Procedura pentru donarea de plasmă a fost simplificată
Publicat de Doina Sirbu, 10 august 2020, 17:09
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a aprobat un ordin în acest sens, astăzi, după ce doar 490 de români vindecați de COVID 19 au donat plasmă pentru tratarea bolnavilor aflați în stare gravă. În județul Constanța, până în prezent, au putut dona doar patru persoane, deși numărul celor care au vrut să îi ajute pe cei aflați la Terapie Intensivă este mai mare.
„Orientativ, din aproximativ 30 de persoane testate efectiv, patru, până în prezent, au fost eligibili și au și donat. Am mai contactat noi o serie de persoane care s-au externet și am primit apeluri telefonice de la astfel de persoane. O parte sunt în evaluare, o parte trebuie să mai aștepte, întrucât nu au trecut cele 14 zile de la externare”, a declarat Directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Constanța, dr. Alina Dobrotă.
Potrivit noului ordin, donatorii de plasmă vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu coronavirus și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice condiția ca aceștia să fi fost internați în prealabil în spital. De asemenea, a fost modificată lista documentelor solicitate. De exemplu, a fost eliminat criteriul care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:
– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
-intervalul între două donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com