TULCEA: Bugetele primăriilor din judeţ, afectate de starea de urgenţă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 mai 2020, 12:59
Veniturile la bugetele locale s-au înjumătăţit cel puţin în perioada stării de urgenţă, pe fondul restricţiilor impuse în contextul pandemiei cu noul coronavirus şi a lipsei de informatizare a unităţilor administrativ-teritoriale.
Primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen, a declarat, că în perioada stării de urgenţă veniturile la bugetul local au scăzut cu aproape 60%, chiar dacă accesul în primărie a fost permis condiţionat.
‘În sediul primăriei s-a permis accesul unei singure persoane, toţi cei care au intrat au fost notaţi într-un registru, dar chiar şi aşa suntem afectaţi. Încasările au scăzut cu 60%, ţinând cont că în luna martie era fluxul cel mai mare. Ne descurcăm şi sperăm să revenim la normal’, a menţionat primarul Finoghen.
Situaţia din comuna Sarichioi este similară cu cea a altor comune din judeţ, însă în cazul unităţilor administrativ-teritoriale din Deltă problemele sunt mai mari, în contextul în care principalele venituri la bugetele locale proveneau din zona turismului, activitate suspendată în ultima perioadă, potrivit preşedintelui filialei tulcene a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Eugen Ion.
‘În Deltă, taxele şi impozitele locale sunt reduse la jumătate şi de foarte mulţi ani, am căutat o formulă de a compensa această facilitate. La începutul anului, din câte ştiu, problema era rezolvată în sensul în care se încerca echilibrarea bugetelor. Acum, nu am date concrete, dar nu văd de unde vor avea aceste primării bani la bugetele locale, pentru că cele mai importante venituri veneau din această activitate care este foarte afectată’, a afirmat Eugen Ion care este şi primarul comunei Jurilovca.
El a mai spus că în momentul de faţă foarte puţine primării din judeţul Tulcea sunt înscrise pe ghişeul.ro, astfel încât şi încasările de la populaţie sunt foarte mici.
‘Sunt cinci sau şase primării care încasează taxe online, dar şi la acestea se plăteşte doar 3% din impozite online. Situaţia se explică prin faptul că populaţia nu este obişnuită cu asemenea plăţi şi nu toată lumea lucrează cu carduri’, a menţionat Eugen Ion.
În acest context, reprezentantul ACoR a estimat apariţia unor probleme în ceea ce priveşte plata facturilor la utilităţi.
‘Vor apărea probleme în ceea ce înseamnă plata utilităţilor. Acolo unde apa, de exemplu, nu a fost preluată de un operator regional, va fi o problemă plata facturilor la energie electrică consumată pentru staţiile care furnizează apa potabilă populaţiei. Într-o formă sau alta, toate primăriile vor avea probleme, dacă nu se va găsi o soluţie de sprijin strict pe asemenea situaţii’, a precizat preşedintele filialei teritoriale a ACoR.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă