#STARE DE URGENȚĂ. Modificări în acordarea asistenței medicale
Publicat de Adrian Băncilă, 18 martie 2020, 10:31
Asistența medicală și medicamentele pot fi acordate și validate fără să fie nevoie de cardul național de asigurări de sănătate, iar numărul de consultații pe care le pot acorda medicii se dublează. Aceasta sunt doar două dintre modificările anunțate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, după declararea stării de urgență. Explică directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Tulcea, Eugenia Vasile.
Ce schimbări apar în modul de acordare și decontare a serviciilor medicale în această perioadă? Începând cu publicarea decretului în Monitorul Oficial, toate contractele încheiate cu furnizorii de servicii medicale se prelungesc automat pe toată perioada stării de urgență, respectiv până la data de 15 aprilie. Serviciile medicale vor fi acordate pentru tratarea cazurilor de COVID 19 și complicațiile acestora tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României, asigurate și neasigurate, și se suportă din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Mai sunt și alte măsuri legate de acordarea serviciilor medicale. În această perioadă, numărul de consultații care pot fi acordate într-o oră s-a mărit. Astfel, și medicii de familie, și medicii specialiști pot acorda până la opt consultații pe oră.
Care era numărul maxim care putea fi acordat? Patru era. Practic s-a dublat numărul de consultații care pot fi acordate într-o oră. Mai sunt și alte modificări legate de faptul că aceste servicii medicale pot fi acordate fără semnarea cu cardul național de asigurări sociale de sănătate, deci ele pot fi acordate și fără utilizarea acestui card, dar și fără a fi transmise în termen de trei zile lucrătoare de la data acordării serviciilor către Casa de Asigurări de Sănătate. De asemenea, nu se mai ține cont de valoarea de contract pentru serviciile medicale și medicamentele care se vor acorda, astfel că se poate depăși valoarea de contract din luna martie. Totodată, spitalele care nu acoperă valoarea de contract vor primi bani, indiferent de numărul de serviciile medicale realizate. Și unitățile care vor depăși nivelul contractat vor primi sumele pentru serviciile realizate. O situație specială este cea a pacienților cu afecțiuni cronice, care se tem că nu își vor mai găsi tratamentul sau că nu vor putea ajunge la medic. Sunt schimbări care vizează și modul de prescriere a medicamentelor? Și aici, da, în această perioadă nu mai există restricții privind prescrierea medicamentelor de către medicii de familie. Și aici putem să exemplificăm: scrisorile medicale care expiră în această periodă sunt prelungite automat. Medicul de familie poate prescrie medicamente, chiar dacă scrisoarea medicală a expirat. De asemenea, pot prescrie medicamente care au protocoale terapeutice. Toate restricțiile care au fost prevăzute în Hotărârea Guvernului pentru aprobarea listei de medicamente acum nu mai există în această perioadă de situație de urgență. Nu vorbim aici de medicii specialiști, ci doar de cei de familie. Care este situația pacienților cu boli rare? Pacienții cu boli rare și, așa cum ne-a indicat CNAS, pacienții cu afecțiuni oncologice, care au nevoie de tratament medicamentos și, în general, injectabil care se face doar în unitățile spitalicești și se eliberează doar din farmaciile cu circuit închis ale spitalelor trebuie să se deplaseze la unitățile sanitare unde sunt luați în evidență pentru a continua acest tratament. Lucrurile nu s-au schimbat la pacienții care au medicație eliberată de farmaciile cu circuit închis. Redactor: Cătălina Radu Redactor: Adrian Băncilă |