Aproape 20 de unități de învățământ din județele Constanța și Tulcea nu au, deocamdată, autorizație sanitară
Publicat de Doina Sirbu, 25 august 2020, 07:48
Cu mai puțin de trei săptămâni înainte de primul clopoțel, încă mai sunt școli cu toaletele în curte, fără apă curentă sau care funcționează în clădiri nereabilitate. În această situație sunt aproape 20 de unități de învățământ din județele Constanța și Tulcea, care nu au, deocamdată, autorizație sanitară. Dacă în alți ani, școlile se deschideau și în lipsa acestui aviz, autoritățile spun că, în vremea pandemiei, acest lucru nu mai este posibil.
Spălați-vă cât mai des mâinile cu apă și săpun – este îndemnul pe care îl auzim neîncetat de la începutul pandemiei. Una dintre cele mai importante măsuri de prevenire a noului coronavirus, nu poate fi încă respectată în unele unități de învățământ, pentru că nu au apă curentă. Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Constanța, în prezent, 6 școli și grădinițe din județ nu au autorizație sanitară. Numărul este dublu în județul vecin, spune directorul Direcției de Sănătate Publică din Tulcea, dr. Lorena Mărgăritescu.
Lorena Mărgăritescu – În județul Tulcea, în prezent, 13 sunt neautorizate. Cauzele neacordării autorizației sanitare au fost lipsa apei ca sursă de apă potabilă curentă, clădiri vechi care au fost nereabilitate sau grupuri sanitare necorespunzătoare în exteriorul clădirii.
Și la Tulcea și la Constanța, inspectorii DSP verifică, în această perioadă, condițiile din școli.
Lorena Mărgăritescu – Vom verifica dacă aspectele sesizate au fost revizuite și, în funcție de acestea, se vor elibera noile autorizații de funcționare. Există și unități școlare care sunt cu lucrări în desfășurare.
Vom mai avea ca în anii trecuți școli neautorizate care să funcționeze totuși?
Lorena Mărgăritescu – Se va impune, uneori, cursul online și atunci vedem ce se întâmplă și unde se pot face cursuri online.
Inspectorul școlar general din Tulcea, Viorica Pavel, spune că încă sunt elevi care nu au echipamentele necesare pentru școala online.
Viorica Pavel – Este programul „Școala de acasă”, se vor da 250.000 de device-uri pentru elevi.
În Dobrogea, toate unitățile de învățământ fără autorizație sanitară sunt la sate, zonă unde puțini copii au acces la internet sau dețin dispozitivele necesare.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – arhivă