CONSTANȚA: Inspectorii DSVSA au început controalele la terase. Ce au descoperit și ce recomandări au pentru clienți și agenții economici
Publicat de Doina Sirbu, 3 iunie 2020, 11:38
Inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Constanța au început controalele la terasele sau spațiile din exterior ale unităților de alimentație publică, pentru verificarea și consilierea agenților economici.
Ce au descoperit, am aflat de la Simona Basalic, director executiv al DSV Constanța.
Care sunt regulile pe care trebuie să le respecte, în primul rând, clienții teraselor?
Simona Basalic – La intrarea într-o terasă se va face un triaj observațional al clienților, acesta însemnând că cei care au semne vizibile de infecție respiratorie nu li se va fi permisă intrarea pe terasă. Clienții se pot dezinfecta cu substanțele dezinfectante puse la dispoziție de către agenții economici, prin dispozitivele instalate la intrarea pe terasă. Va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie la personalul de servire. Vor trebui să respecte o distanță de 1,5 metri între persoane. Excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu, iar ocuparea locurilor la terasă se poate face cu o rezervare anterioară, astfel încât să se evite aglomerările la intrările în unitate să să se faciliteze ancheta epidemiologică, în cazul apariției unui caz de îmbolnăvire, între clienții localului.
Care sunt normele de care trebuie să țină cont agenții economici care desfășoară acest tip de activități, de alimentație publică, care s-au dechis de luni?
Simona Basalic – În primul rând, aceștia trebuie să își efectueze un plan de prevenire a îmbolnăvirii cu COVID-19, care să cuprindă măsurile prezentei norme și o evaluare completă a riscurilor pentru toate domeniile de lucru, precum și desemnarea unei persoane pentru implementarea acestui plan. Vor monitoriza permanent starea de sănătate a personalului lucrător și va interzice accesul în unitatea de alimentație publică a persoanelor care prezintă simptome respiratorii specifice unei boli pulmonare sau unor semne specifice altor boli transmisibile. Vor avea un registru cu evidență pentru rezervarea clienților, astfel încât să evite apariția unui caz de îmbolnăvire cu COVID în rândul clienților. Vor păstra o distanțare fizică în rândul angajaților, vor asigura supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor, prin încheierea de către medicul de Medicina Muncii, a fișelor de aptitudini pentru personalul lucrător și interzicerea manipulării alimentelor de către persoane care nu dețin aceste documente. Vor instrui personalul lucrător cu privire la măsurile generale de igienă de la nivelul unităților de alimentație publică, inclusiv asupra măsurilor suplimentare în ceea ce privește prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV2, vor asigura dispozitive și produse biocide, avizate de Comisia Națională pentru produse biocide, necesare dezinfectării mâinilor personalului lucrător, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate, vor verifica stocurile de alimente, materiile prime existente în unitate și personalului lucrător, a spațiilor, facilităților, echipamentelor și ustensilelor utilizate, vor verifica stocurile de alimente, materiile prime existente în unitate și eliminarea celor care au data limită de consum depășită, pentru a preîntâmpina apariția unor cazuri de toxiinfecție alimentară. La servirea mesei, personalul va purta mască și mănuși, va curăța și dezinfecta cu substanțe biocide avizate toate spațiile și suprafețele unde au acces clienții, precum și ustensilele utilizate în timpul servirii mesei. Vor asigura o protecție alimentară suplimentară a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete, situate în spațiile de servire și consum. Se vor asigura că se efectuează dezinfecția meselor după fiecare client cu produse biocide, care necesită un timp minim de contact avizate de către Comisia Națională pentru produse biocide și vor utiliza semnalizări verticale pentru a direcționa clienții terasei pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulația pe terasă, menținând în același timp, o distanță de 2 metri.
Aveți suficient personal pentru efectuarea acestor acțiuni de control?
Simona Basalic – Avem inspector angajați în cadrul DSVSA Constanța, repartizați pe zone de control și care asigură supravegherea unităților de alimentație publică pe întreg județul. Personal avem suficient.
Ați început controalele, luni, pe 1 iunie! Spuneți-mi care au fost rezultatele după prima zi?
Simona Basalic – Nu, nu am început pe 1 iunie, dat fiind faptul că noi ne aflăm în stare de alertă, am demarat la nivel național, controale, la unitățile din domeniul alimentar, pe baza unui plan anual și planificat. Aceste controale au fost realizate premergător reluării activității unităților, în data de 20 mai, conform planului nostru de control, privind consilierea și îndrumarea agenților economici cu privire la normele stabilite în prezentul ordin. Putem să spunem că agenții economici au fost direct interesați de măsurile pe care ar trebui să le implementeze privind evitarea răspândirii virusului SARS-CoV2 și au însușit o mare parte din cerințe și s-au conformat, în mare parte, respectând prevederile acestui ordin, asigurând astfel, măsuri de protecție atât pentru personalul angajat, cât și pentru potențialii clienți.
În afară de aceste ordine, aveți și niște sfaturi pe care vreți să le dați clienților și apoi agenților economici?
Simona Basalic – Am putea să le recomandăm să respecte măsurile de distanțare, precum să măsurile de protecție împotriva răspândirii viruslui SARS-CoV2, să aibă încreder4e că pot să iasă în siguranță la terase, că nu se expun vreunui pericol, pentru că noi asigurăm, ca instituție, verificăm și consiliem, îndrumăm agenții economici, prin verificarea normelor specifice pe care aceștia trebuie să le respecte pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor, iar în cazul în care se constată abateri de la lege, bineînțeles că vor fi și sancțiuni care pot să meargă până la suspendarea activității.
Realizator – Mircea Taiss / Foto – unsplash.com