Ascultă Radio România Constanța Live

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu: Nu voi renunța la această idee a Spitalului Regional

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu: Nu voi renunța la această idee a Spitalului Regional

Publicat de Daniel Țăndăreanu, 21 mai 2020, 12:20

Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu, a vorbit astăzi, la Interviul Dimineții, la Radio Constanța, despre cum a fost gestionată starea de urgență în județul Constanța, despre măsurile care s-au luat pentru împiedicarea răspândirii virusului și despre situația actuală din turismul românesc.

Cum a fost gestionată pandemia COVID-19 în județul Constanța? Ce măsuri concrete s-au luat pentru răspândirea coronavirusului?

Horia Țuțuianu : Încă din primele moment ale pandemiei am luat măsuri concrete, zic eu, în ceea ce privește împiedicarea răspândirii acestui virus. Unul dintre primele cazuri din județul nostru a fost la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Am apucat să luăm din vreme aceste măsuri de prevenție, am demarat acțiuni de igienizare și dezinfectare a spațiilor din Consiliul Județean Constanța și bineînțeles a tuturor instituțiilor subordinate. În ceea ce privește Spitalul Județean Constanța, acțiunile de igienizare au fost luate simultan cu apariția primului caz de COVID-19 din județ. La vremea respectivă s-a creat un spațiu de triere pentru pacienții care se prezentau la UPU și mă refer la acea zonă de containere modulare, containere medicale. Cadrele medicale (și de la Spitalul Județean și de la Spitalul de Pneumoftiziologie) au fost testate, cu teste din fondurile alocate acestor instituții sanitare din bugetul județului. Măsura a fost aplicată și personalului din cadrul Direcției Generale de Protecția Copilului. Pentru a micșora riscul infectării , cei de aici au ales să intre în izolare 14 zile la locul de muncă, pentru a nu pune în pericol sănătatea celor care locuiesc în aceste centre. Bugetele spitalelor din subordine au fost susținute exclusiv de la Consiliul Județean Constanța, nu s-a primit niciun ban de la Guvernul României. Nici pentru material, nici pentru aparatură, nici pentru alte cheltuieli. Tot noi am susținut tot ce a reprezentat cheltuielile Inspectoratului Județean de Situații de Urgență.

Peste 17 mii de îmbolnăviri de coronavirus avem la nivelul țării, sub 300 de îmbolnăviri s-au înregistrat în județul Constanța. Credeți că s-au făcut suficiente testări?

Horia Țuțuianu : Dacă mă întrebați din punctual meu de vedere, ca președinte al Consiliului Județean Constanța, pot spune că este un procentaj bun, comparativ cu numărul de locuitori (vorbim de 760 de mii) și de aproximativ 260 de îmbolnăviri. Constănțenii au înțeles că trebuie să își ia toate măsurile de prevenție pentru a nu se pune în pericol pe ei, familiile dumnealor și pe cei din jur.

Spitalul se află acum în subordinea Ministerului Sănătății. Mandatul managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Cătălin Grasa, expiră luna aceasta. Cine îi prelungește mandatul?

Horia Țuțuianu : Spitalul este în subordinea Consiliului Județean, administrarea a trecut la Ministerului Sănătății pe perioada stării de urgență, la fel și acum, când am trecut în starea de alertă. În ceea ce privește situația domnului Cătălin Grasa a fost o situație puțin atipică, întrucât dumnealui avea contractul de management până la data de 11 mai. Și era o perioadă neacoperită de 4-5 zile, până la instaurarea stării de alertă și trebuia găsită o soluție pentru a se asigura managementul Spitalului Județean. Am trimis o adresă către Ministrul Sănătății și i s-a prelungit mandatul pe încă 4 zile. Intrând în starea de alertă, a fost nevoie de o altă adresă trimisă, pentru prelungirea mandatului managerului în naceastă perioadă. Am primit răspunsul de la Ministerul Sănătății și voi încheia un contract de management cu domnul Cătălin Gras ape 3 luni de zile sau cât va dura starea de alertă.

