Măsuri luate împotriva răspândirii noului coronavirus. Ce spune despre acest lucru liderul filialei constănțene a SANITAS, Nicolae Manea
Publicat de Doina Sirbu, 17 martie 2020, 12:39
Personalul medical trebuie să aibă permanent garanția dotării cu materiale de protecție, medicamente și substanțe dezinfectante. În plus, este nevoie de instituirea cât mai rapidă a unor reguli și proceduri clare pentru toate intervențiile necesare în lupta cu noul coronavirus, dar și de mobilizarea personalului disponibil. O spune liderul filialei constănțene a SANITAS, Nicolae Manea, într-un interviu acordat colegei noastre Cătălina Radu.
Personalul medical este în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. Ce probleme v-au semnalat colegii dvs.? Au materialele de protecție necesare, substanțe dezinfectante?
Nicolae Manea – Noi am trimis, încă de acum o săptămână, către toți președinții de sindicate o adresă în care noi comunicam că vom ține legătura pe What’s Up, permanent, indiferent de oră și le solicităm să ne adreseze orice lipsă de materiale, de dezinfectante, orice inadvertență în programul de lucru sau situații care consideră dânșii că periclitează desfășurarea activității în mod normal. Am primit destul de multe solicitări, le-am rezolvat împreună cu conducerile spitalelor și până în acest moment nu avem nicio situație extrem de tensionată care să necesite rezolvarea.
Ce solicitări au fost?
Nicolae Manea – Începând cu data de 26 februarie, cu situația de la punctul de frontieră Mangalia, pe care am rezolvat-o în colaborare cu domnul prefect, continuând cu neaplicarea corectă a anumitor prevederi din legislație, adică efectuarea trajului în vămi sau schimbarea locului de muncă trebuie făcute în anumite condiții, adică trebuie făcută delegare, trebuie făcută detașare. Personalul nu trebuie să lucreze 12 ore la triaj sau să intre în anumite focare și după aceea să se întoarcă la locul de muncă, pentru că ar periclita circuite, ar periclita, ar pune în pericol pacienții și ceilalți bolnavi și le-am reglat până în acest moment, cu ajutorul conducerii unităților.
Știe toată lumea ce are de făcut în acest moment?
Nicolae Manea – Am o mare doleanță și am transmis-o în mod permanent Federației SANITAS, ca să o rezolve la nivelul Ministerului Sănătății și a Guvernului. Trebuie obligatoriu să instituie cât mai curând reguli și proceduri clare, coerente, stricte pentru toate operațiunile, acțiunile, intervențiile specifice luptei cu noul virus. Mai dorim ca Ministerul Sănnătății să emită o circulară pentru aplicarea unitară a Ordonanței 11/2020. Este Ordonanța care permite, practic, și care reglementează intervenția în pandemie, în sensul în care trebuie specificat foarte clar ce trebuie făcut, cum trebuie aplicată plata orelor suplimentare, pentru că acești oameni care lucrează, mai ales de la DSP-uri și acum au început și din spitale foarte mult, trebuie să avem grijă de ei, să fie odihniți, să nu fie epuizați, să știe foarte clar că li se plătesc aceste ore suplimentare, să știe foarte clar că sunt protejați.
Există personal suficient?
Nicolae Manea – Niciodată nu va exista personal suficient într-o astfel de situație. Important este ca aceste resurse umane, în special, și apoi materiale, să fie gestionate corespunzător, ori pentru aceasta, avem nevoie de prevederi extrem de clare. Degeaba avem noi astăzi în cantități, oarecum suficiente, dezinfectanți, materiale de protecție, dacă mâine rămânem fără ele. Am cerut Federației și Ministerului Sănătății, prin Federație, să facă o achiziție centralizată pentru că este o stare de urgență, a acestor materiale, și să fie trimisă de urgență către toate unitățile.
Federația SANITAS a cerut ca personalul medical aflat la pensie să fie readus? Ce ne puteți spune despre acest lucru?
Nicolae Manea – Numărul de îmbolnăviri crește de la o zi la alta. Dacă noi am făcut o propunere acum, care poate, în ochii unora să pară puțin ciudată, s-ar putea, ca peste o săptămână, Doamne ferește, să vedem că a fost extrem de bună. Nu știm. Noi nu avem toate datele. Datele sunt centralizate undeva acolo sus. Important este ca personalul sanitar și pacienții care sunt, să fie protejați. Important este să nu epuizăm acum. Important este să îi lăsăm să muncească, dar să le spunem foarte clar ce au de făcut și să se simtă protejați. Vă dați seama ce se întâmplă dacă jumătate de zi, o oră, un minut, rămân fără echipamentele de protecție, fără materiale, fără medicamente, ce se poate întâmpla.
În aceest moment, personalul medical este protejat?
Nicolae Manea – Din datele pe care le avem și vă spun încă o dată, noi colectăm permanent, nu sunt situații care să semnaleze disfuncționalități în aprovizionare, dar nu știm ce se va întâmpla peste o zi, peste o săptămână.
Au fost confirmate cazuri la un asistent medical și la un medic. Care este atmosfera în rândul colegilor dvs.? Aveți colegi care se tem să vină la serviciu, refuză să vină? Și-au luat concediu medical, fară plată?
Nicolae Manea – Nu există până în acest moment semnale că s-a întâmplat acest lucru și pe această cale eu mulțumesc tuturor colegilor care sunt implicați și în prevenirea și combaterea efectelor pandemiei. Recunoaștem cu toții că sunt niște eroi și de aceea cerem Guvernului să îi protejeze, pentru că nu este ușor să îți lași familia acasă, să știi că ești expus foarte tare și să îți faci datoria.
Departamentul pentru Situații de Urgență a decis că Serviciul Județean de Ambulanță trebuie să nominalizeze personalul medical care să asigure consultații la domiciliu și să recolteze probe pentru pacienții cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus. Personalul va fi instruit de DSP. Aveți informații? Au început să facă instruirea personalului?
Nicolae Manea – Nu, până în acest moment nu știu treaba aceasta și problema cu instruirea întregului personal care este implicat, este foarte serioasă și trebuie acordată o atenție foarte, foarte, mare, pentru că, fără să aibă o instruitre, nu numai inițială, ci și permanentă, se produc fel de fel de modificări ale situației, sunt fel de fel de etape ale pandemiei și atunci, instruirea trebuie să fie permanentă și constantă.
Pacienții cu noul coronavirus ajung la Spitalul de Boli Infecțioase, dar este posibil să ajungă la toate unitățile sanitare. Știu asistenții medicali ce să facă?
Nicolae Manea – Spitalul de Boli Infecțioase este în linia I în privința internărilor. Celelalte spitale au redus internările și internează strict urgențe, iar personalul este instruit, dar se poate face mult mai mult, în opinia noastră, decât s-a făcut până acum și orice instructaj în plus este binevenit. Oricum, este greu pentru toată lumea. Eu am transmis un mesaj foarte clar – legislația prevede dacă viața personalul medical este pusă în pericol, poate refuza efectuarea acelei îndatoriri.
Realizator – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com