Cursuri de recalificare pentru şomeri. Ce opţiuni au persoanele care nu îşi găsesc un loc de muncă
Publicat de , 29 iulie 2020, 12:06
Persoanele care nu își mai găsesc un loc de muncă au acum șansa de a urma cursuri de recalificare. Acestea îi ajută pe cei care doresc să aibă un job să se reintegreze pe piața muncii, ținând cont de meseriile care se caută în prezent.
Ne-a oferit detalii Marcela Neagu, președinta Asociației de Dezvoltare pentru Asistență Socială și Formare Profesională, care a precizat că au fost lansate și cursuri de Prim Ajutor Premedical, susținute de formatori cu experiență în domeniu, cursuri menite să susțină angajații atât în activitatea profesională, cât și în cea privată.
Marcela Neagu: Noi avem o paletă largă de cursuri și prin agenții economici cu care colaborăm facilităm și angajarea acestora. Chiar ieri am avut un exemplu de acest gen, o persoană destul de mulțumită care a fost angajată. Ne bucurăm să putem contribui puțin și noi la întregirea pieței muncii, pentru că știm că există o lipsă a forței de muncă destul de acută în prezent.
Cât durează aceste cursuri, ce acte le sunt necesare celor interesați de ele și până când au loc înscrierile?
Marcela Neagu: Înscrierile sunt în funcție de data începerii cursurilor. Înscrieri facem tot timpul, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 9-17. Durata acestor cursuri diferă în funcție de tipul de curs. Dacă vorbim de un curs pentru sudor, electrician, mecanic auto, tâmplar, zugrav, ele durează 4-5 luni de zile. Dacă vorbim de cursuri scurte precum contabil sau inspector resurse umane sau cadru tehnic psi sau sănătate și securitate în muncă, acestea durează între o lună și două luni de zile.
Aveți și cursuri de prim ajutor premedical. De ce sunt necesare?
Marcela Neagu: Printre cursurile pe care noi le organizăm este și acesta, de prim ajutor premedical. El vine ca o cerință în primul rând pentru persoanele angajate. Conform legii, trebuie să asigure primul ajutor, vorbim de Legea 319 și de Hotărârea de Guvern 1425 din 2006, care stipulează obligativitatea legală a oricărui angajator sau manager de proiect să furnizeze echipamente adecvate de prim ajutor, spații și facilități, dar și personal antrenat pentru acordarea unui ajutor la locul de muncă. În al doilea rând, aceste cursuri se adresează și părinților care nu știu să le acorde copiilor lor primul ajutor și care vor să învețe lucrul acesta. Nu de puține ori ne-am întâlnit în situațiile noastre personale cu această nevoie. Fie că este vorba de un înec cu produse alimentare sau de un înec în apă sau arsuri. Și exemplele pot continua. Și atunci venim în sprijinul acestei cerințe.
Există persoane interesate de astfel de cursuri?
Marcela Neagu: Să știți că există cerere. Noi suntem la început acum, vrem să demarăm în forță cu 3 module de curs: primul modul vizează suportul vital de bază la adulți. Și vorbim de arsură gradul I, poziția laterală de siguranță. Al doilea modul de curs se referă la arsurile de gradul II și III – funcțiile pielii, electrocutare, plăgi, fracturi – iar al treilea modul este cel de care vă vorbeam puțin mai devreme. Se referă la suportul vital de bază la nou-născut și la copil, poziția lateral de siguranță lasânul mamei, la nou-născut, înecul în mare la coii. Noi vă așteptăm!
Înscrierile se fac la sediul Asociației de Dezvoltare pentru asistență socială și formare profesională de la parterul Casei de Cultură, între orele 9-17, telefon: 0722.368.648
Redactor: Larisa Calistru / Foto: unsplash