Constănțenii așteaptă și un Spital Regional la malul mării, știu că v-ați zbătut foarte mult pentru acest proiect…

Horia Țuțuianu : Au fost foarte multe discuții în ceea ce privește Spitalul Regional și un punct nevralgic al județului nostru, deoarece Spitalul Județean Constanța este subdimensionat. Pe lângă pacienții din județ, avem pacienți care vin și din județele Tulcea, Călărași și Ialomița. Nu voi renunța la această idee a Spitalului Regional, sper ca pe viitor să se găsească soluțiile financiare. Mă voi zbate în continuare să obținem finanțare. Costurile sunt foarte mari, nu știu dacă vom reuși cu fondurile de la Ministerul Sănătății, cu foduri proprii sau cu fonduri europene. Sper ca Ministerul Sănătății să își întoarcă privirea și spre județul Constanța și să facă aici un Spital Regional, avem neapărată nevoie. În timpul sezonului estival sunt foarte mulți turiști care ajung tot la Spitalul Județean Constanța.

Guvernul României s-a întâlnit cu reprezentanții din domeniul HORECA. S-a avansat termenul de 1 iunie pentru redeschiderea teraselor și 15 iunie ca deschiderea restaurantelor și a sezonului estival. Vi se par rezonabile aceste termene?

Horia Țuțuianu : Am tot spus și o să insist pe acest subiect. Am fost în stare de urgență, acum este stare de alertă. Într-adevăr, noi, românii, va trebui să învățăm să trăim cu acest virus printre noi. Dar în ceea ce privește turismul și deschiderea sezonului estival, deschiderea teraselor și a hotelurilor , mediul de afaceri cel puțin din turism este foarte afectat în ultima perioadă și va fi și mai afectat dacă Guvernul nu începe să vină cu măsuri concrete de relansare economică. Nu numai a județului Constanța, ci a întregii țări. Dacă nu se vine urgent cu niște măsuri pragmatice, obiective, punctuale, să se spună clar ce măsuri se iau și cum va fi susținut mediul de afaceri , atunci turismul din Constanța va fi afectat grav. S-au tot dat termene, s-a spus: “o să facem, vom da”. Așteptăm concret să vedem când vor fi aceste termene. Dacă nu se vine cu un plan foarte bine structurat de măsuri , repet, va fi foarte grav afectat turismul. Oamenii de afaceri din zonă sunt pregătiți să se deschidă acest sezon. Sezonul este foarte scurt, deci măsurile trebuie luate urgent.

Să vorbim puțin și despre infrastructură și despre proiecte europene. Județul Constanța a stat pe loc în perioada pandemiei?

Horia Țuțuianu : La Consiliul Județean Constanța noi am lucrat. Avem proiecte deja semnate, altele în curs de execuție. Până la 20 mai noi avem peste 30 de proiecte pe fonduri europene, unele sunt în faza de implementare, altele în faza de evaluare și de presemnare a contractelor de execuție.

Învățământul online a devenit o modă și în țara noastră. Nu avem ce face, trebuie să stăm acasă, să ne ferim copiii. Din păcate, nu în toată Dobrogea există semnal de internet și nu toți copiii au putut participa la cursuri în fiecare zi. Ce credeți că este de făcut în această situație?

Horia Țuțuianu : Aici este atributul Ministerului Educației și bineînțeles al Inspectoratului Școlar Județean. Am observat că sunt foarte multe opreliști și foarte multe stagnări în ceea ce privește o dată certă la care să aibă tablete și sisteme informatice toți copiii, pentru a putea ține cursuri online. Și cred că și profesorii au avut niște probleme în ceea ce privește partea informatică. Am discutat cu inspectorul numai prin adrese oficiale și l-am rugat frumos să îmi pună la dispoziție o situație cu numărul total de elevi care nu au acces la informație și care nu au acces la internet în primul rând, pentru că am vrut să identific zonele în care nu există internet. Și împreună cu primarii din județ să găsim soluția cea mai bună să aducem internetul în zona respectivă și apoi toți copiii să aibă acces la sistemul informatic. Vorbim de tablete, telefoane sau laptopuri, ce va fi nevoie . Dar îmi trebuie situația foarte exactă de la Inspectoratul Școlar Județean, să vedem câți copii sunt, câți au acces la sistemul informatics și la internet.

