TULCEA: Deficitul de personal calificat, o problemă pentru turismul din Deltă
Publicat de Doina Sirbu, 13 august 2020, 11:07
Aproximativ o treime din forţa de muncă a unui resort din satul Crişan, Delta Dunării, provine din state non-europene, aceasta fiind una dintre soluţiile la care apelează unii agenţi economici din turism, în contextul deficitului de personal specializat.
Managerul resortului, Beniamin Crăciun, a declarat, pentru AGERPRES, că aproximativ 40 din cei 120 de angajaţi pe care-i are provin din Filipine, India şi Sri Lanka.
„Având în vedere problema lipsei forţei de muncă cu care ne confruntăm în România, am ales să ne ajutăm de cei din străinătate. Ei vin bine pregătiţi şi ne este foarte uşor să lucrăm cu ei”, a precizat managerul resortului din satul Crişan.
Unul dintre angajaţii resortului, Anil Bailwal, din India, spune că locul de muncă din România îi oferă posibilitatea de a deveni profesionist.
„Sunt în România de cinci luni. În India am lucrat în acelaşi domeniu. Ştiu să prepar şi mâncare chinezească, iar acum învăţ să gătesc româneşte. Visul meu este să devin masterchef”, a declarat Anil Bailwal.
Unii agenţi economici din turism spun că deficitul de personal este mai acut în zonele din mediul rural.
„Una dintre problemele extraordinar de mari este lipsa personalul. E o problemă generală, nu numai în turism, dar cred că turismul este cel mai afectat, mai ales în zonele acestea rurale”, a afirmat administratorul unei pensiuni din satul Lunca, Radu Manolache.
Ca reacţie la deficitul de personal specializat cu care se confruntă, Manolache a preferat să îşi pună în practică pasiunea şi le găteşte oaspeţilor preparatele din peşte chiar în faţa lor.
Alţi administratori de pensiuni servesc la mese şi spun că interacţiunea cu oaspeţii îi ajută să-şi îmbunătăţească serviciile şi să-şi fidelizeze clienţii.
Bucătarii şi barcagiii sunt cei mai căutaţi în Deltă, iar în situaţii de criză, atunci când angajaţii demisionează, iar pensiunile sunt pline, agenţii economici din turism se ajută şi îşi împrumută personalul unii altora.
Sursă – AGERPRES / Foto – unsplash.com