21 mai, Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare
Publicat de Doina Sirbu, 20 mai 2020, 16:54
Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare este marcată în fiecare an la data de 21 mai. Această zi a fost stabilită la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), care joacă un rol important pe plan mondial în promovarea diversităţii culturale.
Importanța acestei zile, este cu siguranță mult mai acut simțită, în condițiile de acum. Evenimentele de tradiție, reuniuni, mese rotunde şi seminarii la care participau specialişti din domeniul ştiinţelor politice, istoriei religiilor, filosofiei, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale se mută în mediul online.
O acțiune în acest sens am primit prin comunicatul de la Tulcea, din partea Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, care și-a propus să marcheze această zi, printr-o provocare lansată pe pagina de socializare a ansamblului.
„Unitate în diversitate” este numele evenimentului care își propune să dovedească deschiderea spre diversitate, acceptare și colaborare într-o societate globalizată. Toți cei care doresc să participe sunt invitați să pună pe pagina ansamblului, la postarea „Unitate în diversitate” un comentariu cu o fotografie din care să reiasă un exemplu de diversitate, cum ar fi: o fotografie îmbrăcat în costumul altei naționalități decât cea de origine, o poză în care ați îmbrățișat, ați dat mâna sau pur și simplu ați stat lângă o persoană sau un grup de persoane, de altă etnie, naționalitate sau religie.
De altfel, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei” ne-a obișnuit, de-a lungul timpului, cu o diversitate culturală amplă, prin organizarea festivalurilor multietnice și prin abordarea suitelor de jocuri specifice altor etnii.
„În acest mod a adus o contribuţie majoră la cunoaşterea, dezvoltarea şi păstrarea culturii specifice minorităţilor naţionale, reprezentând un factor de conservare și valorificare a valorosului patrimoniu imaterial din zona Deltei Dunării. Este un spațiu renumit prin numărul impresionant de etnii ce conviețuiesc în deplină armonie, de secole”, a declarat managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei”, Ștefan Coman.
Foto – Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei”