Unii acvacultori din Deltă cer reluarea condiţionată a pescuitului sportiv
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 3 mai 2020, 14:23
Unii concesionari ai amenajărilor piscicole din Delta Dunării susţin că nu-şi pot suspenda activitatea în perioada stării de urgenţă şi solicită reluarea condiţionată a pescuitului sportiv, care le-ar permite astfel atragerea unor venituri minime în această perioadă.
Lucian Sanda are în concesiune de la Consiliul Judeţean un luciu de apă pentru care plăteşte lunar cel puţin 10.000 de lei, această sumă fiind atât redevenţa către autoritatea judeţeană, cât şi cheltuielile reclamate de utilităţi, paza heleşteului, plata salariilor angajaţilor care în această perioadă fac repopulări.
‘Noi trebuie să păzim resursa, să facem reproducere în această perioadă, să avem grijă de puiet, sunt mai multe activităţi şi nu putem renunţa nici ele, nici la angajaţi. Ce am pierdut noi foarte mult este pescuitul sportiv care ne aducea venituri în această perioadă’, a declarat Lucian Sanda.
În opinia lui, pescuitul sportiv s-ar putea relua în această perioadă în anumite condiţii.
‘Insist ca pescuitul sportiv să se reia, fără campare şi cu un maxim de trei persoane într-un autovehicul. Este o activitate care presupune distanţă mare între pescari şi care ne-ar ajuta’, a mai spus Sanda.
În calitate de preşedinte al Federaţiei Organizaţiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD), Lucian Sanda a precizat că pescuitul comercial nu a fost afectat, deoarece starea de urgenţă a coincis cu perioada de prohibiţie a pescuitului. În schimb, nu acelaşi lucru se poate spune despre cei care şi-au diversificat activitatea şi şi-au deschis casele turiştilor.
‘Suntem afectaţi cu toţii, din cauză că nu există turism. Pescarii sunt şi ei afectaţi pentru că, în ultimii opt ani, cantitatea de peşte a scăzut foarte mult, iar ei şi-au diversificat activitatea şi oferă atât cazare cât şi plimbări cu barca turiştilor. Trebuie găsite nişte soluţii din fonduri europene pentru a-i sprijini atât pe pescarii comerciali, cât şi pe acvacultori’, a afirmat preşedintele FOPDD.
Potrivit sursei citate, FOPDD numără aproximativ 400 de pescari.
Sursa – Agerpres / Redactor online – Daniel Țăndăreanu / Foto – Arhivă