Măștile de protecție aruncate pe jos, un real pericol
Publicat de Doina Sirbu, 25 august 2020, 09:34
În ultima perioadă, dincolo de praf și gunoaie, pe străzi a apărut un nou tip de deșeuri – măștile de protecție. Inconștiența unor oameni poate provoca boli altor persoane. Nu o spunem noi, ci doctorii.
„O parte dintre microbii pe care îi expirăm în această mască, pot persista o perioadă mai lungă de timp. Copilașii, de obicei, ating lucrurile aruncate, ating pământul unde sunt o grămadă de microorganism pe care le putem lua prin introducerea mâinii în gură, mai ales la copilul care nu are noțiunea de curățenie, care nu își dă seama la ce risc se supune prin chestia asta și atunci noi, oamenii mari care le purtăm și le aruncăm, suntem inconștienți și nepăsători vis-à-vis de ei”, spune medicul de familie, Eugenia Munteanu.
Măștile de protecție conțin plastic, astfel încât are de suferit și mediul.
„Din păcate, aceste măști de unică folosință au devenit un deșeu comun întâlnit atât pe străzi, parcuri, dar și pe litoral, pe malul mării. Numărul lor este într-o continuă creștere, deoarece în fiecare zi sunt folosite peste 43 de milioane de astfel de măști, și care, din păcate, nu toate ajung la coșul ede gunoi. Ele, dacă rămân în mediu aruncate, pot să reziste până la 450 de ani, deoarece degradarea lor este foarte lentă. Au în componență material plastic, fibre de plastic, plastic care nu se descompune, practic, niciodată. Doar se mărunțește și ajunge de dimensiuni foarte mici, uneori invizibile ochiului uman și poate să fie ingerat de viețuitoare”, a declarat Mihaela Cândea, directorul executiv al organizației de protecție a mediului, Mare Nostrum.
Singurele care au de suferit mai puțin sunt animalele.
”Riscul ca aceste animale să intre în contact cu virusul este extrem de mic, datorită faptului că masca aruncată pe jos nu reprezintă o sursă de hrană, iar animalele nu sunt interesate de aceste obiecte. Să nu uităm că măștile aruncate pe jos reprezintă un risc major pentru populație”, spune și medicul veterinar, Laurențiu Leica.
Redactor – Adrian Băncilă / Foto – unsplash.com