Vechimea la pensie va putea fi completată printr-o nouă procedură. În ce cazuri este posibil
Publicat de Doina Sirbu, 29 septembrie 2020, 12:43
Vechimea la pensie va putea fi completată printr-o nouă procedură, în cazurile în care documentele scrise, precum carnetele de muncă, nu pot fi utilizate din diverse motive. Foarte multe persoane ieșite din activitate sunt, în prezent, afectate de astfel de astfel de situații.
În plus, stagiul de cotizare la sistemul de pensii poate fi completat prin plata retroactivă a sumelor datorate, astfel încât cuantumul pensiilor să nu fie afectat. Detalii, în interviul următor, realizat de Bogdan Comșa cu Nicoleta Dina, secretar general al Casei Naționale de Pensii Publice.
O veche problemă a unora dintre cei care vor să iasă a pensie şi-a găsit rezolvarea. Este vorba despre stabilirea vechimii în muncă, mai exact despre situaţiile, deloc rare, precum carnetele de muncă sunt ilizibile sau nu pot fi utilizate, au fost pierdute sau distruse.
Nicoleta Dina – Vreau să vă dau câteva detalii referitoare la Ordonanţa nr. 159, pentru completarea Legii 263 şi avem situaţia excepţională de deteriorare sau distrugere ori degradare a carnetului de muncă. În această situaţia sau în situaţia în care angajatorii i-au încetat activitatea, iar arhiva nu mai poate fi identificată. Astea sunt situaţiile în care o persoană poate solicita preluarea datelor din carnetul de muncă, existente în arhiva electronic, arhivă care se află la Casa Judeţeană de Pensii şi aici ne referim la perioadele înregistrate în carnetul de muncă anterior datei de 1 aprilie 2001.
Cei aflaţi în această situaţie, ce trebuie să facă mai exact? Unde se adresează? Care este procedura?
Nicoleta Dina – Cei aflaţi într-o astfel de situaţie, trebuie să se adreseze la Casele Teritoriale de Pensii, unde îşi au domiciliul, solicitând în acest sens, utilizarea datelor care se află în arhiva electronică.
Altă temă de mare interes vizează situaţiile în care stagiul de cotizare la sistemul de pensii este incomplet, cu efectele de rigoare. Acum, această vechime în lipsă, poate fi cumpărată.
Nicoleta Dina – Acesta este un alt aspect menţionat în cadrul Ordonanţei 159 şi astfel, persoanele care nu au calitatea de pensionari, pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru o perioadă de cel mult 6 ani anteriori încheierii contractului de asigurat. Persoanele ar trebui să îndeplinească anumite condiţii şi nu fi realizat stagiul de cotizare pentru perioada pentru care solicită cumpărarea vechimii respective, să nu aibă calitatea de pensionar, nu au beneficit de pensie de invaliditate, nu au beneficiat de şomaj, nu au urmat cursurile de zi ale unui învăţământ universitar, potrivit legii pe durata normală a studiilor, sau nu au satisfăcut stagiul militar în termen sau militar redus.
Care este termenul până la care se poate îndeplini această procedură?
Nicoleta Dina – Până la data de 1 septembrie 2021, persoanele care nu au calitatea de pensionar, pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă.
Redactor – Bogdan Comşa / Foto – arhivă