Consultantul în turism Răzvan Pascu ne îndeamnă să fim optimiști în privința vacanțelor din acest an
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 mai 2020, 10:16
Consultantul în turism Răzvan Pascu ne îndeamnă să fim optimiști în privința vacanțelor din acest an, să ne învingem temerile și să acceptăm plecarea în „altfel” de călătorii.
Răzvan Pascu: În primul rând aș spune că putem să vedem că urmează o vacanță,chiar dacă ea va fi diferită față de ceea ce am avut până anul acesta. Va trebui să ne obișnuim cumva cu ideea că modul în care vom călători, cel puțin anul acesta și anul viitor va fi diferit. În mod cert există turiști și există români și străini, oameni care își doresc să călătorească și să revină la viețile lor. Eu personal mă număr printre cei care vor veni anul acesta la mare și abia aștept să o fac. Faptul că patronatele din turism și Guvernul nu ajung la un punct comun nu e nimic nou, pentru că realitatea din ultimele luni a demonstrat că turismul nu pare deloc interesant pentru cei de la Guvern. E frustrant să vezi când chiar prim-ministrul declară că înseamnă atât de puțin în PIB încât am putea să mai stăm închiși vreo lună-două. N-aș vrea să fiu în sufletul care lucrează efectiv în turism, hoteluri sau agenții de turism, în restaurante și să mă gândesc la ce au simțit când au auzit o astfel de declarație. Acesta este și motivul pentru care se plâng foarte mult cei din turism. Toată lumea înțelege perioada aceasta, că nimeni nu poate să vină și să ne spună o dată și o oră exactecând vom scăpa de virus și când situația va reveni la normal, Ce nu putem să mai înțelegem este faptul că în toată această perioadă de două luni și jumătate nimeni din Ministerul Turismului nu a venit cu niște propuneri foarte clare și să le spună foarte clar celor care au hoteluri, pensiuni, cabane, apartamente în regim hotelier și așa mai departe care sunt regulile care trebuie respectate atunci când acestea se vor redeschide. Vă dau doar un exemplu, ca să înțelegeți despre ce este vorba. Am auzit o declarație la televizor a profesorului Alexandru Rafila, care spunea că Organizația Mondială a Sănătății a publicat niște ghiduri pentru fiecare domeniu de activitate, pentru redeschidere. Și am căutat efectiv pe internet care este ghidul pentru hotelărie, pentru spații de cazare. Este publicat din data de 31 martie de OMS și până când am început să fac public lucrul acesta, eram deja către sfârșitul lunii aprilie, nimeni, dar absolut nimeni nu a tradus în limba română cele șapte pagini de recomandări și să le trimită hotelierilor, ca să poată oamenii să se pregătească. Exemplul acesta vă poate da așa o imagine generală asupra importanței turismului sau cel puțin cum se vede din exterior, despre cât de important este turismul în acest moment.
Sunteți optimist că mulțimile de turiști vor putea fi ținute în frâu și că va putea fi organizat un sezon reușit? Mai ales că va fi nevoie de distanțare socială, iar proprietarii de restaurante și baruri spun că această distanțare ar putea spulbera industria lor…
Răzvan Pascu: Eu am să vă spun ceva foarte sincer și direct: în ultimii 30 de ani turismul a crescut și fără prea multă intervenție din partea statului. Statul poate nu a încurcat prea mult, mai ales că a ajutat într-o perioadă în care a mai scăzut TVA-ul și a mai făcut câteva modificări legislative. Dar turismul în România s-a dezvoltat exclusive privaților. Și da, sunt optimist că și anul acesta privații se vor descurca pe cont propriu și vor reuși cumva să salveze cât se mai poate salva din acest sezon turistic. Va fi o perioadă cu cicatrici pentru fiecare noi, că suntem proprietari de pensiuni, restaurant, agenții de turism sau turiști. Eu cred că 99% dintre românii care vor veni pe litoral sunt oameni care vor înțelege să respecte mare parte dintre norme. Cei care nu le vor respecta vor fi probabil vor fi ușor înlăturați sau li se va atrage atenția de către ceilalți. Eu cred că se poate vorbi de turism anul acesta, atâta timp cât se vor respecta niște reguli de bun simt, atât de către proprietarii de terase pe plajă, de către hotelieri dar și de către turiști. E adevărat, anul acesta o parte se vor teme, se vor speria, nu vor mai pleca din casă în posibile aglomerări, inclusive după ce vor vedea în media și la tv, însă mă aștept să existe foarte mulți oameni care în continuare să își dorească să călătorească. Dar să o facă într-un mod responsabil. Situația cumva evoluează mai bine decât m-am așteptat și sunt încrezător că aceia din turism vor reuși. Cu niște costuri suplimentare, cu foarte multă muncă, cu multă bătaie de cap și mult stres. Nici n-aș vrea să fiu în locul lor. Să ai o investiție într-un hotel, cu credite bancare în perioada aceasta… Dar cu aceste eforturi cred că vor reuși cât de cât să salveze sezonul și să recupereze din pierderi.
