„Baladele Deltei”, spectacol pentru oficiali europeni
Publicat de Doina Sirbu, 6 octombrie 2020, 15:04 / actualizat: 7 octombrie 2020, 5:17
Luni, 5 octombrie, la Eforie Nord a început Conferința internațională privind implementarea abordării LEADER/CLLD, organizată de Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală, prin GAL DELTA DUNĂRII, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, tema fiind dezvoltarea guvernanței la nivel local în contextul noilor politici de dezvoltare rurală.
Prezent la lucrări, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a declarat că, pentru viitoarea perioadă de programare – post 2020, Grupurile de Acțiune Locală vor fi în continuare sprijinite pentru elaborarea și implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locală, ținând cont de nevoile identificate în teritoriul acoperit de GAL. „Mai mult, am convingerea că vom avea aceeași relație fructuoasă și GAL-urile vor rămâne un partener important al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru dezvoltarea zonelor rurale din România”, a adăugat ministrul Oros, conform unui comunicat emis de M.A.D.R.
La eveniment au avut intervenții online omologul bulgar al ministrului român, Desislava Taneva, oficiali ai Uniunii Europene, iar membri ai Autorității de Management pentru P.N.D.R., precum și reprezentanți ai Grupurilor de Acțiune Locală și ai diverselor organisme, asociații și organizații europene implicate în dezvoltarea rurală au susținut, de asemenea, prezentări.
Invitat în cursul serii, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a prezentat un variat program artistic: Dragoș Vlădeanu a interpretat la vioară Mierlița (Horă rară), Marius Iordan, la nai, o Geampara și o Horă din Banat, iar cei doi au încântat audiența cu geamparalele Bun e vinul ghiurghiuliu și Leliță Ioană; soliștii vocali Laura Mocăniță, Laura Feraru, Costel Atanasof și Georgeta Nichifor au cântat melodiile Cântă cucu-n Bucovina, Răsfiră, cuce, din cioc, De când te-am văzut, Lume, lume, asta-s eu, Măi, Gheorghiță, drăgălaș, Zi-i așa, așa, așa, Fetele din Dobrogea, Mă dusei pe Teleorman, Zi-i din fluier și cimpoi, Armâna mea și Asta-i viața mea; dansatorii au pregătit suite de jocuri populare din Dobrogea, Moldova, Ardeal și Oltenia. Coregrafia: prof. Ștefan Coman.
Conferința internațională privind implementarea abordării LEADER/CLLD se desfășoară până joi, 8 octombrie. GAL DELTA DUNĂRII este reprezentat de Georgel Roșca, președinte, și Corina Popescu, manager proiect, iar Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară I.T.I. Delta Dunării, de expertul Roxana Iacob.