CONSTANȚA: Campanie de informare despre deşeurile care pun în pericol vieţile animalelor acvatice, derulată pe litoral
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 august 2020, 11:00 / actualizat: 12 octombrie 2020, 13:05
O caravană de informare şi educare cu privire la deşeurile care pun în pericol vieţile animalelor acvatice se derulează în perioada 7 august – 20 septembrie în mai multe staţiuni de pe litoral, informează Asociaţia Act for Tomorrow.
Campania de conştientizare împotriva poluării cu deşeuri a apelor din România, intitulată „Faţă în faţă cu deşeurile din ape“, este derulată în parteneriat cu Kaufland România şi a fost lansată în cadrul programului „Acţionăm pentru Ape – A.P.A“, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow, cu sprijinul Administraţiei Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.
Promovarea campaniei constă în 11 materiale vizuale, din care primele zece ilustrează o paralelă între durata medie de viaţă a animalelor şi cea a deşeurilor, privite în oglindă. Primele zece materiale vizuale reprezintă ilustrarea grafică a celor mai importante specii de peşti şi păsări din zona Mării Negre şi din Dunăre, dar şi din Dobrogea: delfinul, sturionul, căluţul de mare, pisica de mare, meduza, somnul, scrumbia, crapul, pelicanul şi ţestoasa dobrogeană. Acestea sunt puse faţă în faţă cu cele mai întâlnite deşeuri din ape: PET-uri, sticle, paie de plastic, plase de pescuit, pungi de plastic, tacâmuri de unică folosinţă, beţe de urechi, doze de aluminiu, ambalaje de dulciuri şi măşti de protecţie de unică folosinţă.
Caravana de informare va merge în staţiuni de pe litoral (Constanţa, Năvodari şi Mangalia), dar şi în reţeaua magazinelor Kaufland România din judeţul Constanţa.
Evenimentele vor avea loc pe Plaja Reyna din Constanţa (7-17 august), Plaja Nomad din Costineşti (18-31 august), Plaja Eminescu din Mangalia (31 august-13 septembrie), două dintre magazinele Kaufland din Constanţa (10-17 august), Năvodari (17-24 august) şi Mangalia (31 august-6 septembrie).
Campania „Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a doua ediţie, în cadrul primei ediţii fiind organizate, în perioada septembrie – noiembrie 2019, şapte evenimente de curăţare a plajelor de la Marea Neagră şi Dunăre. La aceste evenimente au participat 630 voluntari şi au fost colectate 9,1 tone de deşeuri.
Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic – Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România.
Conform datelor publicate de Organizaţia Naţiunilor Unite şi de Agenţia Europeană de Mediu, un milion de păsări marine şi 100.000 de mamifere marine, peşti, ţestoase mor în fiecare an doar din cauza deşeurilor de plastic, iar 40% dintre speciile existente de balene, delfini şi marsuini, toate speciile de ţestoase marine şi aproximativ 36% dintre speciile de păsări marine au ingerat deşeuri de plastic, crezând că sunt hrană.
Redactor – Daniel Țăndăreanu