CONSTANȚA: Începe ecarisarea navei Queen Hind, eșuată în Portul Midia
Publicat de , 28 februarie 2020, 11:13
Începe a doua etapă în cazul navei Queen Hind, eșuată în Portul Midia. Recent, vasul a fost adus la cheu. Acum, autoritățile se pregătesc pentru scoaterea oilor de pe punțile ambarcațiunii.
După ce nava Queen Hind a fost îndreptată și adusă la cheu, începe cea de-a doua etapă. Cadavrele oilor rămase pe punțile vasului vor fi scoase și transportate la un incinerator din județul Tulcea. Care sunt pașii, aflăm de la medicul veterinar Marian Avram, șeful Direcției Sanitar-Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Tulcea, instituția care se va ocupa de întreaga desfășurare de forțe.
„În această etapă începem ecarisarea navei și, ca primă operațiune va fi scoaterea cadavrelor din corpul navei, cu următoarele măsuri – dezinfecția personalului și reguli de filtru sanitar-veterinare, conform procedurii de dezinfecție – este atașat acestui plan de acțiune o procedură privind protecția personalului care va efectua acțiunile, numărarea și introducerea cadavrelor în recipiente etanșe, marcarea și identificarea vizibilă a recipienților, adică pe de o parte va fi o marcare a recipienților și fiecare recipient va trebui să aibă vizibil numărul de capete din recipient, citirea prin sondaj a crotaliilor auriculare și comunicarea, pentru fiecare recipient, a mijlocului de identificare. Acest lucru va fi făcut cu un cititor electronic, ce va trece pe fiecare punte și în mod automat vor fi citite toate crotaliile animalelor pe care le vom găsi pe fiecare punte. Ele vor fi descărcate electronic și vom ști, pe baza mijlocului de identificare, ce animale se găsesc pe fiecare punte. Capetele fără crotalii se vor introduce în recipiente separate și se va indica numărul de animale introduse în aceste recipiente. Operațiunea de ecarisare se va face pentru fiecare punte, începând cu puntea superioară“, a declarat Marian Avram.
Ultima parte se va desfășura în județul Tulcea. „A treia etapă care se va desfășura în județul Tulcea, la unitatea de neutralizare, se va verifica – etanșeitatea mijlocului de transport, prezența documentelor sanitar-veterinare obligatorii, se vor controla recipientele descărcate în vederea stabilirii conformității din documente și înscrisuri, precum și cantitatea în tone pentru efectuarea unei verificări încrucișate. Se va transmite către DSVSA Constanța situația transporturilor, cantitatea recepționată, precum și numărul de recipienți, număr de identificare, număr și serie certificat sanitar-veterinare“, a mai spus șeful DSVSA Tulcea.
Redactor – Adrian Băncilă / Foto – GSP