Dr. Mihaela Iftene: Recomandări pentru persoanele diabetice în contextul pandemiei de coronavirus
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 11 mai 2020, 12:21
Conform statisticilor, pacienții cu diabet zaharat sunt vulnerabili să se infecteze cu virusul COVID-19 și să sufere complicații. Mihaela Iftene, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, le oferă acestora sfaturi și recomandări pentru a se proteja de o eventuală îmbolnăvire.
Doamna doctor, foarte mulți pacienți care au decedat din cauza coronavirusului aveau trecute la comorbidități diabetul zaharat și obezitatea. Este o statistică îngrijorătoare și pentru medici și pentru pacienți. Cum apreciați această situație?
Mihaela Iftene : Din păcate este o realitate extreme de tristă. Foarte mulți dintre pacienții decedați de COVID – 19 au avut în statistici fie obezitate, fie diabet, fie le-au avut pe amândouă. Aceste două boli pot agrava evoluția infecției cu COVID dacă pacientul nu este bine controlat în sensul că: nu are o hemoglobină și o glicemie în țintă, nu își ia medicația, nu face mișcare suficientă. Aceste lucruri pot duce la apariția unor complicații care ulterior pot fi fatale pentru acest pacient. Aceasta nu înseamnă că toți pacienții care suferă de diabet zaharat și se îmbolnăvesc de COVID vor deceda, ci doar dacă acești pacienți, care au diabet zaharat nu au grijă de alimentația lor, nu au grijă să își ia medicamentele la timp, nu se îngrijesc să își testeze glicemia în fiecare zi(sau măcar din două în două zile). Ei trebuie să facă și puțină mișcare dacă pot, în casă sau în jurul blocului. Dacă nu fac toate aceste lucruri, pacienții respectivi sunt la risc dacă se infectează cu COVID să facă forme mai grave de boală.
Există o serie de factori de risc asociați diabetului?
Mihaela Iftene : Da. Diabetul din start poate să creeze o stare pro-inflamatorie. Inițial s-a crezut că la COVID principala cauză care duce la decese ar fi afectarea pulmonară, se pare că și inflamația și mai ales creșterea coagulabilității cu risc de tromboză foarte mare pot grăbi pacientul către deces. De aceea pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt niște pacienți la risc. Au riscul de coagulabilitate, de inflamare mai mare decât pacienții care nu suferă de obezitate sau de diabet.
Ce ar trebui să facă persoanele bolnave de diabet pentru a se proteja în această perioadă grea pentru noi toți ?
Mihaela Iftene: Toate aceste recomandări pe care le auzim și le vedem în media de a purta mască, de a ne spăla des pe mâini, de a avea grijă să nu intrăm în contact cu persoane infectate sunt niște recomandări care trebuie respectate cu foarte mare seriozitate. Pacienții cu diabet zaharat de tip II și cei cu obezitate sunt persoane învățate să iasă din casă, să comunice cu ceilalți. E adevărat că tuturor ne place să ieșim din casă, să vorbim cu prietenii noștri, cu vecinii. Dar să avem grijă să nu ne expunem. Și dacă chiar trebuie să ieșim din casă este important să purtăm mască, mănuși și când ne întoarcem acasă să ne dezinfectăm foarte bine.Dacă după 15 mai situația de urgență se va schimba și vom putea să ieșim mai frecvent din casă, atunci trebuie să avem și mai multă grijă. Din păcate am văzut și pe la piață, și pe la supermarket și pe la farmacii pacienți cu diferite boli care stăteau aproape de ceilalți fără să se protejeze și fără să îi protejeze pe cei din jurul lor. Chiar dacă starea de urgență va dispărea, virusul în continuare va exista și va trebui să ne protejăm și pe mai departe.
Să vorbim și despre alimentația unei persoane bolnave de diabet, mai ales în perioada pandemiei actuale…
Mihaela Iftene: Când a început nebunia aceasta prin luna martie, foarte mulți și-au făcut stocuri de făină, mălai, ulei, zahăr. Chiar dacă ne-am făcut stocuri, să știți că ele nu expiră chiar așa de repede și putem să le lăsăm acolo în debara, să le folosim mai rar și să încercăm să ținem în continuare regimul nostru obișnuit. Să nu uităm să mâncăm 3 mese pe zi și doar dacă este nevoie să luăm și gustările. Acum fiind primăvară au apărut fructele și legumele de sezon. Este recomandat să mâncăm salată, ștevie, lobodă, ceapă, usturoi verde, ridichi și să uităm de cocătură și de gogoși. Să evităm băuturile dulci, atât cu acid cât și fără acid. Chiar și fresh-urile și smoothie-uriule făcute în casă…dacă sunt făcute cu fructe multe atunci ne ridică foarte mult glicemia. Trebuie să evităm alcoolul cât putem de mult. Să bem ceai sau cafea.
Cum decurge în această perioadă grea relația dintre un medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice și pacienții săi? Sunt oamenii speriați?
Mihaela Iftene: Majoritatea oamenilor sunt mai speriați decât înainte sau mai degrabă în alertă. Au înțeles că acest virus trebuie luat în serios. Mulți dintre ei s-au alarmat și au luat legătura cu mine pentru a încerca să țină cât mai bine sub control glicemia. La cabinet am avut mai multe variante de consultații. Pacientul care se poate deplasa a venit la cabinet. Dacă pacientul are 65 de ani sau nu se poate deplasa, atunci această variantă de telemedicină, de consultații în situații de urgență pe noi ne-a ajutat foarte mult pentru că am stat cu fiecare pe rând, am văzut care este starea lor generală și dacă s-a impus am emis rețeta pe care fie le-am trimis-o lor pe whatsApp sau pe mail, fie la farmacia de cartier de care aparțineau, astfel încât pacientul cu diabet să nu mai fie expus riscului de a se infecta, de a intra în contact cu alte persoane și a lua boala. Nu pot să spun că a fost mai greu sau mai ușor, este o muncă diferită față de ceea ce făceam de obicei, dar este o muncă pentru a ne vedea pacienții bine și în siguranță. Mesajul meu este ca fiecare să aibă grijă de el. Și dacă are grijă de el și respectă recomandările medicilor are grijă și de cei din jurul lui, astfel încât la finalul acestei pandemii toți să ne vedem cu bine.
Realizator – Larisa Calistru