avem, de la începutul pandemiei, 1037 de cazuri, din care 744 de cazuri vindecate, 45 decese, 248 de cazuri confirmate active din care 82 de cazuri sunt internate la Spitalul Județean de Urgență Tulcea(secția de Boli Infecțioase), 41 de cazuri sunt internate la Constanța și la Medgidia(vorbim de cazurile mai grave), avem 114 cazuri izolate la domiciliu și 385 contacți ai cazurilor pozitive, care sunt carantinați la domiciliu. Menționez că în primele 9 zile ale lunii octombrie avem o creștere accentuată a numărului de cazuri, înregistrând 125 de cazuri. Avem 13 focare active care sunt în supraveghere epidemiologică permanentă.
Ce zone din județ ar ridica probleme mai mari?
Cristian Iordan: În luna octombrie înregistrăm o creștere accentuată, în special pe zona de nord a județului. Mă refer la orașul Măcin, la localitățile Grindu și Jijila. Se întâmplă acest lucru probabil și din cuza faptului că suntem vecini cu județele Galați și Brăila, unde numărul de cazuri pozitive este mult mai mare decât în Tulcea. În același timp probabil că și populația este mai puțin vigilentă. A fost și perioada concediilor iar Delta Dunării a avut o rată de ocupare a pensiunilor turistice de 100%. Acestea ar fi principalele cauze pentru care asistăm la o creștere accentuată a numărului de cazuri.
Mai există locuri libere în spital?
Cristian Iordan: În cadrul Spitalului Județean de Urgență Tulcea noi avem amenajată o secție pentru pacienții cu COVID-19 în cadrul Secției de Boli Infecțioase. Avem 78 de locuri, avem și 13 containere modulare unde internăm suspiciunile, cazurile de zi. În urma discuțiilor purtate cu managerul spitalului avem în vedere amenajarea unui spațiu pentru terapie intensivă pentru pacienții COVID cu forme mai grave, deoarece în ultima perioadă transferul pacienților către secțiile ATI ale spitalelor suport COVID din țară se face tot ma greu. Ca în toată țara, ducem și noi o lipsă de cadre medicale, în special medici infecționiști, specialiști ATI și medici interni. Având în vedere faptul că pe zona de nord înregistrăm o creștere a cazurilor pozitive, la Măcin am amenajat o secție COVID formată din 10 paturi, unde facem internări de o zi pentru evaluarea cazurilor suspecte.
Să vorbim puțin și despre activitatea DSP Tulcea. Sunt în desfășurare anchete…se fac testări gratuite?
Cristian Iordan: Avem, cum spuneam, 13 focare active, avem 5 localități unde rata incidenței a cazurilor pozitive este peste 3% se desfășoară zilnic controale. Nu numai DSP este angrenat, ci și alte instituții care au competențe în combaterea pandemiei. Mă refer la structurile Minsterului Afacerilor Interne. Zilnic se merge în control, se dau recomandări, se urmărește respectarea măsurilor de prevenție stabilite de către autorități și de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.Din păcate observăm că numărul sancțiunilor și valoarea acestora este în creștere, ceea ce ne demonstrează că populația nu respectă în totalitate măsurile de prevenție.
Avem școli cu trecere în scenarii cu risc mai mare. Poate vom ajunge curând doar la învățământul online. Sunteți pregătiți pentru a face față unei astfel de situații?
Cristian Iordan: Da, din discuțiile avute cu Inspectoratul Școlar Județean am tras concluzia că suntem pregătiți. Avem 13 localități unde funcționăm pe scenariul galben și 4 localități care au trecut pe scenariul roșu. Nu am avut deocamdată probleme sau sesizări din acest punct de vedere al desfășurării cursurilor în sistem online.
De ce credeți că nu se respectă regulile de prevenție? Am văzut chiar dascăli care nu purtau…
Cristian Iordan: În urma apariției în presă a informației că un dascăl din județul Tulcea nu a purtat mască vă pot spune că în urma anchetei făcute de Inspectoratul Școlar Județean și de Poliția Tulcea nu s-a confirmat. De ce nu poartă mască? Nu știu, grea întrebare…
Luați în calcul oprirea activității unor operatori economici?
Cristian Iordan Deocamdată, din analiza Direcției de Sănătate Publică, a reieșit că nu se impune acest lucru. Noi am recomandat în localitățile unde rata incidenței este peste 3 la mie ca operatorii economici să își adapteze programul de lucru, astfel încât să nu producem aglomerări la locul de muncă. Avem în vedere regimul de muncă la domiciliu – telemunca – iar acolo unde nu este posibil am recomandat decalarea programului, în scopul de a evita aglomerarea.
Ce măsuri mai pregătește Comitetul Județean pentru Situații de Urgență?
Cristian Iordan: Analizăm situația a 4 localități unde rata incidenței este de peste 3%. În afară de măsurile pe care noi le-am stabilit prin hotărârile anterioare ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, referitoare la purtarea măștii, la distanțarea fizică, avem în vedere în primul rând ca instituțiile publice și operatorii economici să își desfășoare programul la domiciliu. De asemenea, DSP va efectua în regim de urgență pliante cu recomandări privind măsurile de prevenție și prin intermediul cabinetelor medicale ale medicilor de familie, și prin intermediul asistenților medicali comunitari care le vor difuza în localitate. Avem în vedere activarea Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență care să identifice punctele vulnerabile din localități și luarea de măsuri locale, organizarea de echipe pe o perioadă de 14 zile începând cu data de astăzi, echipe formate din asistent medical comunitar, asistent social și un reprezentant al Poliției. Aceste echipe se vor deplasa la familiile din localitate pentru a le explica riscurile privind infecția cu COVID și măsurile de prevenție. De asemenea, pot identifica și persoanele care prezintă semne specifice infectării cu COVID. Avem în vedere și interzicerea organizării de evenimente private. Și aici mă refer la petreceri, zile onomastice, parastase și scurtarea duratei slujbelor la biserică și pe cât posibil, dacă vremea permite, desfășurarea acestora în aer liber, în curtea bisericii.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Primăria Tucea