Tariverde: Vreme de seceriş, doar după culoare
Publicat de Liliana Fustanela, 19 mai 2020, 10:57
Județul Constanța este grav afectat de secetă. Sunt 416 mii de hectare calamitate. În zona Fântânele – Cogealac – Mihai Viteazu, culturile însămânțate în toamnă sunt calamitate în proporție de 80-100%. Peisajul este selenar. Culturi întregi de grâu, rapiţă și mazăre sunt uscate şi nici măcar ca paie nu pot fi folosite. Bătrânii satului spun că nu îşi amintesc să mai fi fost în zonă, atâta secetă. Și apicultorii anunță pierderi cauzate, mai ales, de „ alternanţa cald-frig” care a pus in pericol viața albinelor.
Singurul verde printre atâta galben şi uscat care te fac să crezi că e vremea secerişului, se află în jurul fântânii lui Dinescu, aşa cum cunosc localnicii zona.
Aici, există şi o pădurice de măceşi, unde Ionel Zamfiroiu a ieşit cu stupii. Este apicultor şi agricultor, după ce o viaţă a fost şofer.
„ De trei ani m-am apucat de apicultură. Am cumpărat doi stupi de la Tariverde, în primul an, s-au făcut cinci, în anul următor – 30, iar acum, am vreo 90 de stupi. Am două camioane cu stupi şi mă pregătesc să plec cu ei în nordul Dobrogei, la Vasile Alecsandri, la salcâm, apoi, la Babadag la tei, şi după aceea revin în zonă, la floarea soarelui. Lunile trecute, am avut probleme mari cu depopulările din cauza alternanţei cald-frig, dar mă ocup şi de teren agricol, livadă, am şi sere şi tractor….muncă în agricultură.”
Ionel Zamfiroiu avea cel mai frumos grâu din zona Fântânele – Cogealac -Mihai Viteazu. Seceta a creat însă un peisaj selenar şi acum e nevoit să întoarcă cultura, dar viaţa e o continuă provocare.
„ Am avut comisie la grâu, mi-a dat sută la sută calamitate şi trebuie să întorc cultura, pun porumb, că nu mai am ce face”, spune cu regret pentru munca depusă în zadar, Ionel Zamfiroiu din Fântânele. Până când vor veni ploile „se pierde” printre albine şi flori de măceş şi priveşte cu optimism spre vremuri mai bune sau mai dulci, căci mierea sa e delicioasă.
Reportajul îl puteţi auzi, în emisiunea: „Viaţa-n cântec şi poveste”, marţi, 19 mai, ora 15.40.
Redactor şi foto: Liliana Fustanela