CONSTANȚA: La nivelul județului, șomajul este semnificativ mai scăzut față de media națională
Publicat de Doina Sirbu, 10 septembrie 2020, 14:13
Specialiștii apreciază că, în următoarele luni, va avea loc un val de concedieri la nivel european, din cauza șocului indus în economie de criza provocată de pandemie.
În județul Constanța, deocamdată, situația nu arată deloc rău – pentru că șomajul este semnificativ mai scăzut decât media națională, spune Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene Constanța pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Vara s-a terminat, sezonul turistic este și el pe final, moment care, pe litoral, înseamnă o creștere a șomajului pentru că terasele, hotelurile se închid în extrasezon. Care este situația, în prezent, la Constanța? Câți șomeri avem?
Adelina Vlad – Ținând cont de specificul zonei noastre, în momentul de față, noi, ca și județ, suntem privilegiați, întrucât rata șomajului nu a crescut foarte mult comparativ cu perioadele anterioare ale acestui an sau cu aceeași perioadă a anului trecut. Rata șomajului la nivelul județului Constanța este, în momentul de față, 2,2% și avem un număr de aproximativ 6.000 de persoane în căutarea unui loc de muncă și înregistrate în baza de date a Agenției de Șomaj Constanța.
2.2%! Față de nivelul național, unde ne situăm?
Adelina Vlad – Mult sub media nivelului național, lucru care se menține de ani de zile.
Cine ajunge, totuși, în situația să își facă dosar pentru șomaj, pentru a primi acea indemnizație, cum trebuie să procedeze exact?
Adelina Vlad – În primul rând trebuie să îndeplinească două condiții esențiale – încetarea activității să se facă cu articol de șomaj prin restructurarea postului sau la expirarea contractului de muncă în cazul contractelor pe perioadă determinată. O altă condiție este ca acea persoană care solicită șomaj să fi realizat un stagiu de cotizare de 12 luni în ultimii doi ani. De specificat că cele 12 luni trebuie să fie consecutive. Recomandarea este, ținând cont și de situația epidemiologică, toate documentele să fie transmise pe adresa de mail: constanta@anofm.gov.ro.
În continuare AJOFM face decontările pentru acel sprijin privind plata salariilor pentru angajații care au revenit din șomajul tehnic.
Adelina Vlad – Într-adevăr, în momentul de față, se lucrează la miile de dosare depuse de agenții economici în vederea decontării a 41,5% din salariul brut, cu mențiunea și rugămintea către agenții economici pentru a lucra cu rapiditate, ca agenții economici să încarce de fiecare dată în platformă, pe lângă documentele solicitate – cerere, declarație și lista cu persoanele, plus dovada plății contribuțiilor către bugetul de stat, și declarația 112, declarația care se depune la ANAF, cu secțiunea B, acolo unde apare fond de salarii și unde apare suma pe care fiecare angajator trebuie să o plătească la bugetul de stat, lună de lună, în funcție de numărul de angajați.
Redactor – Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com