Istria: Biserica Îngropată, monument istoric în sărbătoare de Sf.Treime
Publicat de Liliana Fustanela, 8 iunie 2020, 11:52
Biserica Îngropată de la Istria, lăcaş de cult ridicat între anii 1857 -1860, de bulgarii care au locuit aici, este un monument istoric vizitat de tot mai mulţi constănţeni care, după ce trec pe la Cetatea Histria şi servesc o gustare pescărească pe malul lacului Sinoe, îşi continuă drumul până în centrul localităţii Istria, unde se află biserica ce astăzi, de Sf.Treime, este în sărbătoare.
La aproape 60 de km de Constanţa şi la 7 km de Cetatea Histria, în comuna Istria se află o veche bisericuţă cu două hramuri: Sf.Treime şi Sfântul Nicolae. Biserica a fost construită de 54 de familii de creştini ortodocşi, refugiaţi din sudul Basarabiei, după anul 1812, an în care s-au aşezat în acest sat. La acea vreme, autorităţile turceşti de la Babadag aprobau cu greu construirea de biserici. Creştinii bulgarii au reuşit după multe intervenţii să obţină în anul 1857, aprobarea, dar biserica nu trebuia să fie mai înaltă decât casele satului, să nu aibă turle, clopotniţă, să nu fie mai arătoasă decât geamia. Din această cauză, temelia bisericii s-a pus la 1 m sub nivelul caselor. Pereţii zidiţi de 90 cm au fost înălţaţi cu piatră adusă de la ruinele Cetăţii Histria şi pentru ca biserica să aibă acustică, în lipsa turlelor s-au introdus în pereţi 53 de amfore, spune Paula Căpăţână, o localnică în vârstă de 71 de ani care povesteşte cu mândrie tuturor celor interesaţi despre trecutul acestor locuri.
La intrarea în biserică, din pisania în limba slavonă afli că în valea ghiolului Caranasuf, azi lacul Istria, s-a împlinit voia domnului în anul 1860. În urma demersurilor făcute de preotul paroh Nicolae Herţa, din septembrie 2007, biserica figurează pe lista monumentelor istorice- secţiunea arhitectură –la clasa A. Din aprilie 2008, s-a construit lângă biserică un muzeu de artă religioasă unde sunt expuse obiecte de patrimoniu ale bisericii, obiecte datând din anul 1848, icoane vechi, veşminte preoţeşti, cărţi de slujbă şi alte obiecte de cult.
Redactor şi foto: Liliana Fustanela