Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie a Universității Ovidius: La Constanța este un sfârșit de eră a PSD-ului, după 20 de ani, atât la Consiliul Județean cât și la Primărie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 28 septembrie 2020, 11:35
27 septembrie a reprezentat data la care românii au ieșit la vot pentru a-și alege reprezentanții comunității locale. Daniel Citirigă, prodecan al Facultății de Istorie a Universității Ovidius, ca reprezentant al mediului academic, fin observator al realității constănțene, a analizat impactul votului de ieri la „Interviul dimineții” Radio Constanța.
Peste 46% dintre români s-au prezentat ieri la urne pentru alegerile locale. Cum apreciați prezența la vot?
Daniel Citirigă : Nu este un procentaj bun. Din punctul meu de vedere alegerile locale ar trebui să fie cele care capacitează cea mai mare parte a populației pentru că aleșii noștri locali ne influențează direct și zi de zi viața. Din această perspectivă este destul de greu de înțeles cum de românbii nu se duc la vot pentru alegerile locale. Și nu este doar în acest context cu pandemia de coronavirus. Deja putem spune că este o tradiție în România să fie prezență mică la vot.
Cu ce anume mai are legătură absenteismul?
Daniel Citirigă : Dacă îi ascultăm pe români când își exprimă părerea, multă lume crede că nu se schimbă nimic indiferent cine ar veni. Sigur că este absolut greșit! Este și o doză de indiferență față de exercițiul democratic.
A votat Constanța schimbarea? E clar că nu o să mai avem o culoare roșie…
Daniel Citirigă : La Constanța este un sfârșit de eră a PSD-ului, după 20 de ani, atât la Consiliul Județean cât și la Primărie. Dacă adunăm voturile opoziției de pe dreapta este evident că în jur de 60% din populația Constanței a votat altceva decât pe cei „cu discursul”, decât pe actualul primar. Înțeleg că și la Consiliul Județean victoria PNL este una categorică. La 4 ani de la finalul epocii Mazăre-Nicușor Constantinescu(4 ani de când avem mandate pline). Se pare că la Constanța acest tip de partid și de politică social-democrată „de caviar” să-i zicem a luat final. Cel puțin deocamdată, pentru că aceia aleși acum vor trebui să confirme în următorii 4 ani. Este un rezultat care cumva se prefigura încă de la alegerile europarlamentare și prezidențiale, atunci când PDS-ul a ieșit pe locul al treilea ca partid. Deci începând din mai 2019 un semnal a fost foarte puternic pentru PSD, pe fondul mai multor lucruri. Pe de o parte este contextul național :PSD a avut 3 guverne dezastruoase, Liviu Dragnea a fost arestat. Toate acestea au contribuit pe plan național la o scădere. Însă, dacă ne uităm pe harta Consiliilor Județene din țară, la Constanța este o victorie a dreptei. În condițiile în care PSD rămâne cu foarte multe Consilii Județene. Este o detașare de trecut a constănțenilor, care s-au întors cu fața spre dreapta chiar în contextul alegerilor într-un singur tur.
Rezultatul votului ar putea fi citit în cheia dorinței constănțenilor de a trăi la un nivel calitativ superior, într-un oraș european care iși păstrează însă identitatea?
Daniel Citirigă : Întotdeauna un vot pentru schimbarea primarului arată că alegătorii își doresc altceva. Cred că în ultimii ani a existat comparația cu alte orașe și județe din țară care altădată erau sub Constanța ca dezvoltare sau măcar comparabile. Și atunci aceste comparații cu orașe din Ardeal, în special cu Brașov, Cluj, Oradea, Alba Iulia(care s-au dezvoltat foarte mult în urma atragerii de fonduri europene și a investitorilor) i-a făcut pe constănțeni să își dorească să devină Constanța din nou „perla din afara Bucureștiului” ca nivel de trai și ca atractivitate. Rămânerea în urmă a Constanței este o moștenire istorică din perioada Mazăre și a fost sancționată de electorat.
Ce ne spun rezultatele acestor alegeri locale în perspectiva celor parlamentare din decembrie?
Daniel Citirigă : Ne spun că PSD riscă să devină un al treilea partid al țării dacă trendul acesta se menține și că PNL depinde în orașele foarte importante de alianțele cu USR. PNL pierde fiefuri importante aș spune, dacă ne uităm la Timișoara, București. PNL este cel mai puternic partid la această oră, dar are probleme în orașele mari. Din spate vine puternic un partid nou și pentru alegerile parlamentare cred că se prefigurează un Guvern de alianță între USR-PLUS și PNL.
Realizator – Larisa Calistru