Ascultă Radio România Constanța Live

INTERVIU | Lector universitar doctor Horea Mihai Bădău: „Deschiderea școlilor la 14 septembrie va produce o catastrofă sanitară“

INTERVIU | Lector universitar doctor Horea Mihai Bădău: „Deschiderea școlilor la 14 septembrie va produce o catastrofă sanitară“

Publicat de , 18 septembrie 2020, 09:57

Noul an școlar 2020-2021 a început luni,14 septembrie. Elevi derutați, profesori stresați, părinți speriați și numeroase îmbolăviri în școli – acesta este tabloul primelor zile de școală. Despre școală și comunicare în mediul online în vreme de coronavirus ne-a vorbit la Interviul Dimineții Horea Mihai Bădău, lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării – Universitatea București, blogger și profesor cercetător la Universitatea din Nisa.

Constanța este un oraș special pentru dumneavoastră, chiar dacă v-ați născut la Cluj. Să le spunem ascultătorilor de ce…

Horea Mihai Bădău: Pentru mine Constanța este mereu în inimă pentru că ultima clasă de liceu am făcut-o aici, la Liceul „George Călinescu”. Sub bagheta unui diriginte foarte bun mi-am format opțiunile pentru jurnalism și pentru tot drumul pe care l-am urmat până acum.

Anii au trecut și ați ajuns cadru didactic. Ce impact are  pandemia de coronavirus asupra elevilor?

Horea Mihai Bădău: Sunt mai multe probleme foarte importante. Una dintre ele este aceea că elevii trec printr-o traumă. Ei sunt la vârsta la care se formează deprinderi sociale în care învață foarte mult cutumele de relaționare cu celelalte lucruri. Toate acestea vor suferi o ruptură cauzată de distanțarea fizică și de purtarea măștii, cu consecințe foarte grave pe viitor. Vom avea niște adulți tarați, cu tulburări psihice dobândite în faze incipiente (în copilărie) care mai târziu vor fi dificil de tratat, care vor transforma societatea de mâine într-o societate mult mai egoistă, mai rece, mai temătoare, mai suspicioasă, o societate în care va fi din ce în ce mai greu de trăit ca animale sociale. Pentru că noi, oamenii, asta suntem: animale sociale. Societatea de mâine care se pregătește acum prin copii care merg la școală va fi o societate mai puțin umană. În al doilea rând, această pandemie orientează copiii mai mult spre o zonă în care ei se aflau deja – cea a online-ului – și întărește parteneriatul om-dispozitiv, întrucât partenerul uman este potențial periculos, are un potențial de virusare. Ei se vor orienta din ce în ce mai mult spre dispozitiv, care este nevirusat, este curat. Ceea ce la vârsta adultă va avea ca rezultat faptul că vor prefera dispozitivul în locul oamenilor. Eu sunt autorul mai multor teorii social-media. Una dintre ele este că peste 20 de ani ne vom căsători cu telefonul mobil. Această predicție se va accentua din cauza coronavirusului.

Să înțelegem că nu se vor detașa oamenii de mediul online nici când virusul va dispărea?

Horea Mihai Bădău: Nu, pentru că se formează deprinderi mai ales la această vârstă. Ei acum învață că dispozitivul este cel care oferă siguranță, în timp ce partenerul uman oferă potențial pericol. Și atunci vor prefera varianta securizantă, care este dispozitivul. Și dispozitivul va profita pentru a lua forme din ce în ce mai apropiate de cele ale umanului. Producătorii de dispozitive, de telefoane mobile acum accelerează dezvoltarea lor pentru a profita de acest moment. Ați văzut că Elon Musk, cel care anunțase peste 10 ani implantarea cipului în creier, l-a implantat deja pe animale. Și atunci anunțul său este că peste 2 ani va exista varianta disponibilă pentru oameni.

Pentru elevii de gimnaziu și liceu școlile s-au deschis, dar unele dintre ele s-au și închis pentru că avem tot mai multe cazuri de coronavirus. Trebuia să înceapă școala la 14 septembrie?

