TULCEA: Lucrări de asigurare a adâncimilor de navigaţie pe Dunărea maritimă şi fluvială
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 august 2020, 12:34
Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a început lucrările pe Dunărea maritimă şi fluvială pentru asigurarea adâncimilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării, conform unor anunţuri publicate pe site-ul instituţiei.
Pe Dunărea maritimă se lucrează cu o dragă absorbant refulantă la punctul critic Isaccea de pe raza judeţului Tulcea, de la mila marină 56 până la mila marină 58.
‘Pentru desfăşurarea în siguranţă a navigaţiei, trecerea se va face numai după confirmarea de către dragă a eliberării şenalului. Navigaţia se va desfăşura cu atenţie sporită, conducătorii navelor/convoaielor vor lua toate măsurile de respectare a Regulamentului de Navigaţie pe Dunăre în sectorul românesc, ediţia 2013, şi a recomandărilor din prezentul aviz. Nerespectarea prezentului Aviz atrage după sine răspunderea administrativă, disciplinară sau penală, după caz’, se arată în avizul AFDJ.
Pe Dunărea fluvială se lucrează atât ziua, cât şi noaptea, cu două utilaje, de la kilometrul 611+500 la kilometrul 612+500, între axul şenalului şi limita stângă a şenalului.
‘Dragele vor fi semnalizate ziua şi noaptea conform Regulamentului de Navigaţie pe Dunăre în sectorul românesc, ediţia 2013. Manevrele dragelor în perimetrul de dragaj şi deplasarea lor la zona de descărcare şi retur se vor face fără a afecta navigaţia în zonă ţinând legătura în permanenţă prin VTMIS – cu Oficiul de Căpitănie Turnu Măgurele. Comandanţii navelor şi convoaielor vor respecta semnificaţia semnalelor costiere şi plutitoare aflate între km 610 şi km 615, precum şi dispoziţiile primite prin staţia de emisie/recepţie de la VTMIS – de la Oficiile de Căpitănie’, se specifică într-un alt aviz către navigatori făcut public de AFDJ Galaţi.
De altfel, pe Dunărea fluvială, până la finalizarea lucrărilor, sunt impuse şi câteva condiţii pentru navigaţie, iar printre ele se numără interzicerea întâlnirii şi a depăşirii navelor, precum şi producerea de valuri sau a efectelor de sucţiune, potrivit avizelor semnate de directorul general al AFDJ, Sorin Creţu.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă