CONSTANȚA: 200 de scrumiere stradale speciale pentru colectarea selectivă a mucurilor de țigară
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 septembrie 2020, 12:53
Campania ALEGE ASUMAT UN ORAȘ CURAT se lansează în Constanța. 200 de scrumiere stradale speciale invită fumătorii să aleagă protejarea mediului.
Începând cu luna aceasta, stațiile de autobuz din Constanța și Mamaia pun la dispoziția fumătorilor scrumiere stradale special create pentru colectarea selectivă a mucurilor de țigară, în cadrul unei campanii care invită cetățenii să facă o alegere responsabilă privind protejarea mediului și a comunității. Campania ALEGE ASUMAT UN ORAȘ CURAT dezvoltată de British American Tobacco se derulează în parteneriat cu Primăria Municipiului Constanța și Green Academy. Până în prezent, peste 1 tonă de mucuri de țigară au fost colectate selectiv și valorificate energetic în cadrul campaniei în București și Iași, cu zero impact asupra mediului, o premieră pentru România.
Constanța este cel de-al treilea oraș care se alătură campaniei ALEGE ASUMAT UN ORAȘ CURAT, după București, prin Sectorul 3, și Iași. Fumătorii din Constanța sunt invitați să arunce chiștoacele de țigară în scrumiere de exterior speciale, prin exprimarea unor preferințe personale specifice litoralului precum „ochelari de soare sau ochelari de scuba”, ”prosop sau șezlong” sau ”bere blondă sau bere brună”. Aceste preferințe personale reprezintă, de fapt, o alegere mult mai importantă, anume aceea de a proteja mediul înconjurător și comunitatea. Ceea ce poate părea un gest mărunt, precum aruncatul chiștocului la coșul de gunoi, nu pe stradă, poate avea un impact semnificativ asupra felului în care arată orașele și asupra mediului în ansamblul său.
Mucurile de țigară vor fi colectate selectiv și valorificate energetic.
Campania „ALEGE ASUMAT UN ORAȘ CURAT” a fost lansată la începutul lunii octombrie a anului trecut în Sectorul 3 al Capitalei și în martie 2020 în Iași. Până în prezent, aproximativ 1,1 tone de chiștoace au ajuns în scrumierele speciale, în loc să fie aruncate pe stradă.
Mucurile de țigară sunt colectate selectiv, stocate în containere de plastic și transportate la stația de sortare de unde sunt transmise împreună cu alte deșeuri valorificabile energetic către fabricile de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorita compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive.
Valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada, Statele Unite ale Americii, Franța, Germania sau Marea Britanie.
Redactor – Daniel Țăndăreanu / Foto – PMC