Valentin Nicolau, deplâns de sute de personalităţi
Publicat de , 14 ianuarie 2015, 09:49
Aproape 100 de persoane au deplâns decesul fostului director general al TVR Valentin Nicolau în postări pe pagina de Facebook a apreciatului dramaturg, care a murit marți la numai 54 de ani în urma unui stop cardio-respirator.
„Să te țină Dumnezeu de-a dreapta Sa, Prietene! Ne vedem noi intr-o zi!”, spune Liviu Mihaiu, în timp ce Radu Tudor se declară „bulversat și foarte trist de plecarea prea grăbită a lui Valentin Nicolau”.
„Avea doar 54 de ani și zeci de fronturi deschise în viață. Era proprietarul unei edituri de succes și ținută, Nemira”, spune Radu Tudor, caracterizându-l pe Valentin Nicolau drept „un om liber și relaxat, ambițios și cultivat, mereu obsedat de a face concret ceva”.
Și Victor Roncea adresează un „Dumnezeu să-l ierte!”, în timp ce Daniela Zeca Buzura trimite „Condoleanțe familiei și putere de a-și îndura pierderea”.
„Drum lin și odihnă Maitre, sigur Dumnezeu a hotărât să-ți mai aducă aproape Teatrul, Cărțile, Televiziunea….Prea curând”, notează scriitoarea.
Lui Valentin Nicolau i s-a făcut rău marți seara în timp ce se afla în mașina personală. Ambulanța a fost solicitată de o altă persoană în jurul orei 21,00. În momentul sosirii echipajului de intervenție, fostul șef al TVR era inconștient. Medicii, care au ajuns foarte repede, au făcut manevre de resuscitare timp de 45 de minute, însă fără rezultat, a declarat managerul SABIF Alis Grasu.
Valentin Nicolau s-a născut la 22 iunie 1960, la București.
Licențiat al Facultății de Geologie și Geofizică (1985). În 2009, a devenit doctor în științele comunicării al Universității din București, cu teza ”Serviciul public în audiovizualul românesc în raport cu modelele europene”. Între 2010 și 2011 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă, secția Teologie Pastorală. În 1991 a fondat editura Nemira.
Între iulie 2001 și iunie 2002 a fost consilier al premierului României pe probleme de cultură, educație, cercetare și turism.
În perioada iunie 2002-iunie 2005 a fost președinte-director general al Societății Române de Televiziune. Vicepreședinte al grupului de presă Intact între iulie 2005 și martie 2006. În mai 2007 a fondat editura Nemi, specializată în carte pentru copii. În iulie 2007 a devenit membru al Consiliului Național al Audiovizualului, post din care a demisionat după numai 3 zile. Fondator al postului de radio Smart FM în iulie 2007.
A devenit profesor asociat la Universitatea din Sibiu în octombrie 2007. Din februarie 2010, a început să predea, ca profesor asociat, la Universitatea București, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, cursul ”Managementul instituțiilor și trusturilor de presă”. Profesor asociat la Universitatea ”Transilvania” din Brașov, Facultatea de Sociologie și Comunicare, începând cu februarie 2011.
Între iunie 2012 și decembrie 2013 a fost membru al Consiliului de Administrație al TVR, ales din partea angajaților.
În decembrie 2012 a inițiat proiectul Anticipație, serie nouă, preluând cunoscutul brand românesc.
Din octombrie 2012, a fost profesor la UNATC, unde a predat ”Managementul cultural — de la principii la aplicații practice”.