Un şofer testat pozitiv cu etilotestul a demonstrat prin analize de sânge că nu a băut. Bărbatul îşi caută dreptatea în instanţă
Publicat de , 14 august 2020, 13:54
Un şofer din Eforie trece printr-o experienţă traumatizantă, după ce a fost testat pozitiv cu aparatul Drager, în urma unui filtru al poliţiei, în staţiunea Mamaia. A fost dat jos de la volan, dus la spital şi apoi lăsat fără maşină. Bărbatul susţine că nu a pus gura pe alcool, dar cum să dovedească? De o lună de zile este purtat pe drumuri, are de achitat o amendă cu 3 zerouri şi şi-a plătit singur analizele de sânge, pentru a dovedi că este nevinovat.
Vă invit la un exerciţiu de imaginaţie. Luaţi un şofer de 45 de ani, depistat băut la volan, în urma unui filtru de noapte al poliţiei. Etilotestul indică o alcoolemie de 0,06 în aerul expirat, aşa că, potrivit legislaţiei, bărbatul este imediat dat jos din maşină şi oprit să mai circule pe drumurile publice, fiind considerat un pericol real, deşi susţine că la mijloc este o greşeală.
„Am solicitat repetarea testului, am încercat să le explic poliţiştilor că nu am băut nimic, dar nu am fost crezut. Apoi le-am cerut să-mi arate un certificat metrologic al aparatului, cu care am fost testat, de asemenea am fost refuzat. Neavând încontro, a trebuit să merg la spital pentru recoltarea de probe biologice”, explică şoferul.
Încrezător că îşi poate dovedi nevinovăţia, şoferul este escortat de un agent, cu maşina poliţiei şi cu sirenele pornite, până la Spitalul Judeţean Constanţa, unde dă nas în nas cu fiorii reci ai Covidului.
„M-a nemulţumit, în primul rând, faptul că a trebuit să intru în triajul epidemiologic. Pentru mine, acesta este locul unde sunt aduse persoanele suspecte de a fi infectate cu COVID 19 şi persoanele bolnave. Practic, am fost luat din maşină şi dus în locul unde aş fi putut fi contaminat”, spune şoferul, a cărui luptă cu sistemul abia acum începe.
După recoltarea probelor de sânge, a urmat aşteptarea rezultatului, care a venit abia după 10 zile şi pentru care şoferul a fost nevoit să mai facă un drum la poliţie.
Trafic aglomerat, căldură sufocantă şi două ore de aşteptare în curtea Serviciului Rutier. Mai nimic, dacă ne gândim că rezultatul negativ nu îl poate declara nevinovat pe loc, iar analiza îl pune din nou pe drumuri.
Şofer: “Am luat testul de la poliţie şi am întrebat… Cum rămâne cu amenda, cum rămâne cu procesul verbal? Mi s-a spus că trebuie să formulez o plângere contravenţională la Judecătorie. Adică, deşi am fost complet nevinovat, trebuie să mă adresez justiţiei, pentru a mi se anula amenda şi pentru a primi înapoi permisul de conducere.”
Dar unde-i lege, nu-i tocmeală, aşa că şoferul nostru a mers mai departe să-şi caute dreptatea în justiţie. S-a scurs aproape o lună de atunci, iar Judecătoria Constanţa nu a dat niciun semn. Mai este timp, spune avocatul Gabriel Grigore, în asemenea cazuri, pot trece chiar 9 luni, până la pronunţarea soluţiei: “Sunt două posibilităţi. Unu, poliţia nu a mai aşteptat rezultatul analizelor şi a încheiat procesul verbal de contravenţie, a doua ipoteză este că poliţia a aşteptat, au venit rezultatele şi a raţionat în sensul că proba de sânge a fost recoltată foarte repede după consumul de băuturi alcoolice, astfel încât alcoolul nu a apucat să fie absorbit în sânge.”
Oricum ar fi, şoferul trebuie să se înarmeze cu răbdare, pentru a putea dovedi în instanţă că nu a consumat băuturi alcoolice, înainte de a se urca la volan, chiar şi la o alcoolemie de 0,06. Conform Codului Rutier, atunci când alcoolemia este mai mică de 0,40 în aerul expirat, fapta constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă, dar şi cu suspendarea permisului de conducere.
Avocatul Gabriel Grigore: “Trebuie să existe o explicaţie a faptului că alcootestul a arătat această alcoolemie, care este foarte mică. Numai un medic legist poate să spună care ar putea fi cauzele unei astfel de alcoolemii, în situaţia în care nu ai băut alcool. În ceea ce priveşte aparatul Drager, trebuie verificat, dacă a fost omologat, pentru că este un aparat, este supus omologării periodic, se mai poate defecta.”
Dar, afirmaţia avocatului este contrazisă de şeful Serviciului Rutier Constanţa, Constantin Stoian: “Nu există posibilitatea ca aparatul Drager să greşească, în situaţia în care un conducător auto este depistat pozitiv. Este posibil, dacă consumă jumătate de pahar de vin şi este condus la spital după două ore, normal că acolo s-ar putea să nu mai apară nimic în sânge. Dar probabilitatea ca aparatul Drager să greşească este zero.”
Doar că, în cazul acestui şofer, vorbim de numai 20 de minute trecute între testarea cu aparatul Drager şi recoltarea probelor de sânge. Ca amintire, poliţia i-a lăsat o amendă şoferului de 1.305 lei, pe care acesta refuză să o plătească, după ce a fost nevoit să suporte integral costul probelor de sânge, pentru a dovedi că este nevinovat. Reprezentantul Poliţiei Rutiere Constanţa explică în ce situaţie se poate întâmpla acest lucru.
Constantin Stoian, Serviciul Rutier Constanţa: ”Depinde cine solicită efectuarea analizelor. Nu cred că conducătorul auto este obligat să plătească contravaloarea acestei activităţi. Dacă a mers de bunăvoie şi a plătit, asta este altă problemă, dar nu cred că a fost obligat de către poliţiştii rutieri”.
Poate fi definiţia perfectă a şoferului ghinionist. Totuşi, să reţinem ceva din această întâmplare, într-o ţară cu o democraţie normală ar trebui să funcţioneze principiul prezumţiei de nevinovaţie. În România, lucrurile stau fix pe dos, poţi să ai dreptatea din lume, eşti considerat vinovat, până îţi dovedeşti nevinovaţia.
Un reportaj realizat de Cătălina Radu, Adrian Băncilă şi Cristina Ghelasie