Vaccinarea a fost reluată în cabinetele medicilor de familie
Publicat de Doina Sirbu, 24 aprilie 2020, 10:14
Suntem în Săptămâna Europeană a Imunizării, iar pandemia de coronavirus ne arată mai mult ca oricând cât de important este un vaccin care se ne protejeze împotriva unui virus care face victime în întreaga lume. Până la descoperirea unui vaccin împotriva SARS – COV 2, nu trebuie să uităm de imunizarea prevăzută în calendarul național.
Amânată cu o lună din cauza instituirii stării de urgență, vaccinarea a fost reluată în cabinetele medicilor de familie. În ce condiții, ne spune președintele Asociației Medicilor de Familie „Tomis”, dr. Rozalia Zitta Popa.
În luna martie, atunci când a fost instituită starea de urgență, autoritățile au cerut amânarea vaccinărilor. Care este situația acum?
Rozalia Zitta Popa – DSP-ul din Constanța a anunțat amânarea vaccinării pe o lună. Luna aceasta, în aprilie, s-a reluat vaccinarea. Știm că vaccinarea este foarte importantă și este profilaxia cea mai sigură, prevenția cea mai sigură a bolilor infecțioase, iar categoriile de nou-născuți și sugari sunt foarte vulnerabile și vaccinarea trebuie să continue.
Cum se face vaccinarea în perioada aceasta?
Rozalia Zitta Popa – Fiecare cabinet trebuie să asigure un circuit securizat pentru vaccinare, din punct de vedere epidemiologic. Ne organizăm, pacienții nu se întâlnesc cu cei care se vaccinează. Acordăm un interval de timp când numai acest lucru facem în condiții de igienizare. Avem mască, mănuși, vizieră, suntem echipați.
Ce trebuie să știe părinții?
Rozalia Zitta Popa – Ținem legătura cu părinții. Părinții sunt programați în timpul pe care noi îl propunem și părinților le convine. Sunt programați pe interval de timp, se practică programare și asta asigură o siguranță și o vigilență în plus. Nu venim cu bunica, cu tata, cu bunicul. Un părinte cu copilul intră în cabinet cu mască obligatorie pentru părinți, totoși și toate condițiile pe care le asigurăm la nivelul cabinetelor.
Aveți suficiente doze de vaccin?
Rozalia Zitta Popa – Da, sunt asigurate condiții și dozele corespunzătoare. Nu avem nicio deficiență la niciun vaccin în acest moment. Și aici trebuie să felicit și DSP-ul că ne-a programat. Cabinetele sunt programate la ridicarea vaccinării și nu ne înghesuim acolo. Există un interval când ne prezentăm, nu este coadă. Sunt condiții optime de a ridica și a transporta vaccinul.
La începutul pandemiei, medicii de familie se confruntau cu lipsa echipamentelor de protecție. Care este situația acum?
Rozalia Zitta Popa – Medicii de familie, într-adevăr, au fost uitați la început, adică lăsați în umbra. Datorită unor platforme, cum este platforma ”Nimeni nu rămâne singur” și a unor oameni inimoși, toți medicii din județul Constanța au primit donații materiale de protecție și prin Asociația Medicilor de Familie „Tomis” Constanța, am distribuit și am ajutat la distribuirea acestor materiale și mulțumim încă o dată. Și totodată, am primit ulterior, și prin Casele de Asigurări, de două ori, măști chirurgicale și ulterior, măști de o performanță mai mare.
Cât de importantă este vaccinarea în această perioadă?
Rozalia Zitta Popa – Dacă vă uitați în câte țări se încearcă să găsim un vaccin împotriva COVID-19. Nesiguranța noastră este datorată, pe bună parte, lipsei vaccinului. Dacă vom găsi un vaccin, toată populația Pământului se va simți mai în siguranță. Este chiar o luptă pentru a obție acest vaccin. Așa trebuie privită problema – siguranța populației Pământului.
Realizator – Cătălina Radi / Foto – unsplash.com