Ziua Mondială a Teatrului – la Bucureşti spectacole transmise online
Publicat de Doina Sirbu, 27 martie 2020, 10:02
Ziua Mondială a Teatrelor – 27 martie – este marcată în acest an, la Bucureşti, cu teatrele închise pentru public, în contextul pandemiei de coronavirus.
Chiar şi aşa, iubitorii de teatru se vor putea delecta, vineri seara, cu spectacole diverse, prezentate de teatrele bucureştene în transmisiuni live de pe scenă sau producţii înregistrate ce vor fi postate pe paginile lor de socializare ori pe canalele proprii de YouTube.
*** Comedia „Mic şi-al dracu”, pe un text de Ioan Pribeagu, cu Maia Morgenstern şi Valentin Roşca, va putea fi văzută cu începere de la ora 20,00, într-o transmisie live de la Teatrul Evreiesc de Stat.
*** Tot de o transmisie live vor avea parte şi iubitorii de teatru care aleg să se uite pe site-ul Unteatru. Spectatorii vor putea urmări, de la ora 19,00, spectacolul „Naum”, cu Oana Pellea şi Cristina Casian.
*** De la ora 19,00, pe canalul de YouTube al Teatrului de Comedie va fi încărcat spectacolul „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, pe muzica Adei Milea. Din distribuţie fac parte Marius Florea Vizante, George Mihăiţă, Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici, Eugen Racoţi, Marcel Iureş, Dragoş Huluba, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoacă, Dan Rădulescu.
*** Pe pagina de Facebook a Teatrului Bulandra va fi putea fi văzută, de la ora 19,00, comedia „Măscăriciul”, cu Horaţiu Mălăele şi Niculae Urs, în regia lui Horaţiu Mălăele.
*** De la ora 19,15, spectacolul „Şase lecţii de dans în şase săptămâni”, cu Victoria Cociaş şi George Constantinescu, în regia Laviniei Jemna, va fi postat pe pagina de Facebook a Teatrului de Artă Bucureşti.
*** Platformele online ale Teatrului Mic – YouTube, Facebook şi Instagram – vor găzdui, între orele 19,00 şi 23,00, premiera online „Puzzle 1” – miniaturi dramatice, epice şi lirice interpretate de actorii: Mihaela Rădescu, Manuela Hărăbor, Ilinca Manolache, Silvana Mihai, Alina Petrică, Bianca Popescu, Oana Puşcatu, Claudia Prec, Alina Rotaru, Andreea Grămoşteanu, Vlad Logigan, Andrei Seuşan, Marin Grigore, Alex Bogdan, Marian Olteanu, Cezar Grumăzescu.
Spectacolul „Romeo şi Julieta” de William Shakespeare, în regia Lilianei Pană, cu Marian Olteanu, Alina Rotaru, Alexandru Voicu, Cezar Grumăzescu, Rareş Florin Stoica, Gabriel Costin, Ruxandra Enescu, Liliana Pană, Andrei Seuşan, Dani Achim, va fi urcat pe site-ul Vimeo de reprezentanţii Teatrului Mic.
XXX
Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an pe 27 martie.
Iniţiată pentru prima dată la Viena, în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru, această zi a devenit, din 1962, un eveniment anual, organizat de Centrele naţionale ale Institutului Internaţional de Teatru. Înfiinţat în 1948, la iniţiativa UNESCO, Institutul Internaţional de Teatru reprezintă cea mai importantă organizaţie non-guvernamentală din domeniul artistic.
De Ziua Mondială a Teatrului, o personalitate din lumea culturală este invitată să îşi exprime gândurile legate de acest eveniment într-un mesaj internaţional care este citit şi tradus pe scenele teatrelor din lume pe 27 martie. Primul mesaj a fost cel al scriitorului, dramaturgului şi cineastului francez Jean Cocteau în 1962, iar în anii următori au fost invitaţi, printre alţii, Arthur Miller, Pablo Neruda, Eugene Ionesco.
În acest an, mesajul internaţional este semnat de Shahid Nadeem, jurnalist pakistanez premiat, dramaturg, scenarist, director de teatru şi televiziune şi activist pentru drepturile omului.
„Este pentru mine o mare onoare, aceea de a scrie mesajul pentru Ziua Mondială a Teatrului 2020. Este un sentiment de mare umilitate, dar şi un gând pasionant, acela că teatrul pakistanez şi însuşi Pakistan-ul au primit recunoaşterea ITI-ului, organismul teatral cel mai influent şi cel mai reprezentativ al epocii noastre. Această onoare este, în egală măsură, un omagiu adus Madeehei Gauha, figură iconică a teatrului şi fondatoare a teatrului Ajok, tovarăşa mea de viaţă, care s-a stins în urmă cu doi ani”, a spus Shahid Nadeem în mesajul său.
Sursă – AGERPRES / Foto – unsplash.com