Elevii din clasele terminale revin, pe 2 iunie, la școală. Cum se pregătesc unitățile de învățământ
Publicat de Doina Sirbu, 28 aprilie 2020, 13:20
Grădinițele, școlile, liceele și universitățile nu se vor mai redeschide până la toamnă. Anul școlar se va încheia pe 12 iunie. Până atunci, elevii vor continua formele de învățământ la distanță și vor avea mediile încheiate cu notele pe care le au acum. Excepție de la această regulă vor face elevii din clasele terminale. Ei vor putea reveni la scoală între 2 și 12 iunie pentru a se pregati pentru examenele naționale.
Măsura de suspendare a cursurilor până în luna septembrie, dar continuarea învățării în mediul online este una binevenită atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Programa care nu a fost parcursă după data de 11 martie, va fi abordată în anul școlar următor. De asemenea, elevii și profesorii care nu au acces la internet, trebuie sprijiniți.
„ Inspectoratul trebuie să identifice elevii sau cadrele didactice nu beneficiază de acces la învățarea online și împreună cu autoritățile administrației publice locale să identifice soluții pentru aceștia. Atunci când nu putem să asigurăm, obligația unităților de învățământ este ca pentru începutul cursurilor să asigure, prin planuri de recuperare, conținut prin care elevii să poată recupera”, a declarat Inspectorulul Școlar General, Sorin Mihai.
Sunt și profesori care nu dețin tehnologia nesecară.
„Le punem la dispoziție în unitățile de învățământ, computere, dispozitive, așadar se pot deplasa la unitatea de învățământ și să participle la aceste cursuri online din școală”, a mai spus Sorin Mihai.
Elevii din clasele terminale vor reveni în data de 2 iunie în școli pentru două săptămâni.
„Ne vom asigura că fiecare unitate de învățământ este pregătită. Discutăm, bineînțeles despre dezinsecție, asigurarea mănușilor, a măștilor pentru protecție pentru elevii care vor reveni și acolo unde vor fi semnalate probleme, vom interveni astfel încât să identificăm soluții”, a mai spus Inspectorulul Școlar General.
Sunt elevi care nu au nicio notă la unele discipline din acest semenstru. Ce se va face în cazul lor?
„Pot fi notați pe activitățile online și cu acordul lor vor fi trecute și notele în catalog, dar până la 10 martie, în mod normal, ar fi trebuit să avem aceste două note pentru fiecare disciplină”, a mai precizat Inspectorulul Școlar General.
Decizia Ministerului este corectă – materia poate fi recuperată, dar trebuie făcută și o evaluare a elevilor.
„Din punctul meu de vedere, dacă te-ai hotărât să impui un anumit loc de desfășurare a activității online, nu poți să te joci cu faptul că notele, calificativele să fie trecute în catalog doar dacă dorește cineva – elevul major sau părintele. Dacă activitatea este obligatorie, și temele devin obligatorii și evaluarea și rezultatul evaluării ar trebui să fie obligatoriu”, a declarat președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Constanța, Mitică Iosif.
Inițiativa Ministerului este salutată și de elevi, dar vor o implicare mai mare și din partea profesorilor.
„Se trimit poze simple pe What’s Up, evaluarea nu este cea mai corectă, se dau ori prea multe teme, ori deloc. Există și acum elevi, atât în Constanța cât și în celelalte județe care nu au făcut absolut deloc ore online. Nu au avut nici măcar o convorbire cu vreun cadru didactic”, a spus președinta Asociației Elevilor, Sabina Spătariu.
„Rămâne de văzut dacă chiar se pregătește pentru clasa a VIII-a și a XII-a școala corespunzător, și pe de altă parte cum o să facă Inspectoratul să doteze elevii care stau acasă cu cele necesare și profesorii”, a declarat președintele Asociației de Părinți Constanța, Dan Cernat.
Realizator – Aura Mierluș / Foto – unsplash.com