Cazarea românilor carantinați în stațiunea Mamaia în săptămânile trecute a condus, printer altele, la vandalizarea camerelor de hotel, iar instituirea unui regim room-service despre care vorbea premierul Ludovic Orban va fi un prilej pentru deteriorarea inventarului. Prezența alimentelor de 2-3 ori pe zi în cameră poate produce în cel mai bun caz murdărirea mochetelor, a lenjeriei, sunt și alte neajunsuri de luat în calcul. Una este să servești turiștii într-o sală de câteva sute de metri pătrați și alta să te tot plimbi prin hotel și să le duci hrana la ușă. Vedeți fezabilă această idee de room-service pentru toți unui hotel?
Răzvan Pascu: Aș vedea fezabilă această idee doar pe termen scurt, ca o soluție de avarie. Eu personal cred că la data de cel târziu 15 iunie le vor permite hotelierilor să își deschidă restaurantele din hotel. Uitându-ne și la ce s-a întâmplat în anii trecuți, vedem că oricum în această perioadă de mai, început de iunie, se călătorea mai mult fie prin programul Litoralul pentru toți, fie în team-building-uri pentru companii. Prin urmare, turiștii oricum, dacă vorbim de mare masă a turiștilor, veneau după 15 iunie, în iulie chiar. Și cred că în acea perioadă vor permite, mă aștept, sper să fie deschise restaurantele și terasele, mai ales dacă hotelurile permit lucrul acesta. Evident că room-service-ul ar presupune niște costuri și murdărirea lenjeriei și a mochetei și deteriorarea mai rapidă a hotelurilor. Dar aceasta este o soluție de avarie pe termen scurt, e ok că funcționează în felul acesta și sper ca după 1 iunie sau măcar după 15 iunie să fie ridicată această restricție și să revenim cât de cât la viața noastră normală. Poate că micul dejun nu va fi sub formă de bufet suedez, poate va fi servit la la masă, dar măcar să fie servit într-o sală de mese, unde să se respecte toate normele, inclusive cea de distanțare socială.
Ce se întâmplă cu turiștii care au plătit avansuri pentru vacanțe, sunt blocate acum aceste avansuri. Și le vor primi înapoi, pot fi reprogramați în perioada următoare? Ce se întâmplă dacă refuză reprogramarea?
Răzvan Pascu: Aceasta într-adevăr este o problemă destul de complicată. Dacă vorbim de turismul în România, probabil că, și dacă au plătit un avans, vor schimba data și vor călători într-o altă perioadă, mai în mijlocul verii sau poate la toamnă. Însă dacă vorbim despre vacanțe în străinătate sunt niște lucruri care cumva au fost dejà pierdute.Acolo îți alegi destinația și în funcție de sezon și în funcție de zborurile companiilor aeriene. Acum liniile aeriene nu mai au zboruri sau au renunțat la o parte dintre curse. Situația devine complicată dacă vorbim de destinațiile de charter, unde nu suntem foarte siguri că tour-operatorii vor putea susține toate acele chartere. Gândiți-vă că din data de 1 martie nu s-a mai vândut nimic nou și cumva tour-operatorii se bazează pe vânzările care au fost făcute până atunci, iar dintre acelea déjà o parte sunt anulate sau decalate ca perioadă. Mă aștept la o perioadă dificilă, mai ales în ceea ce privește tour-operatorii.Aș vedea aici idea de flexibilitate. Dacă vorbim despre o vacanță pe care o ai în luna august sau în septembrie și vrei să o anulezi de acum, pot să spun că nu îți poți primi banii înapoi atâta timp cât avionul zboară, hotelul e deschis și destinația este operabilă, nu există nimic în lume, nici măcar o asigurare sau altceva care să îți asigure teama de a pleca. Dar dacă vrei să rămâi acasă, până la urmă trebuie să îți asumi faptul că vei pierde avansul plătit, vei pierde un cost. Dacă vorbim de vacanțe care sunt în această perioadă, atunci lucrurile se schimbă. Trebuie să ajungi la o înțelegere cu agenția de turism. În mod normal ești eligibil să îți primești banii înapoi. Pe de altă parte și agențiile de turism spun că nu au de unde să dea banii înapoi pentru că au plătit mai departe către furnizorii din străinătate. Și aici intervin acele vouchere pe care agențiile de turism le emit și le dau turiștilor. Și aici este o idee pe care tot o promovez și vorbesc despre ea de mai bine de o lună: de garantare a acestor vouchere de către stat, astfel încât nimeni să nu își facă griji. Adică turiștii să accepte să primească acest voucher și să meargă într-o vacanță ulterioară în baza sumei plătite, dar să aibă garanția din partea statului în cazul în care vreo agenție sau o companie aeriană intră în insolvență sau în faliment. Atunci omul nu își va pierde banii și nu va trebui să stea prin tribunale ca să și-i recupereze.
