Teatrele constănţene au agenda încărcată de spectacole şi se pregătesc să revină treptat în activitate
Publicat de , 27 mai 2020, 11:03
Există un domeniu al vieţii noastre, care a îngheţat complet, după izbucnirea pandemiei de coronavirus. Teatrul, cu toate manifestările lui, a fost nevoit să-şi închidă porţile pe termen nelimitat, pentru cei care îl iubesc. Acum, artiştii cer să fie lăsaţi, din nou, să urce pe scenă. Teatrele constănţene au agenda încărcată de spectacole şi se pregătesc să revină treptat în activitate, după ce actorii au studiat individual de acasă, pentru întâlnirea cu marele public.
Actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare” din Constanţa nu au stat degeaba în această perioadă, chiar dacă uşa teatrului a rămas închisă.
„Am început prin a pune sâmbăta şi duminica spectacole din repertoriul teatrului, am făcut interviuri cu toţi colegii teatrului, poveştile din spatele scenei, din spatele cortinei, apoi ne-am gândit să facem şi teatru radiofonic pentru copii. Am făcut un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi am făcut câteva piese din lecturile pentru clasele V – VIII. Şi pentru cei mici am făcut o serie de poveşti cu colegele mele, în episoade, cu păpuşi…“, a declarat Tiberiu Roşu, directorul artistic al teatrului.
Artiştii de la Teatrul de Păpuşi au continuat să repete online, folosind noua tehnologie, iar în ateliere s-a lucrat intens la scenografia celui mai nou spectacol, intitulat “Cel mai mare Gulliver”, la care actorii – păpuşari speră să poată începe repetiţiile după 1 iunie.
Tiberiu Roşu, directorul artistic Teatrul “Căluţul de Mare”:„Probabil că după 15 iunie se va putea juca în aer liber. Asta depinde de fiecare instituţie în parte şi de cum va fi montat spectacolul. Va trebui adusă o scenă, care costă, o instalaţie de sunet şi lumină, care şi aceea costă… or teatrul nu-şi permite să facă lucrul acesta. Noi am făcut nişte demersuri la Consiliul Judeţean, să vedem dacă ni se aprobă şi dacă există buget pentru aşa ceva, dacă nu, va trebui să găsim o soluţie până la urmă.”
Şi soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa sunt în aşteptare. Deocamdată, directorul instituţiei, Daniela Vlădescu, spune că a trimis câteva proiecte la Ministerul Culturii, pentru organizarea de spectacole în aer liber, pe terasa teatrului din parc.
„Avem pregătite pentru terasa teatrului patru variante de spectacol: “Magic Swing”, dar fără dansatori, “O sole mio”, “Văduva Veselă” şi un concert-gală de arii de operă şi operetă, toate montate pe negativ de orchestră, iar orchestra teatrului va putea prezenta duo-uri şi trio-uri, cvartete şi solo-uri de instrumente, pe platforma terasei din parc. Am cerut sprijinul primăriei şi suntem convinşi că vor fi alături de noi”, a declarat Daniela Vlădescu.
În fiecare zi se mai deschide o uşă, spune Daniela Vlădescu, aşteptând parcă intrarea în noua normalitate a activităţii artistice.
„Noi deja am început montarea spectacolului de balet “Prinţ şi cerşetor”, în regia şi coregrafia lui Horaţiu Cherecheş şi în scenografia cunoscutei Natalia Kornilova. Deja toţi s-au pregătit muzical şi pentru montarea spectacolului de operă “Povestirile lui Hofmann”, a mai spus directorul T.N.O.B. Constanţa.
Ca să rămână aproape de public, în ultima lună, conducerea Teatrului Naţional de Operă şi Balet Constanţa a postat în fiecare zi pe site-ul propriu fragmente din cele mai frumoase 50 de spectacole, filmate de-a lungul timpului pe scena constănţeană.
Redactor: Cristina Ghelasie / Foto: Arhivă