Ce trebuie să ştii dacă îţi cauţi un job în străinătate. Interviu cu Ema Kovacs, recrutor la o agenție de profil din Constanța
Publicat de , 9 mai 2020, 10:20
În perioada pandemiei, cererea de oferte de muncă a scăzut foarte mult, în special pe vasele de croazieră, al căror sezon trebuia să înceapă în martie, însă contractele au fost amânate pe o perioadă nedeterminată. În prezent, se recrutează personal din România, pentru construcții, industrie, service auto și servicii medicale (mai exact : electricieni, instalatori, mecanici, sudori, zugravi, îngrijitori azile), spune Ema Kovacs, recrutor la o agenție de profil din Constanța.
Este pregătită agenţia de recrutare pentru Covid 19?
Ema Kovacs: La fel ca și restul companiilor, am luat toate măsurile necesare pentru distanțarea socială, mutând întregul proces de recrutare în mediul online. Mai exact: tot ce înseamnă discuții, interviuri, verificarea documentelor, semnarea contractelor. Toate se realizează acum online.
Cum v-a afectat ca agenție această perioadă pe care o traversăm de două luni?
Ema Kovacs: A scăzut foarte mult cererea de oferte de muncă, în special pe vasele de croazieră al cărui sezon trebuia să înceapă în martie, însă toate contractele au fost amânate pe o perioadă nedeterminată. Singurele țări care au fost deschise și au funcționat au fost Germania și Olanda. Pentru care încă recrutăm masiv atât persoane din România cât și din străinătate.
Ce locuri de muncă le oferiți și ce caută românii?
Ema Kovacs: În momentul de față recrutăm personal pentru construcții, industrie, service auto și medical (mai exact: electricieni, instalatori, mecanici, sudori, operatori cnc, zugravi, îngrijitori în azile în Germania.
Ce oferă angajatorii? Cu ce încearcă să îi atragă pe cei care ăși doresc un loc de muncă în afara țării?
Ema Kovacs: În primul rând cu salarii competitive, cazare asigurată gratuit, diurnă, sporuri pentru orele suplimentare. Toți angajatorii încearcă să se adapteze situației de față și să facă diferite amendamente pentru a facilita procesul de angajare.
Care sunt beneficiile muncii în străinatate?
Ema Kovacs: Cred că toți cei interesați pleacă în străinatate în primul rând pentru un salariu atractiv. Aici putem adauga: condiții de muncă mai bune, contractele ce asigura beneficii precum: asigurări medicale/sociale/bonusuri/alocația copiilor. Știm că e greu să fii departe de cei dragi, însă încercăm să le oferim celor interesați oferte de muncă sigure, pe perioade neterminate, fără a fi nevoiți să plătească taxe sau comisioane. În ceea ce privește riscul plecării în străinătate…noi suntem pe piață din anul 2012. În această perioadă am reușit să selectăm colaboratorii, în așa fel încât ofertele lor să fie corecte pentru candidații noștri. Am verificat cazările, ținem legătura constant cu ei, ca să putem rezolva împreună problemele ce apar. Suntem printre puținele firme care nu percep comisioane sau taxe de la candidați. Scopul nostru este acela de a le găsi oferte cât mai bune, pe baza experienței lor.
Zborurile momentan sunt restricționate. Pot pleca românii la muncă în străinătate în această perioadă?
Ema Kovacs: În momentul de față românii pot pleca din țară, însă doar cu mașina proprie, pe baza unui contract de muncă și a unei adeverințe medicale. Așteptăm să vedem după data de 15 mai dacă se vor facilita aceste proceduri. Știm doar că e posibil ca zborurile să fie din nou disponibile.
Care sunt cerințele, condițiile? E necesară calificarea?
Ema Kovacs: În marea majoritatea a proiectelor este necesară calificarea și chiar constituie avantaj,dar avem și proiecte unde nu este obligatorie deținerea unei diplome. Pentru construcții, industrie și service auto se cere un minimum de 2 ani experiență lucrați recent și cunoașterea limbii engleze sau germane. Pentru vase de croazieră sunt suficiente între 6 și 12 luni de experiență. Avem însă și proiecte ce nu necesită experiență sau cunoașterea limbii străine, precum: agenți curățenie în Londra, muncitori în fabrică în Germania.
Cum vedeți lucrurile după încheierea acestei pandemii?
Ema Kovacs: Odată cu începerea măsurilor de relaxare în Europa, angajatorii au început să fie mai activi pe piața forței de muncă și sperăm ca în foarte scurt timp toate proiectele să pornească așa cum erau înainte de pandemie. Ne bucură faptul că tot mai multe companii din străinătate apelează la serviciile noastre, ceea ce înseamnă că ne facem treaba cu profesionalism și respectăm fiecare om angajat. Misiunea noastră nu se oprește la a încheia un contract de mediere și a-l trimite la angajator, ci și menținerea legăturii pe toată durata contractului pentru a ne asigura că îi sunt respectate toate drepturile și beneficiile.
Interviu realizat de Larisa Calistru / Foto – Radio Constanţa