Angelo Mitchievici, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea: Nimeni nu împiedică un scriitor să scrie în continuare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 iulie 2020, 11:14
Invitat la Interviul dimineții, Angelo Mitchievici, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea a vorbit la Radio Constanța despre proiectele editoriale ale Uniunii și despre adaptarea activității online din această perioadă.
Cum vă desfășurați activitatea în aceste condiții ale pandemiei de coronavirus?
Angelo Mitchievici : În mod evident lucrurile s-au restrâns considerabil pentru că viața literară presupune în general o viață de comunitate literară, comunitate interpretativă (dacă vorbim despre criticii literari), ori acest lucru se realizează prin intermediul revistelor literare. Însă ceea ce lipsește în mod fundamental era această comunicare pe care o facilitau lansările de carte, mesele rotunde, recitalurile de poezie, discuțiile, lucruri care ne lipsesc în mod acut în acest moment și pe care le resimțim deopotrivă: scriitori, artiști plastici și în general toată lumea culturală se resimte. Nu putem merge la o piesă de teatru, filmele le putem vedea doar online, cinematografele sunt închise, întreaga lume culturală suportă un tratament de închidere și de izolare pe care noi ca indivizi l-am suportat în perioada stării de urgență.
În aceste condiții, cum vă desfășurați proiectele editoriale pe care le are Uniunea Scriitorilor?
Angelo Mitchievici : Există un singur avantaj: nimeni nu împiedică un scriitor să scrie în continuare. Ne-am gândit la un moment dat la posibilitatea de a avea lansări în aer liber, dar acest flux vertiginos de îmbolnăviri recente ne-au îndemnat cumva să facem un pas înapoi. Dar comunitatea respiră prin intermediul cărților. Și aici aș spune că a apărut recent, la Editura „Ex Ponto”, o antologie realizată de scriitorul și de redactorul șef al revistei „Ex Ponto”, Ovidiu Dunăreanu și de poetul și membru al filialei Dobrogea, Dumitru Octavian Unc. O antologie de proză scurtă selectată din prozele scurte care s-au publicat de-a lungul timpului în revista „Ex Ponto”, care este revista-fanion a filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor. De asemenea, este în pregătire o antologie de poezie de care eu mă ocup, a poeților din filială, într-un fel din dorința de a face ca această comunitate să respire în continuare, în sensul acestei comuniuni pe care scriitorii o au în cele din urmă. Pentru că literatura în mod evident este o expresie a libertății și este un mod de a exprima libertatea. Și pe de altă parte, scriitorii reprezintă totuși o mare familie. Cu toate „hachițele” și divergențele care xistă în această lume cum este firesc, cu orgolii, dar ne regăsim cumva solidari în fața acestei epidemii și în fața acestei provocări pe care ea ne-o înfățișează.
Așteptam cu mare nerăbdare târgurile de carte. Luna august aducea la malul mării Târgul Gaudeamus… Ce facem în 2020?
Angelo Mitchievici : Exact. Din păcate acest târg nu cred că mai poate fi organizat. Era organizat și cu ajutorul Radio Constanța, cu ajutorul filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor. Din păcate cred că vara aceasta va lipsi. Cărțile se pot găsi în librării, dar nu vom avea practic această mică „Agora” care i-a bucurat întotdeauna pe cei care „serveau carte la nisip”.
Ați amintit de librării…Cum sunt ele afectate, credeți că se impun măsuri de sprijin pentru mediul cultural constănțean, național?
Angelo Mitchievici : Să știți că da, se impun în mod evident. Lucrul acesta nu s-a petrecut. Cunosc cât de cât situația din Germania, unde cultura a fost sprijinită masiv de către Guvern. Acolo lucrurile au fost privite dintr-un alt unghi. Din păcate, la noi editurile își duc tirajele, publicarea de carte, planurile editoriale s-au restrâns și într-un fel este firesc, pentru că este vorba de legile economiei de piață. Este vorba despre acest plămân al culturii. Fără comunicare, fără lansări de carte care vând cărțile și țin cititorii aproape de autor, în mod evident se resimte pe piață absența unor astfel de acțiuni și se răsfrânge asupra planurilor economice ale editurilor, acolo unde cartea nu este finanțată direct de către autor, pentru că există și astfel de situații.
V-ați adaptat activitatea la mediul online în această perioadă, v-ați acomodat cu acest mediu?
Angelo Mitchievici : Dificultatea de a te adapta la online nu este mare, pentru că este o parte tehnică pe care trebuie să o înveți, o asimilezi foarte repede. Problema nu este a-ți ănsuși câteva instrumente ale unei tehnologii cvasiprezente peste tot. Problema este că nu există învățământ serios online. Aceasta este o iluzie. În spatele ecranului nu se mai află un student cu adevărat. Este un om relativ dezinteresat care se uită și în alte direcții, care nu este atent pentru că într-un fel sala de curs strânge, focalizează cumva atenția. De asemenea, examenele nu le mai poți da în mod normal. Le dai prin referate. Din punctul meu de vedere, dacă vom continua așa, învățământul și așa vitregit va înregistra un regres considerabil. Nu știu cum va fi situația în toamnă, însă îmi este teamă că vom continua în regim online.
Un regim care prejudiciază de fapt actul de învățământ, actul de educație.
Realizator – Larisa Calistru