Care este statutul femeii în România. Ce arată statisticile

Publicat de Doina Sirbu, 7 martie 2020, 14:33
Statutul social și profesional al femeilor din România a evoluat mult, iar statistice arată chiar un avans față de alte state. Cu toate acestea, există situații în care femeile sunt, în continuare, dezavantajate în fața bărbaților și care, uneori, le transformă chiar în victime.
Este complicat, spune sociologul Mircea Kivu, să definim simplu statutul femeilor în România. Pe de o parte, avem date care arată că situația este mai bună decât în alte state europene.
„Din punctul de vedere al unor indicatori folosiți, în general, pentru a măsura inegalitățile de gen, România ar sta bine. De exemplu, diferența dintre salariile obținute de bărbați și cele obținute de femei este, în România, printre cele mai mici din Europa”, spune Mircea Kivu.
În plus, deși în România este bine reprezentat un filon social ultra-conservator, pe ansamblu, românii acceptă femeile în funcții de conducere, mai spune Mircea Kivu.
„Mă gândesc că o femeie a fost aleasă primar al municipiului București, care este, ca număr de voturi, a doua cea mai importantă funcție aleasă în statul român. Deci, nu cred că la nivelul acesta, al acceptării femeilor în funcții de vârf, ar fi așa de mari probleme”, a declarat Mircea Kivu.
Și, cam aici s-ar termina părțile pozitive. Iar una dintre problemele majore cu care se confruntă, în continuare, femeile din România, este violența, care poate fi regăsită în toate mediile sociale.
„Mai sunt și alte statistici care spun că lucrurile nu sunt chiar așa de roz. De exemplu, în privința statutului femeii în familie. Există, din păcate, foarte multă violență în familiile din România, iar victimele sunt femeile. Mă uitam la o statistică recentă, care spunea că anul trecut au fost emise aproape opt mii de ordine de protecție pentru femeile agresate de bărbații lor. Iar violența apare și în familiile urbane, moderne!”, explică Mircea Kivu.
Și, cu toate că am avea legi care să le protejeze pe femeile agresate de partenerii de viață, statul nu se obosește să le și aplice cum trebuie.
„Tot statisticile ne spun că o treime dintre ordinele de protecție despre care vorbeam au fost încălcate în 2019 și numai 0,5% dintre aceste încălcări ale ordinelor de protecție s-au tradus în condamnări ale celor care le-au încălcat. Din păcate, avem niște legi care ar putea să ajute femeile, dar ele sunt niște forme fără fond, în lipsa unor mecanisme de aplicare a acestor legi”, a mai precizat Mircea Kivu.
Realizator – Bogdan Comșa / Foto – unsplash.com