CONSTANȚA: 95 de elevi vor performa la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – faza zonală
Publicat de Doina Sirbu, 5 martie 2020, 09:05
Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală – faza zonală pentru clasele III-VIII, va avea loc vineri, 6 martie, de la ora 8.30, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, din Constanța. La competiție participă 95 de elevi din 7 județe ale țării, după cum urmează: Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Giurgiu, Ialomița și Tulcea.
Elevii vor avea de interpretat două piese de factură diferită, din stiluri diverse, specifice unor perioade din istoria muzicală: clasic, preclasic, romantic, modern etc..
Juriul zonal al Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală este format din 21 de cadre didactice care vor evalua participanții la secțiunile: pian, vioară, suflători, percuție, corzi grave, urmărind îndeplinirea unor criterii clare de jurizare precum fidelitatea respectării partiturii, gradul de dificultate, realizarea tehnică și stilistică creativitate, personalitate și expresivitate interpretativă.
În funcție de prestație, elevii vor avea șansa de a ocupa cele 11 locuri pentru a se califica la etapa națională care va avea loc la Cluj Napoca, în perioada 2- 5 aprilie 2020. Festivitatea de premiere se va desfășura vineri, 6 martie, ora 17.00, la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, din Constanța.
„Această competiție subliniază necesitatea unei educații orientate tot mai mult spre formarea şi dezvoltarea creativităţii, unde artele și preocuparea pentru frumos constituie o constantă prioritate. Acest tip de educație conduce la dezvoltarea suportului nostru spiritual, poate singurul responsabil cu îmbogățirea calitativă a vieții noastre”, a afirmat domnul prof. Florian Stoica, Inspector școlar pentru Arte.
„Alături de profesori, împreună cu reprezentanții autorităților locale și județene (parteneri educaționali tradiționali ai unor astfel de evenimente), ne bucurăm să organizăm cu responsabilitate faza zonală a Olimpiadei Naționale de Interpretare Instrumentală pentru clasele III- VIII. Contribuim astfel la promovarea învățământului vocațional, atât la nivel județean cât și național, pornind în mod clar de la premisa că o astfel de competiție este, în primul rând, o evoluție culturală a tinerilor noștri, iubitori de artă muzicală, cea mai profundă expresie a creativității umane”, a declarat domnul prof. Sorin Mihai, Inspector Școlar General.
În anul școlar 2019 – 2020, 5 elevi de la Colegiul Național de Arte „Regina Maria”, din Constanța au obținut premii la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală pentru clasele III – VIII, derulată la București, după cum urmează: