Schimbarea presiunii atmosferice, fluctuațiile de temperatură și umezeala toamnei sunt factori care pot agrava anumite boli. Ce măsuri de precauție se pot lua pentru reducerea riscurilor bolilor de inimă în sezonul rece? Cum sunt afectați cardiacii de frig și de umezeală? Este recomandat vaccinul antigripal? Cum putem distinge gripa sezonieră de cea de COVID-19? Ne-a răspuns acestor întrebări la „Interviul dimineții” dr. Elvira Craiu – profesor emerit universitar doctor, medic primar cardiolog și doctor în științe medicale.
Cum se pregătesc cardiacii de toamnă?
Dr. Elvira Craiu: Este o întrebare cuprinzătoare, în sensul că “toamna se numără bobocii”. Acum, după acele călduri înfiorătoare, cu umiditate cum rar am mai întâlnit, toamna înseamnă un alt anotimp. Dimineața și seara este mult mai rece, bate vântul și toate aceste modificări meteorologice trebuie prevenite la persoanele care au o boală cardiovasculară sau la cele care au factor de risc să facă o astfel de boală. Gospodinele pregătesc acum tot soiul de conserve pentru iarnă sub diferite forme. Eu le-aș ruga să găsească acele rețete care nu au mai deloc sare de bucătărie, nu sunt cu prăjeli, cu tocătură. Această modalitate culinară categoric face rău, este o suprasolicitare digestivă din acest punct de vedere. Probabil cele mai bune conserve sunt vegetalele, toate legumele și poate o parte din fructe trecute la congelator. Trebuie congelate și nu preparate clasic, respectiv prăjeală, sare și asociere între ardei și vinete. Cardiacul trebuie să fie foarte atent la ce, cât și când mănâncă. Plimbările trebuie făcute în perioada zilei când nu este prea cald, nu bate vântul și îmbrăcat ca atare. Și schimbarea orei la sfârșit de octombrie va însemna iarăși o trecere care va fi resimțită de bolnavul cardiac fragil, adică de cel care știe că are sechelele unui infarct, fenomene de insuficiență cardiacă, hipertensiune cu valori oscilante pe niște valori extrem de divergente. Prudența face cel mai bine în această toamnă. Trebuie să ne ferim de gripa sezonieră și de gripa aceasta nouă (COVID-19).
Care sunt asemănările și care sunt deosebirile între gripa sezonieră și COVID-19?
Dr. Elvira Craiu: Întrebarea este foarte grea pentru că, vedeți, gripă sezonieră am avut cu toții, știm că înseamnă o febră, frisoane, dureri musculare, tuse, lăcrimează ochii, curge nasul. Dar cam așa poate începe și un COVID-19. Cu excepția faptului că febra este mai susținută și nu răspunde la antitermice obișnuite, respectiv la paracetamol. Suntem tentați (greșit) în această situație să ne ducem către antibiotic, dar antitermicele sunt cel mai binevenite (paracetamol, frecție și Vitamina C pentru ideea de imunitate). Nu trebuie să ne ducem direct la antibiotic, dar dacă avem febră care în loc să scadă după 24 de ore crește sau se menține în platou trebuie mers la infecționist de urgență și doar prin investigații de specialitate se poate face diferența.
Este recomandat unui cardiac să facă doza de vaccin antigripal?
Dr. Elvira Craiu: Ghidurile noastre de practică au susținut în ultimii 3-4 ani vaccinarea antigripală. Ea se face prin medicul de familie dar putem și să ne cumpărăm singuri vaccin antigripal. Vaccinul antigripal nu este anticovid, dar oricum este o modalitate indirectă de a ne crește imunitatea. Deci poate să ajute și în situația anticovid. Așa încât sfatul meu pentru cei care ani de-a rândul în luna octombrie sau nu mai târziu de începutul lui noiembrie și-au făcut vaccinul antigripal pe diverse filiere (medic de familie sau cumpărat direct din farmacii) să îl facă și acum. Dacă nu au mai făcut până acum, intervine acea insecuritate, încât îmi este greu să spun că trebuie obligatoriu vaccin antigripal. E bine, e corect, e susținut de ghidurile noastre de practică vaccinul antigripal. Și așteptăm și vaccinul pentru Covid-19 și om vedea atunci cum le asociem. Cu cât ești mai bolnav cardiac, cu atât este necesară vaccinarea.
Cât de importantă este prevenția?
Dr. Elvira Craiu: Prevenția înseamnă lupta noastră cu virusurile gripale (care sunt multe), iar acum și cu noul coronavirus. Prevenția este cea mai veche modalitate de apărare mai ales pentru boli infecțioase de când este omenirea pe acest Pământ. Și-a dovedit eficacitatea, nu face rău, nu intră în intercațiuni cu alte medicamente sau proceduri medicale și nu costă mai nimic. Trebuie să ne spălăm pe mâini, să purtăm mască, să ne ferim de omul bolnav. Sfatul meu este să prevenim gripa sezonieră și pe cea de Covid-19 prin a ne feri noi de noi, noi de cei din jur. Această reacție în lanț este fără doar și poate cea mai bună situație în care nu suferim după aceea consecințele foarte mari. Acest coronavirus dă o boală care de la bun început evoluează în două feluri: puțin câte puțin (în majoritatea cazurilor) dar poate fi și o evoluție rapidă: în două ore ai ajuns în Urgență, ai ajuns în ATI. Așa încât prudența, prin această prudență, ar fi cel mai bun lucru pe care îl facem. Altfel, ne pândește o evoluție cu suferință, hai să zic nu chiar de deces, dar cu suferința și cu teama că persoana respectivă se va simți tot mai rău și că va infecta tot mai multe persoane din jur.