Horea Mihai Bădău: Părerea mea este că deschiderea școlilor la 14 septembrie a fost un gest strict electoral, motivat de dorința de a se câștiga alegerile. Deschiderea școlilor a dat impresia de normalitate într-o societate în care a dispărut normalitatea din cauza virusului și această impresie de normalitate are menirea de a aduce oamenii la urne, de a le da impresia că trăiesc într-o societate normală, unde sunt în siguranță, că îi pot vota mai departe pe cei care i-au condus în această perioadă. Mie mi se pare un gest iresponsabil, care va arunca în tavan cifra îmbolnăvirilor. Deschiderea școlilor va produce o catastrofă medicală, sanitară. Și tot eu cred (deși s-ar putea să mă înșel) că aceasta s-ar putea întoarce împotriva celor care au pus-o la cale, în sensul că deschiderea școlilor ar putea chiar anula alegerile pentru că va crește foarte mult numărul de îmbolnăviri. S-au deschis școlile prea devreme. Ar fi trebuit să înceapă online învățământul preuniversitar (cel universitar așa va fi) până când ar fi scăzut vârful acesta al îmbolnăvirilor, platoul în care suntem acum. Gândiți-vă că noi am stat în casă la 300 de îmbolnăviri pe zi ca să scadă această cifră. Și deschidem școlile la 1500-1700.

Pregătiți viitori jurnaliști. Cum văd ei această meserie, care sunt neliniștile lor? Ce vă întreabă la cursuri? Ați observat schimbări comportamentale ale studenților dumneavoastră în această perioadă de pandemie?

Horea Mihai Bădău: În primul rând ei întreabă cum își pot face meseria onest într-o perioadă în care puțini jurnaliști aleg să-și mai facă meseria cu onestitate. Noi ne bucurăm foarte mult că ei pornesc la drum cu această dorință și că nu urmăresc îmbogățirea peste noapte. Încercăm să-i sprijinim prin cursuri de deontologie, de etică profesională și sperăm că vor găsi locuri de muncă, într-o piață a muncii dominată de interese partinice, politice. Locuri în care să crească frumos și să rămână curați, așa cum îi formăm noi în facultate. Schimbările comportamentale care se observă sunt tot legate de relația cu dispozitivul. Ați văzut că a explodat Tik-Tok-ul în această perioadă, există o tendință de îndreptare spre rețele sociale care oferă divertisment, ca răspuns la traumele, stresul, frica din perioada pandemiei. Pe de altă parte, observ cu multă încântare că studenții sunt cei care cer cursuri față în față. Asta înseamnă că ei se luptă pentru a păstra ceea ce ni se ia acum: contactul uman, relaționarea interumană, cu toate valorile și beneficiile ei.

Cum va arăta viața noastră după această pandemie de coronavirus?

Horea Mihai Bădău: Eu cred că acest virus accelerează drumul spre o societate pe care oricum mergeam, dar mai încet: aceea digitală. În curând vom trece la 5G. Coronavirusul nu face decât să grăbească trecerea noastră în virtual, care oricum urma să se întâmple. Ne îndreptăm rapid spre fuziunea om-dispozitiv, adică vom fuziona cu singurul partener de care nu ne despărțim niciodată: telefonul. Deși avem impresia că este un dispozitiv extern, el este este intern pentru că tot timpul îl avem cu noi și nu putem rezista fără telefonul încărcat. Vom fi oameni cu implanturi de toate tipurile care ne vor crește capacitatea de memorare. Eu cred că acest partener virtual va lua o formă din ce în ce mai umanoidă. Chiar dacă acum nu ni se pare o chestiune fezabilă, pentru că telefonul nu seamănă deloc cu un om, el va deveni din ce în ce mai inteligent. Trecerea de la partenerul uman la cel virtual este accelerată de această trecere, care ne-a obligat să ne distanțăm, să ne ferim de oameni, să stăm foarte mult singuri, cu telefonul.

Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto: Arhiva personală

 

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, pe DN 2A, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de cuvânt al...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre
CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:56

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%

În județul Constanța, până la ora 16.00, au votat, la primul tur al prezidențialelor, 218.215 de cetățeni, reprezentând 35,60% din numărul...

CONSTANȚA: Prezența la vot în județ, la ora 16.00, a fost de 35.60%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:21

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători

Până la ora 15,00, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 32,02% din numărul alegătorilor înscrişi în listele...

Prezidenţiale 2024 | BEC: Până la ora 15.00, au votat 32,02% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 16:03

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%

În județul Tulcea, prezența la vot, înregistrată la ora 15.00, a fost de 28,9%, iar în municipiul reședință, de 31,8%. Trei comune tulcene,...

TULCEA: În trei localități, prezența la vot a depășit 40%
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:39

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători

Un număr de 492.940 de alegători au votat în diaspora, până duminică, la ora 15.00, pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit...

Prezidenţiale 2024 | AEP: Până duminică la ora 15,00 au votat în diaspora aproape 493.000 de alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 15:12

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării

Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare...

MAI: Poliţia a înregistrat 80 de posibile incidente electorale de la începerea votării