Dar noi ca turiști… cum să ne ferim de acest coronavirus?
Răzvan Pascu : E greu de răspuns aici. Cele mai bune măsuri sunt cele de bun simț : să ne spălăm pe mâini, să nu ne atingem foarte mulți de ceilalți, să nu atingem suprafețele care sunt deseori atinse și de alți turiști, să ne oferim un spațiu personal cât mai mare.E dificil de dat o rețetă a succesului pentru că din păcate nu știm nici acum foarte bine cum se transmite acest virus și cât de mult trebuie să stai în preajma unei persoane infectate. Anul acesta va fi total diferit față de ce știam noi și probabil nu va fi la fel de aglomerat ca în anii trecuți. Sau poate va depinde și de noi să nu ne aglomerăm, e cazul să mai descoperim și alte destinații din România sau din afara României. Aș zice…multă prudență. Eu personal n-aș pleca din România înainte de 1 iulie, iar prin România nu aș călători mai devreme de 10-15 iunie.
Nu avem nicio țară pe care să o luăm drept model pentru organizarea vacanțelor în timpul pandemiei de coronavirus. Și totuși, țările din jurul nostrum se pregătesc ușor-ușor de sezonul estival…
Răzvan Pascu : Despre asta este vorba. Toată lumea își dă seama că nimeni nu poate să apară cu o soluție magică și să spună când dispare acest virus. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să te oprească ceva să comunici în permanență în această perioadă. Am văzut atâtea exemple de succes. Sunt țări care știu să facă turism și știu să comunice, să facă promovare pentru turismul lor. Un exemplu este Grecia, care în fiecare săptămână a avut cite 2-3 comunicate de presă. Efectiv au creat subiecte. Au vorbit despre un așa-zis pașaport de sănătate, despre cum și când se deschid plajele și hotelurile. În permanență ei au transmis ceva publicului. Și evident au rămas în mintea oamenilor. Pentru că și destinațiile turistice sunt ca și brandurile, se promovează și se luptă pentru un loc în mintea consumatorilor. Mi-aș dori ca și autoritășile locale din România să se implice anul acesta mai mult ân promovarea regiunilor lor, tocmai pentru ca noi, turiștii, să descoperim și alte regiuni. Le recomand hotelierilor să își promoveze afacerea diferit în 2020. Dacă pentru turiști conta foarte mult în anii trecuți cum arată camera, care e priveliștea, anul acesta accentual cade pe siguranță. Și cred că mai mult va conta în toată această perioadă ca fiecare hotelier să își promoveze măsurile pe care și le ia.Cunosc mulți hotelieri care au investit în lămpi cu ultraviolete și dezinfectanți dar din păcate nu știu să comunice și nu știu să le arate consumatorilor și turiștilor cum se pregătesc ei. Eu aș face aici filmulețe pe pagina de facebook în fiecare zi. Aș arăta cum este dezinfectată camera, ce măsuri iau pentru angajați, cum se dezinfectează locurile de joacă. Toată vara aș vedea o comunicare constant pentru că noi de fapt noi trebuie să recâștigăm încrederea oamenilor., a turiștilor. Nu se câștigă de pe o zi pe alta, ci prin acțiuni concrete în fiecare zi. Rămân un om optimist și cred că românii în această perioadă au respectat regulile și le vor respecta în continuare, astfel încât ei să își asigure sănătatea lor iar noi să avem un minimum de confort. Pentru că, vedeți dumneavoastră, călătoriile sunt în AND-ul nostru. E în sângele nostru să călătorim, asta o facem de mii de ani și nu cred că se va schimba ceva. Nu cred că o pandemie sau faptul că am stat două luni în casă ne va schimba. Va fi un an greu, dar nu va fi un an chiar pierdut cu adevărat!
Realizator – Larisa Calistru