S-au redeschis câteva instituții de cultură din județul Constanța…

Horia Țuțuianu : Da, săptămâna trecută, după terminarea stării de urgență, împreună cu managerii instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Constanța am luat decizia de a deschide anumite instituții și acum fac referire la muzee. Nu le-am deschis pe toate, pentru că avem voie maximum trei persoane. Am deschis siturile arheologice care sunt în aer liber, bineînțeles cu păstrarea măsurilor de prevenție și precauție, distanțarea social. Am deschis Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Noi le-am pus vizitatorilor la dispoziție măști, soluții dezinfectante, mănuși și tot ceea ce mai este necesar pentru a păstra măsurile de prevenție.

Cum vedeți viața post-pandemie a județului Constanța?

Horia Țuțuianu : Noi toți va trebui să învățăm să trăim cu acest virus printer noi, dar cu luarea măsurilor specifice protejării noastre și a celor din jurul nostru. Toți trebuie să înțelegem un lucru: nu ne este ușor. Situația este destul de delicată în ceea ce privește evoluția pandemiei. Presupun că peste o perioadă de timp va fi creat un vaccin și atunci acest virus va dispărea iar noi vom reveni la cursul normal al vieții. Eu vă mulțumesc, dragi constănțeni, că în această perioadă ați fost înțelegători și ați perceput acest virus ca un pericol pentru toată lumea. Vă rog în continuare să aveți grijă de dumneavoastră, să vă protejați, să nu vă puneți viețile în pericol și să respectați normele legale impuse de lege.


Realizator – Larisa Calistru

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 08:33

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole

Peste 50 de firme furnizoare de echipamente agricole s-au înscris încă din prima zi a programului „Rabla pentru tractoare”, care...

Programul „Rabla pentru tractoare”, etapa înscrierii dealerilor de utilaje agricole
Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 07:48

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale

Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat detașat primul tur al alegerilor prezidențiale. Inițial dat favorit de sondajele la ieșirea...

Independentul Călin Georgescu, surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale
Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Actualitate luni, 25 noiembrie 2024, 06:59

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin

Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,84% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, arată datele...

Prezidenţiale 2024 | Independentul Călin Georgescu câștigă detașat primul tur de scrutin
Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 23:23

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară

Rezultatele alegerilor prezidențiale 2024 sunt transmise în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă, care prezintă numărătoarea...

Prezidențiale 2024 | Rezultate parțiale după numărarea a peste 58% dintre voturile din țară
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 21:22

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00

Peste 18 milioane de alegători au fost aşteptaţi duminică la urne, pentru a alege unul dintre cei 13 candidaţi intraţi în cursa...

Prezidențiale 2024 | Exit-poll la ieșirea de la urne, la ora 21.00
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:47

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate

Un accident rutier mortal a avut loc, în această seară, pe DN 2A, la ieșirea din Hârșova spre Vadu Oii. Potrivit purtătorului de cuvânt al...

HÂRȘOVA: Accident rutier mortal la ieșirea din localitate
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 20:33

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători

Cu o oră înainte de închiderea urnelor, au votat, duminică, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 9.219.336 de alegători, reprezentând...

Prezidențiale 2024 | Până la ora 20,00, au votat 51,19% dintre alegători
Actualitate duminică, 24 noiembrie 2024, 17:21

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre

Echipe de comisari din cadrul Comisariatului General, Comisariatului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi Comisariatului Judeţean Galaţi din...

TULCEA, CONSTANȚA: Acțiuni de combatere a faptelor ilegale din domeniul piscicol în Deltă și pe Dunăre