Nutriționistul Ciprian Lepădatu ne recomandă de Paște… drobul din ciuperci
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 aprilie 2020, 11:14
Perioada pandemiei pe care o traversăm și a Sărbătorilor pscale ne îndeamnă la modarație și precauție, este de părere nutriționistul Ciprian Lepădatu, care consideră că 2020 este… anul hidratării. Nutriționistul spune că prin hidratare corpul poate fi fericit și ne recomandă să încecăm pentru masa de Paște… drobul din ciuperci.
Ciprian Lepădatu : Acest an, cu toate problemele lui, este „anul hidratării”. Este important să bem apă și alte lichide din legume și din fructe, astfel încât corpul să se simtă fericit prin hidratare și nu prin mâncare. Putem să nu mâncăm atât de multe gustări, având două elemente pe care trebuie să le punem în practică : primul este un mic dejun plin de fibre și nu neapărat de proteine animale. Fibre înseamnă cereale fără zahăr, înseamnă semințe, legume, fructe. De asemenea, trebuie să ne organizăm un program astfel încât creierul nostru să rămână ocupat, să nu aibă pauze în activitate.
De ce nu mai reușim să scăpăm de kilogramele în surplus? Nu mai există o motivație?
Ciprian Lepădatu : Avem sentimentul că viitorul nu mai există, avem sentimentul că nu găsim oportunități de dezvoltare psihică, fizică sau că viața noastră s-a terminat într-un fel sau altul pentru că nu mai mergem la serviciu, nu ne mai întâlnim cu prietenii sau nu mai ieșim la terasă. Cred că este o perioadă propice pentru așa numita introspecție. Trebuie să avem grijă de noi, să înțelegem cine suntem, ce ne dorim, cum trebuie să ajungem la lucrurile pe care ni le dorim. Vorbesc în principal de lucrurile interioare, de echilibrul nostru emoțional, nu doar de lucrurile materiale, fizice pe care am vrea să le cumpărăm. Și atunci a citi o carte s-ar putea să ne aducă mai multă fericire în momentul acesta decât munca efectivă. A înțelege ceea ce ni se întâmplă nouă, în viața noastră generală și a nu cădea într-o depresie, ci într-o analiză ar putea să schimbe foarte multe lucruri din comportamentul nostru după această criză.
Vom avea o masă de Paște „cu totul specială”. Nu mai putem să ciocnim un ou decât virtual, pentru că nu avem voie să ne strângem în grupuri prea mari. În 2020 stăm acasă… Cum vor fi sărbătorile pascale?
Ciprian Lepădatu : Pe stradă va fi o zi normală. Sunt puțini pietoni dar multe mașini. Cred că masa fiecăruia va fi bogată. Este foarte adevărat că lipsa celor dragi de la masa de Paști nu va mai avea aceeași atmosferă. Vorbim de mulți ani despre ce înseamnă digitalizare, despre ce înseamnă platformele de video. Acum ar fi momentul să le implementăm cu toată forța în viața noastră. Acestea sunt regulile acum, așteptăm vremuri mai bune. Acum stăm acasă, petrecerea o lăsăm pentru jumătatea lunii iunie-începutul lunii iulie. Sunt convins că noi suntem îndeajuns de creativi și de inteligenți să inventăm o mare sărbătoare la vară.
Vă rog în final să ne dați o sugestie despre ce am putea avea pe masa de Paște?
Ciprian Lepădatu : După cum știi, eu sunt adeptul fructelor și legumelor, nucilor și semințelor. Pentru mine un drob de ciuperci este extraordinar pentru masa de Paști. Vă sfătuiesc ca înainte de a intra cu toată ființa noastră în mâncare să consumăm câteva legume și în principal câțiva morcovei, pentru că morcovii ne vor duce un tip de sațietate mai bună și nu vom mânca atât de mult. Ne vor aduce și enzimele necesare pentru o digestie corespunzătoare.
Dragii mei, toată această atmosferă puțin mai închisă în jurul sărbătorilor pascale nu ar trebui să ne dărâme, ci să ne aducă mai multă fericire, mai multă introspecție, mai multe planuri pentru viitor și ar trebui(chiar și virtual) să transmitem iubire familiei noastre. Vă doresc un Paște extraordinar, un Paște cu multă lumină și cu foarte multă iubire.
Realizator – Larisa Calistru