Transporturile rutiere de mărfuri sunt afectate în contextul actual al crizei generate de pandemie
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 martie 2020, 11:41
Transporturile rutiere de mărfuri sunt unul dintre sectoarele cele mai afectate în contextul actual al crizei generate de pandemie. Camioanele de marfă încă tranzitează țările Europei, dar multe dintre ele au ajuns să facă jumătate din curse fără încărcătură, altfel spus, în pierdere.
Un dialog purtat pe această temă cu vicepreședintele Federației operatorilor rutieri de transport, Alin Crețu.
În condițiile în care multe sectoare de producție din întreaga Europă și-au redus drastic activitatea, iar unele chiar s-au închis temporar, cum se descurcă transportatorii rutieri de marfă?
Transportatorii au mari probleme generate de impredictibilitatea actuală, în sensul că de la o zi la alta se fac reguli noi și se reașează piața. Dacă înainte știam unde mergeam, unde încărcam și unde descărcam marfa, acum suntem în situația în care șoferul încarcă, ajunge la destinație, constată că s-a închis fabrica și trebuie să aducă marfa înapoi.
Cred că în contextul actual se fac și multe curse goale…
Dacă până acum două săptămâni aveam un procent de 20 % de parcurs fără încărcătură, de kilometri “goi”, am ajuns azi să avem și 60 % – 50 % de parcurs fără încărcătură.
Vă confruntați și cu întârzieri la livrare?
În transporturile Premium, până nu demult, timpii de încărcare și descărcare erau calculați și respectați cu o precizie de sfert de oră, acum nimeni nu mai poate respecta un plan orar.
Reprezentanții transportatorilor de marfă spun că, în caz de nevoie, se va recurge și la aducerea în țară a conducătorilor auto pentru a nu-i expune unor eventuale riscuri de îmbolnăvire și, în același timp, pentru a elimina pierderile generate de situația se criză.
M-am consultat cu șoferii noștri și le-am spus că, dacă se tem, pot veni acasă fără nicio problemă. Oricum, noi intenționăm să tragem pe dreapta până se mai așează piața, până vom putea vorbi de o oarecare predictibilitate ca să putem calcula și noi un preț, să facem niște planuri viabile. În acest moment, este foarte greu, pentru că totul se schimbă de la o zi la alta, de la o oră la alta.
Redactor – Laurențiu Despina / Foto – Arhivă