Restaurantele din Constanța s-au adaptat stării de urgență. Livrările la domiciliu, soluția de salvare
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 aprilie 2020, 14:03
Pe vremea pandemiei, restaurantele din Constanța ne livrează anul acesta preparatele… direct la domiciliu. După instaurarea stării de urgență în Romînia, restaurantele au pierderi însemnate, dar ele sunt limitate cumva prin furnizarea mâncării acasă la client, prin comenzile online. Inclusiv cozonacii pentru masa de Paște au fost comandați prin această modalitate, a declarat pentru Radio Constanța Stelian Terzi, de 25 de ani patron al unui restaurant.
Stelian Terzi : Este o perioadă neașteptată pentru noi, am avut ănchis 3 săptămâni, după aceea am încercat să facem delivery, să le ducem oamenilor acasă mâncarea. Am vorbit cu 3 firme mari de catering, pentru că este foarte greu să facem noi acest lucru cu o mașină sau două. Dar ne adaptăm vremurilor.
Cum este perioada de acum comparativ cu cea anterioară pandemiei?
Stelian Terzi: Ei, nici nu se compară! Acum este o perioadă de criză, clar! Vrem să o depășim și să o uităm cât mai repede. În viață avem fel de fel de încercări și trebuie să le facem față. Trebuie să mergem mai departe.
Câți angajați ați păstrat din colectivul pe care îl aveați?
Stelian Terzi : Aveam 20 de angajațiși acum au rămas 4. Înainte de pandemie efectiv nu făceam față. Era poate mai puțin de lucru în cursul săptămânii, dar în weekend aveam foartă multă treabă. Venea lumea la restaurant, la terasă. Chiar dacă voiam să preluăm comenzi pentru a duce mâncarea la domiciliul clienților nu prea puteam face acest lucru. Fără lipsă de modestie, dar nu aveam timp. Acum facem și delivery, ce să facem…Asta-i viața!
Ce produse le livrați clienților, ce anume vi se cere?
Stelian Terzi : Folosim doar produsele din meniul restaurantului. Nu am făcut nici mâncare de post, nici mâncare specială de sărbători. Pe lângă restaurant avem și salon de evenimente. Multe evenimente s-au anulat(căsătorii, botezuri), altele s-au reprogramat în toamnă sau în anul următor. E o criză care a lovit tot mapamondul, nu numai pe mine, dar cu puțină credință și încredere trebuie să depășim această perioadă. Nu putem să plângem acum în fiecare zi. Ne adaptăm, ne mulțumim și cu puțin, cu ce avem.
Ați spus că nu ați pregătit un meniu special pentru sărbătorile pascale. Cred totuși că nu vă lipsește cozonacul…
Stelian Terzi : Bineînțeles! Noi avem și hoteluri, avem și cofetărie. Oamenii comandă, iar noi le ducem acum mâncarea și cozonacii acasă.Iar fiecare plătește cum vrea: cu cardul, online, cu vouchere…
Când credeți că se vor redeschide terasele, restaurantele?
Stelian Terzi : Noi vrem cât mai repede! Starea de urgență este până pe 15 mai. Chiar dacă s-ar deschide nu cred că va fi prea multă treabă, dar nu o să stăm la infinit așa. Pentru că, vă dați seama, sunt săli de spectacole, sunt stadioane, or să fie concerte…nu o să stăm așa izolați la infinit. Se vor redeschide, mai timid, dar o să ne revenim la viața normală. Chiar dacă ne vor permite să funcționăm iar normal, nu cred că oamenii se vor înghesui să vină la restaurant pentru că există o teamă. Și e normal să fie așa…
Vă doresc tuturor un Paște fericit! O să trecem cu bine și peste această perioadă, important este să avem încredere în Dumnezeu!
Realizator – Larisa Calistru