INTERVIU | Avram Iancu: „Să înot pentru România este o senzație unică, onorantă, din care îmi extrag foarte multă energie“
Publicat de , 31 august 2020, 13:11
Bibliotecarul din Valea Jiului, Avram Iancu, a realizat zilele trecute „cel mai lung înot românesc” din toate timpurile: 36 de ore și 29 de minute, parcurgând 107,3 km.
Sportivul a plecat în această aventură în dimineața zilei de miercuri, 26 august, de la Pojejena (județul Caraș Severin), iar aventura a vizat stabilirea unui nou record de înotat pe Dunăre fără oprire și s-a încheiat în seara zilei de 27 august. Avram Iancu a vorbit despre performanța sa într-un interviu acordat pentru Radio Constanța.
Avram Iancu: După toate regulile de omologare ale Federației Internaționale de maraton la înot, au fost observatori pe barcă, am avut cu mine o întreagă echipă. Am înotat o zi și jumătate. Sunt primul roman care am reușit să sparg bariera celor 24 de înot, acoperind și o distanță de 107,3 km. Și distanța reprezintă un nou record national de distanță, dar recordul la care țin foarte mult este perioada de timp petrecută în apă, înotând. A fost foarte dificil, nimic măreț nu se realizează ușor. Am înotat o zi lumină după care a venit seara și a urmat o lungă noapte întunecată. Ne-a fost greu tuturor.În spatele acestui record national se află foarte multă muncă, pe lângă dorință și înzestrările cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat. M-am antrenat foarte mult în lacul Știurț din spatele casei mele pentru că bazinele de înot sunt închise. Am avut și dorință, voință de a duce în sfârșit un român dincolo de pragul celor 24 de ore. Ca să intri în topul celor mai rezistenți înotători din lume, după criteriul duratei de timp petrecut în apă, trebuie să înoți cel puțin 24 de ore. Și mă bucur că dincolo de o realizare personală, de faptul că s-a realizat un record national, avem și un prim român care intră în acest top al anduranței.
Sportivul nu este la prima aventură extremă de înot, acesta fiind autorul unui traseu de înot pe toată lungimea Dunării, de la izvoare până la Marea Neagră, autorul unui traseu de înot de la Sulina la Bosfor și autor al traversării înot a Canalului Mânecii. Avram Iancu nu vrea să se opreasă aici. În proiectele sale de viitor are în vedere și zona litoralului românesc, mai ales că pentru recordul de săptămâna trecută s-a antrenat și la Constanța.
Avram Iancu: Mi-am dorit să vorbesc mai puțin și să dau mai mult din brațe.Știți că sunt destul de zgârcit în a dezvălui planul meu de viitor pentru că eu tot ceea ce fac izvorăște din simțire. Da, am un plan care are legătură și cu litoralul românesc. Vă aduceți aminte că în 2017 am înotat toată Dunărea de la izvoare până la Marea Neagră, la Portul Sulina la kilometrul zero fără costum de neopren și aceasta a constituit o premieră mondială, fiind singurul pământean care am înotat fără costum de neopren. Eu atunci am fost pe Brațul Sulina și au rămas două brațe ale Dunării neînotate. Am prieteni care mă îndeamnă să fac acest lucru, ceea ce ar face inevitabil să ajung din nou în Marea Neagră. Îmi doresc în primul rând sănătate, să pot să concretizez acest lucru pe care îl am în vedere. Ar fi timp în 2020, dar să vedem ce anume ne rezervă viitorul.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră să reprezentați România în lume?
Avram Iancu: Este o senzație unică din care eu îmi extrag foarte multă energie și care mă onorează. Dincolo de satisfacțiile personale, ale familiei mele, este o onoare pentru mine să îmi reprezint țara și să primesc foarte mesaje de felicitare de la compatrioți, în care este cuprins și enunțul: «Mă faci mândru că sunt român!»
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Arhivă