Se fac aproape 6 luni de când a început pandemia, iar cei aflați în prima linie sunt copleșiți
Publicat de Doina Sirbu, 7 august 2020, 12:07
August este, prin definiție, luna concediilor, dar este și luna în care pandemia pare să atingă noi vârfuri în țara noastră. Vorbim tot mai des de numărul de infectări sau de morți din cauza COVID-19. În loc de noi măsuri de relaxare, avem noi restricții. Se fac aproape 6 luni de când ne luptăm cu pandemia, iar cei aflați în prima linie sunt copleșiți.
Cristina Schipor – Oamenii sunt epuizați. Pot să vă spun că, atât în spitale, cât și la noi în Direcție, oamenii sunt epuizați, munciți, pentru că a trebuit ca, prin rotație, fiecare manager să își protejeze cumva personalul. La Spitalul de Boli Infecțioase, m-a anunțat doamna manager că a trebuit să dea neapărat concedii.
Cadrele medicale trebuie să facă față unui număr tot mai mare de cazuri, să poarte costumele de protecție, chiar dacă e caniculă, și, uneori, să îți trateze proprii colegi. De la începutul pandemiei, 50 de doctori și de asistenți medicali din județul Constanța au fost infectați cu virusul SARS-CoV2. Din păcate, au fost și decese în rândul cadrelor medicale. Cel mai recent caz este cel al cunoscutului implantolog Chemal Taner, care s-a stind din cauza COVID-19, la 49 de ani, într-un spital din Capitală. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică din Constanța spun că pandemia este ținută sub control și în spitalele din județ nu am avut focare mari de îmbolnăvire. În prezent, mai sunt doar două cadre medicale infecate, spune șefa Direcției de Sănătate Publică Constanța, Cristina Schipor.
Cristina Schipor – Un cadru medical, un medic de la Medgida și o asistentă, asistenta de la cabinetul privat, considerăm că nu au fost infectați din spital. Eu consider că lucrurile sunt controlate în județul Constanța și au fost sub control de când a început. Putem să ne uităm să vedem că suntem într-o medie pe care o previzionam.
Directorul DSP Constanța mai spune că s-au făcut angajări și detașări.
Cristina Schipor – Am angajat asistente și am făcut detașări. Am detașat medici care ne ajută în CJSU și asistenți care ne ajută cu punctele vamale și în Direcție, la anchetele epidemiologice.
Pe lângă detașări, la cea mai recentă întâlnire cu sindicaliștii din Sănătate, premierul Ludovic Orban a vorbit și despre reducerea programului de lucru pentru cadrele medicale. Liderul SANITAS Constanța, Nicolae Manea, crede că propunerea este imposibil de pus în aplicare acum.
Nicolae Manea – Practic, reducerea timpului de lucru nu este posibilă fără majorarea normativului de personal. Gândiți-vă și dvs. ce se întâmplă în Spitalul de Boli Infecțioase, în spitalele suport COVID și ce se întâmplă în Primiri Urgențe, de exemplu, la Constanța, unde pur și simplu sunt copleșiți. Căutăm soluții ca să angajăm pe perioadă determinată, căutăm soluții de detașare, dar este foarte, foarte greu, pentru că cei care vor fi angajați trebuie să aibă experiență. Nu are nimeni timp să învețe pe cineva care este angajat acum nou, cum trebuie să facă treaba, ci pur și simplu cel care este angajat, trebuie să intre în luptă.
Liderul SANITAS Constanța mai spune că după aproape 6 luni de luptă cu noul coronavirus, cadrele medicale au o singură așteptare de la constănțeni și de la cei care au venit să se bucure de vacanță la mare.
Nicolae Manea – Personalul sanitar își face datoria ca întotdeauna și își exprimă dorința ca toți cetățenii județului și ai României, să respecte pe cât posibil măsurile de distanțare și de protecție.
Realizator – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com