Comunitatea musulmană serbează, începând de vineri, Kurban Bayram
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 31 iulie 2020, 09:54
Musulmanii din România celebrează, începând de vineri, timp de patru zile, Kurban Bayram – Sărbătoarea Sacrificiului, unul dintre cele mai importante evenimente cu semnificaţie comemorativă din religia islamică ce are loc în luna pelerinajului de la Mecca (Regatul Arabiei Saudite), informează Muftiatul.
Conform sursei citate, muftiul Muurat Iusuf va oficia slujba specifică de Kurban Bayram vineri, de la ora 6,35, la Geamia Hunchiar, din municipiul Constanţa, şi ulterior va participa la o serie de sacrificii ritualice şi va oferi pachete cu carne de kurban pentru familiile nevoiaşe din judeţele Constanţa, Tulcea şi Călăraşi, oferite împreună cu reprezentanţii unor asociaţii umanitare din ţară şi din străinătate.
Potrivit religiei islamice, Sărbătoarea Sacrificiului comemorează gestul de sacrificiu al Profetului Ibrahim (Avraam, pentru iudeo-creştini), care, pus să aleagă între dragostea faţă de unicul său fiu, Ismael, şi adoraţia lui Allah, optează pentru confirmarea devoţiunii faţă de Divinitate. Coranul spune că, pentru a-şi exprima credinţa necondiţionată şi supunerea faţă de Allah, Ibrahim se arată pregătit să-şi sacrifice fiul, pe Ismael, dar Creatorul, văzându-i determinarea şi neclintita credinţă, îl trimite pe Arhanghelul Gavriil cu un berbec, pe altarul sacrificiului. Lama cuţitului taie gâtul animalului şi nu pe cel al copilului mult iubit, ziua aceasta fiind celebrată de lumea musulmană ca Sărbătoarea Sacrificiului.
‘Termenul de Kurban are sensul de apropiere sau element care asigura apropierea fata de Divinitate, dar din punct de vedere religios înseamnă sacrificarea unui animal conform cerinţelor islamice. În istoria omenirii, sacrificarea ritualică în numele Creatorului a existat în toate religiile. Noi, musulmanii, nu trebuie să folosim această sărbătoare pentru a ne trufi, ci dimpotrivă, pentru a ne smeri în faţa lui Allah. Dacă nu înţelegem profunzimea spirituală a sacrificării, atunci acţiunile întreprinse vor fi doar de a suprima viaţa acestor animale. Kurbanul (animalul sacrificat) înseamnă apropiere… chemarea la apropiere’, a spus muftiul Muurat Iusuf despre taina Sacrificiului ritualic.
Specific Kurban Bayramului este şi pelerinajul la locurile sfinte de la Mecca, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, anul acesta pelerinajul la locurile sfinte se desfăşoară în format foarte restrâns, autorităţile din Arabia Saudită anunţând că au fost autorizate doar 1.000 de persoane să participe la ritual, în condiţii sanitare stricte.
Sursa – Agerpres / Redacor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă