CONSTANȚA: Doar 700 de grame a cântărit cel mai mic bebeluș adus pe lume la Spitalul Județean
Publicat de Doina Sirbu, 5 martie 2020, 11:36
700 de grame. Doar atât a cântărit cel mai mic bebeluș salvat, anul trecut, la Spitalul de Urgență Constanța. Este vorba de o fetiță ajunsă acum la 4 luni de viață. Medicii spun că prematurii duc zi de zi o luptă pentru supraviețuire, luptă care nu se termină după ieșirea din spital.
Mici, firavi și extrem de sensibili. Așa sunt bebelușii care vin pe lume mult prea devreme. În loc să stea în brațele mamei sunt ținuți săptămâni sau chiar luni în incubatoare, hrăniți artificial și ajutați să respire.
La fel și-a început viața și o fetiță din Constanța, care s-a născut la doar 27 de săptămâni, cu o greutate de numai 700 de grame. Este cel mai mic pacient, îngrijit, anul trecut, la Spitalul de Urgență Constanța. “Am avut un caz fericit și unul nefericit în același timp, în sensul că am avut o pereche de gemeni, două fetițe minunate. Din păcate, pe prima am pierdut-o în prima lună de viață, cealaltă a plecat acasă cu 2.500 de grame și la momentul acesta este bine, are patru luni“, a declarat șefa Secției de Neonatologie, dr. Livica Frățiman.
Cadrele medicale spun că îngrijirea prematurilor cere extrem de multă implicare, dar aduce și satisfacții pe măsură. “Este greu pentru asistentele medicale pentru că ele stau oră de oră, minut de minut lângă acești copii și intervenția lor este imediată. Pentru noi, medicii, nu este greu, dar este un consum emoțional imens pentru fiecare criză pe care o face bebelușul. Satisfacțiile sunt mari, extraordinar de mari atunci când reușim să trimitem sănătos acasă un copil care a avut riscuri mari la naștere acasă sănătos”, spune Livica Frățiman.
Bebelușii sunt considerați prematuri dacă se nasc înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Vestea bună este că rata nașterilor premature a scăzut în ultimul an la 10% la Spitalul de Urgență Constanța. Medicii spun că mai importantă decât greutatea la naștere este vârsta gestațională. ”Sunt bebeluși mici, foarte mici, de 500 de grame sau chiar si sub 500, dar foarte puțini dintre aceștia supraviețuiesc. Îi pierdem între o zi și trei luni de viață, îi pierdem din cauza nevoilor de îngrijire extreme de importante, dar și a resurselor lor biologice reduse. Sub 28 de săptămâni, riscurile de a-i pierde sunt foarte mari, nu numai la noi, ci și în lume, sub 26 de săptămâni, doar 10% supraviețuiesc. Prematurii au foarte multe complicații, de la retinopatia de prematuritate, care, netratată, lasă copilul cu defecte de vedere, până la displazia bronhopulmonară, adică o boală pulmonară cronică. Aceasta face ca bebelușul să fie extrem de sensibil la alergii și afecțiuni ale aparatului respirator. Din păcate, se întâmplă se trimitem acasa un copil sănătos, iar după o vreme să revină cu o infecție respiratorie și să nu îl mai putem salva”, a explicat dr. Livica Frățiman.
Specialiștii spun că principala cauză a nașterilor premature este o infecție a aparatului reproducător al mamei, dar sunt și multe alți factori care țin de patologia mamei sau a copilului. Pentru a evita nașterile premature și complicațiile care vin la pachet, medicii le recomandă viitoarelor mame să meargă periodic la control.
Redactor – Cătălina Radu / Foto – unsplash.com